• DOLAR 32.603
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2497.306
  • ...
Müminler, Beraat Kandili'nde "bağışlanma, rızık ve afiyet" dileyecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yüce Allah’ın kullarına lütfettiği en büyük nimetlerden biri zamandır. Zaman, insanın hayat hikayesini bütünüyle kuşatan bir imkân ve fırsat alanıdır. Bu sebeple, her ânı kıymetli ve değerlendirilmeye layık eşsiz bir sermayedir.

Vaktinin kıymetini bilip onu boşa harcamayanlar, hayatının her safhasında Allah’ın rızasını gözetip Resûlullah’ın rehberliğine tabi olanlar, Rahman'ın ikramına mazhar olacaktır. Zamanı boşa geçirmek ise bir insan için en büyük ziyan, en büyük hüsrandır.

Yılın hangi ayı, hangi günü ve hangi saati olursa olsun kulluk bilinciyle geçirilen her ân değerlidir. Fakat bazı vakitler vardır ki ilâhi lütuf zamanları olarak bahşedilmiş, duaların kabulüne ve günahların affına vesile kılınmıştır. Bu zaman dilimleri Allah’ın insanlara olan sonsuz rahmetinin bir eseridir. İşte böylesine kıymetli zamanlardan biri de bu gece idrak edilecek Berât gecesidir.

Allah Resûlü (sallallahu aleyhi vesellem) Berât gecesinde yapılacak ibadetin, dua ve niyazın affa vesile olacağını şöyle müjdelemiştir: "Şâban ayının on beşinci gününü oruçlu geçirin. Gecesinde ise ibadete kalkın. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teala en yakın semaya tecelli ederek fecir doğuncaya kadar: ‘Bağışlanma dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Musibete uğrayan yok mu, ona afiyet vereyim...’ buyurur."

Türkiye'nin farklı illerinden İLKHA'ya konuşan Müslümanlar, Beraat Kandili'nin ümmet için hayırlara vesile ve duaların kabul olmasını temenni ettiler.

Diyarbakır

Selahattin Gül: "Bu günler Müslümanlar için birer bayram günleridir aslında. Bu gecenin, Müslümanların firakta olduğu bu günlerde Kur'an ve Sünnet çatısı altında birleşmesine vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. Beraat Kandili Ramazan Ayı'nın habercisidir. Allah bu geceyi yaşadığımız Coronavirus musibetini atlatmayı vesile etsin. bu yüzden bu gecelerde çokça zikir ve dualar edilmesi lazım.

Mustafa Ceylan: Bu gece kulun yalvarışını yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından ve merhametinden bolca yararlanılacağı umut ve huzur gecesidir. Rabbim bu geceyi bizlere hayırlı ve bereketli kılsın.

İsmail Çiçek: Bazı zaman ve mekanlar Allah Azze ve Celle'nin katında değerlidir. Bu zaman ve mekanlardan bir tanesi de Beraat Gecesi'dir. Beraat Gecesi'nin hepimizin günahlarına kefaret olmasını diliyorum.

Nasrullah Baran: Bu günlerde ve hatta tüm günlerde bolca tövbe ile istiğfarda bulunup Allah'ın rızasını almamız gerekir. Ve dileğimiz odur ki bütün insanların Kur'an ve Sünnet altında toplansın.

Yakup Çetin: Beraat Kandili, zor günler geçirdiğimiz fakat gelecek adına umutlu olduğumuz bu dönemlerde Allah'ın izniyle yeniden bir uyanışa vesile olur. Beraat Kandili Ramazan ayının habercisidir. O yüzden heyecanlıyız. Bu mübarek günlerde bolca ibadet etmeliyiz. Zaten yaşadığımız salgınla birlikte ölümü de göz önünde bulundurarak ibadetlerimize ağırlık vermeliyiz.

Serhat Demiral: Beraat Gecesi, Allah'ın kullarının günahlarını affedip onları Cehennem azabından azad ettiği bir gecedir. Rabbim bizleri bugün günahları af olan ve cehennem azabından azad olan kullarından eylesin ve hayırlara vesile kılsın. Bu gece bol dua edip tövbe ve istiğfar etmeliyiz.

Batman

Esnaf Mehmet Salih Yakut: Yıl içerisinde yapmış olduğumuz hatalarımızı, günahlarımızı Ramazan Ayı öncesi olan Şaban ayının 15’inci gecesi olan Beraat gecesi, insanların Rabbine bağışlanma talep ettiği gündür. O gün insanlar Allah’tan af diler ve insanın yaptığı günahlardan pişman olup Ramazan ayına temiz girmek için Rabbinden bağışlanma talebinde bulunur. Hepimizin yapması gereken Beraat gecesinde Rabbimizden bağışlanma talebinde bulunmak ve tövbemizin üzerinde durmaktır.

Esnaf Nurullah Ak: Beraat bağışlanmak demektir. Beraat gecesi, Ramazan ayının müjdecisidir. Peygamberimiz bir hadisinde ‘Her kim Beraat gecesine ulaşırsa gündüzünü oruçlu gecesini de ibadetle geçirsin’ diye buyurmuştur. O gün tövbe kapıları sonuna kadar açılıyor. İnşallah Allah Teâlâ o günün hürmetine bizi bağışlar. Ve herkes hakkında hayırlı olanı olur.

Veysel Kılınç: Beraat, Allah’ın bize lütfettiği ve her istenilenin dua ile verileceğinin bir işaretidir. Rabbim bizleri de bugüne ulaştırdığı için şükürler olsun. Bizlere de bu mübarek geceyi hakkıyla idrak edip dua etmeyi bize nasip etsin. İnşallah orucumuzu da tutar ve duamızı da edip Beraat gecemizi idrak edeceğiz.

Ömer Faruk Şahin: Beraat bağışlanmak demektir. Rahmet kapılarının sonuna kadar açıldığı gecedir. Allah’a af dilenme gecesidir. Beraat, Allah Teâlâ’nın tövbeleri en çok kabul ettiği gecedir. İnşallah bu mübarek günümüzü camide ve ailemizle dua edip Kur’an-ı Kerim okuyarak geçireceğiz. Herkese hayırlı kandiller diliyorum.

Mehmet Ali Çiçek: Beraat gecesinde bolca dua etmemiz gerekiyor. Beraat kurtuluş demektir. O gece dua ile inşallah Allah Teâlâ’dan bağışlanma dileceğiz. Beraat gecesi Şaban ayının 15’şinci gecesi ve Ramazan ayının da müjdecisidir. O gün ve gece gökteki tövbe kapıları sonuna kadar açıktır. İnşallah Allah, yaptığımız tövbe ve dualarımızı kabul eder. Çünkü bizim buna çok ihtiyacımız var. Bununla beraber bütün Müslüman âleminin Beraat Gecesini kutluyorum.

Bilal Ak: Beraat bağışlanmak demektir. Şaban ayının 15’şinci gecesidir. O gün bütün insanların tövbe etmeleri için bir fırsattır. Beraat kandilinde gündüzleri oruçlu gecelerini de ibadetle geçirmeliyiz. Beraat gecesinde bol bol tövbe ve ibadet etmeliyiz.

Şanlıurfa

Cuma Modanlar: Berat Kandili, ümmetimizin beraat ettiği gündür. Berat kandili, Şaban ayının 15'inci günü içerisindedir. Allah'ın rızası için 3 gün oruç tutmamız gerekir. Berat Kandili, Ramazan ayının müjdecisidir. Coronavirus, Allah'ın taktiridir. Bu hastalık üzerimizden kalkarsa teravih namazlarımızı da camilerde idrak edeceğiz. Beraat gecesinde; Coronavirus'ün bitmesi ve Allah'ın rahmet etmesi için dua edeceğim.

Ali Oba: Beraat gecesinde, İslam alemi Allah'a dua edip yalvarır. Allah-u Teala, bu gecenin hürmetine günahımızı bağışlasın. Dünya bir imtihan yeridir ve şu an imtihan ediliyoruz. Taktığımız maskeler, konuştuğumuz kelime; kısacası her saniyemiz imtihandır. İki yol var; bir yol Allah'ın men ettiği haram yol, ikinci yol ise helal yoldur. Doğru yolun başında Peygamber Efendimizin sünneti gelir. Dinimiz, Allah'a iman etmemiz gerektiğini emretmiştir. Daha sonra da namazı emretmiştir. Beraat gecesinde, Allah'tan hastalığı başımızdan def etmesi için dua edeceğim.  İslam aleminin hali ortadadır. İslam alemi için dua edelim ve ümidimizi kesmeyelim. Müslüman, hiçbir zaman ümitsiz olmamalı. Beraat gecesinden sonra önümüzde Kadir gecesi var.  Bu geceyi sabaha kadar değerlendirmemiz gerekir. Allah-u Teala, İslam alemini birleştirsin. Gün kenetlenme zamanıdır.

İsmail Aslanalo: Beraat gecesi, bütün İslam âlemine hayırlı olsun. Allah-u Teala, Türkiye'yi ve ümmetimizi belalardan korusun. Bu gece kendim ve ailem için dua edeceğim.  Allah, bir bela verir ve bir bela kaldırır. Allah Müslümanlara rahmet etsin.

Eyüp Burhankulu: Vatanımızın ve İslam ümmetinin Beraat Kandili'ni kutluyorum. Allah, Beraat Kandili vesilesiyle hastalara şifa, Coronavirus'ten kurtulmayı  nasip etsin. Beraat gecesinde inşallah dualarımız kabul olur. Beraat gecesini ibadet yaparak ve zikir çekerek geçirmeyi düşünüyorum. Allah,  Bütün günahlarımızdan beraat etmeyi nasip etsin.  Allah, İslam ümmetine sağlıklı ve huzurlu günler nasip etsin.

Metin Karabulut: Beraat Kandili, Ramazan ayına gireceğimizin habercisidir. İslam ümmetine sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini Rabbimden niyaz ediyorum. Beraat gecesinde namaz kılıp dua etmeyi düşünüyorum.  Allah-u Teala'yı unutmamamız gerekiyor. Allah'ı unutanlar, zora düşünce Allah'ı hatırlar. Tüm Müslümanların Berat kandili mübarek olsun.

Elazığ

Ahile Sarıgül: Beraat kurtuluş demek. Benim duyduğum rivayete göre bir insanın o gece ömrü biçiliyormuş. Allah bize bu geceleri her zaman nasip eylesin, daha mutlu, refah, sağlıklı bir ömür nasip etsin. Ülkemizi dış düşmanlardan, kötü insanlardan korusun. Beraat gecesine özel bir ibadet var mı tam bilmiyorum. Kaza namazları kılmak Allah'tan af ve mağfiret dilemek olabilir. Peygamber efendimiz bu gecelerde "Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni" diye dua edilmesini söylemiştir.

Emre Kartal: Beraat gecesinde Mevlit vereceğiz, lokum alıp insanlara dağıtacağız, arkadaşlar ile hoca çağırıp Yasin okutacağız, kendi aramızda ilahi söyleyeceğiz. Bu ayda zikir çekmek, Yasin okumak, dua etmek büyük bir sevaptır.

Süleyman Çeliktaş: Beraat gecesi Ramazan’ın gelişini, yaklaştığını gösteriyor. O yüzden mübarek bir gece. Biz de dua edeceğiz. Af isteyip tövbe edeceğiz, namaz kılacağız. Gece tekrar kalkıp namaz kılacağız. Nasip olursa diğer gün oruç tutacağız, af ve mağfiret dileyip tövbe edeceğiz. Cenab-ı Allah’ın af ve mağfireti çok belki de yanlış yoldan döneceğiz. İnşallah dualarımız kabul olur. Doğru yoldan ayrılmamaya çalışacağız.

Yargıç Emir: Beraat bağışlanmak demektir. Kutlayacağımız Beraat Kandili'nin, tüm İslam âlemine, tüm Müslümanlara hayırlı ve güzel günler getirmesini, dualarının kabul olmasını Cenab-ı Allah’tan dilerim. Genelde camiler pandemi dolayısıyla fazla talep görmüyor. Herkes kendi evinde sabaha kadar ibadetlerini en güzel şekilde yapabilirler. Bağışlanma dileyebilirler, af dileyebilirler. Cenab-ı Allah inşallah herkesin duasını kabul eder.

Yusuf Özdemir: Beraat gecesi Allah-u Teâla’nın insanları affettiği, bağışladığı gece manasına gelir. Kandilde büyüklerimizi ziyarete gidiyoruz, namaz kılıyoruz, camiye gidiyoruz, oruç tutuyoruz bir de sahur yapıyoruz.

Siirt

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemalettin Erdemci: Yüce Allah bizleri kendisine ibadet etmemiz için yaratmıştır. Bu anlamda Yüce Allah’a ibadet etmek için birçok gün ve geceleri vesile kılmak gerekiyor. Yüce Allah’ın önemini belirtiği geceler vardır, Kadir gecesi Yüce Allah tarafından belirtilmiştir ama Peygamber  Efendimiz Hazreti Muhammed (Sallahu Aleyhi Veselem) tarafından da bazı gün ve gecelerin insanların bağışlanmasına vesile olduğu belirtilmiştir. Bu gecelerden bir tanesi de Beraat gecesidir. Bunu vesile kılıp Yüce Rabbimize ibadet etmemiz, kendimizi bir öz eleştiriden geçirmemiz, tövbe ve istiğfarda bulunmamız, bunu da Yüce Allah’ı anarak yapmamız önem arz ediyor.

Siirt Eğitim ve Kültür Vakfı Temsilcisi İlahiyatçı Abdulkadir Işık: Beraat Kandili Şaban ayının 15’inci gecesi idrak ediliyor, bu gecede günahların bağışlanacağı ve mukadderat programının çizildiği bir gecedir. Bu vesile ile Hazreti Muhammed (Sallahu Aleyhi Veselem) bir hadisinde “O gece, Yüce Allah gecenin son üçte ikilik bölümünde yeryüzü semasına tecelli eder ve şöyle der: Yok mu bana dua eden, duasını kabul edeyim." Bu şekilde sabaha kadar devam eder. Dolayısıyla bu geceler fırsat geceleridir. Madem bu geceler bir fırsat gecesidir güzel bir şekilde geçirmenin yollarını arayalım, Kur’an okuyalım, Peygamber Efendimize salavatlar getirelim, kaza namazlarımız varsa onları kılalım, etrafımızda yoksul fakir varsa onları sevindirelim ki Cenab-ı Hak bizden memnun olsun.

Ankara

Furkan Karahan: Beraat Kandilini sadece mübarek bir gece olarak değil bir arınma gecesi, insanların senelerini değerlendirmesi, gece kalkıp ibadet etmeleri bununla birlikte Hazreti Aişe’den rivayet edilen hadisten anladığımız üzere Peygamber Efendimiz gece kalkıp Allah’a yalvarıp yakarması, arınmak için kendine ve bütün insanlığa dua etmesi ve ibadet etmesi anlamına geldiğini anlıyoruz. Biz Müslümanlar olarak da bu gecenin diğer gecelere de örnek ve prototip olması adına Allaha yalvarırız, yakarırız, Müslümanların hali için, birliği için dua ederiz, ümmet için dua ederiz. Böyle bir amaç ve gaye için Berat Kandilinizi kutluyoruz.

Yavuz Furkan Özlem: Öncelikle Beraat Kandilinin tüm İslam alemine hayırlar, bereketler getirmesini temenni ediyorum. Umarım bu mübarek günde İslam beldelerindeki gözyaşı ve kanların durması için bir vesile kapısı olur. Beraat Kandili bizim acılarımızdan, dertlerimizden, borçlarımızdan kurtulmamız için bir vesile, bağışlanma ve arınma kapısıdır.

Zekeriya Kılıçaslan: Beraat Kandili bütün İslam alemine hayırlı uğurlu olsun. Yüce Rabbim bu günde insanlara Beraat ediyor; ‘Kulum gel, yok mu benden isteyen beraat edeyim, affedeyim’ diyor.

Niyazi Öztürk: Beraat Kandili İslam alemine mutlu ve mübarek olsun. İnşallah huzurlu geçer bu sene. Namazımızla, niyazımızla geçirmek istiyoruz bu geceyi.

İbrahim Kızılçınar: Ramazan’ın habercisi olan Beraat Kandili'ni bütün İslam ümmeti için tebrik ediyoruz. Beraat Kandili bizim için af ve marifeti andırmaktadır. Bu günde Resulullah (sallallahu aleyhi ve sellem)’in bize söylediği kadarıyla Beni Kelp kabilesinin koyunlarının kılları adedince insanların affedileceğini söylüyor. Bu günde affedilebilme temennisiyle bütün İslam ümmetinin Beraat Kandilini tebrik ediyorum.

Şırnak/Cizre

Mehmet Emin Fatih: Beraat gecemiz mübarek olsun. Bu geceyi sabaha kadar ibadetle ve dua ederek geçirmeliyiz. Yüce Allah bu gece için; 'Yok mu benden mağfiret isteyen, yok mu benden şifa isteyen, dua isteyen' diye buyuruyor. Bu gece rızıkların yazıldığı gecedir. Akşamını ibadetle geçirip gündüzünü de oruçlu olmalıyız. Bu vesileyle Beraat gecemiz mübarek olsun.

Musa Yığın: Bu gecenin ümmetin beraatine vesile olmasını yüce Allah’tan diliyorum. Beraat gecemiz mübarek olsun .

Edip Aşut: Allah bu gecenin hayrına şifa bekleyenlere şifa nasip etsin. Allah, huzur ve güzellikler versin. Beraat gecemiz ümmete mübarek olsun, hayırlı olsun.

Selahattin Gözüngül: Beraat gecesi İslam âlemi için çok önemli bir gecedir. Bu geceyi ibadet ve zikirle geçirmeliyiz. Bu vesileyle İslam aleminin Beraat gecesini kutluyorum. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir