• DOLAR 32.589
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2496.886
  • ...
Adıyamanlı depremzede öğrenciler yetkililerden okul istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adıyaman'ın Samsat ilçesinde, 2017 Mart ve 2018 Nisan ayında 5,5 ve 5,1 büyüklüğünde yaşanan 2 depremin ardından tamamen yıkılan ilçede konteynerde eğitim almaya çalışan öğrenciler, tamamen yıkılan okullarının yapılmasını bekliyor.

Samsat merkezde bulunan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, kışın yağmur ve çamurda, yazın ise sıcak havalardan dolayı rahat eğitim alamadıklarından şikâyet etti.

 

Kaba inşaatına başlanan okul binasında durdurulan çalışmaların yeniden başlamasını istediklerini dile getiren öğrenci velileri ve öğrenciler seslerinin duyulmasını istedi.

Halit Açıkalın

"Konteynerlerde eğitim görmeye başladığımızdan beri güvenliğimiz bulunmuyor"

Konteynerlerin ders işlemek için uygun olmamakla beraber güvenli olmadığını belirten öğrencilerden Halit Açıkalın, "Samsat'ta meydana gelen depremin ardından ilk olarak çadırlarda eğitim görüyorduk. Daha sonra konteynerlere geçiş yaptık, burada eğitim görüyoruz. Bundan önce okula gelirken bir güvenliğimiz vardı ama konteynerlerde eğitim görmeye başladığımızdan beri güvenliğimiz bulunmuyor. Çünkü kışın yağmur yağdığı zaman elektrik panolarına su akıyor. Elektriğin çarpma korkusundan dolayı ders işleyemiyoruz. Ders çalışma alanımız, kütüphanemiz, kantinimiz yok, lavaboya dahi gidemiyoruz. O derece çok kötü durumdadır. Yan yana bulunan konteynerlerin arkasında bulunan klimalara arkadaşlarımız kafasını çarpıyor. Konteynerlerin yan tarafından bir inşaat çalışması var, bu çalışmanın korkusundan dolayı ders işleyemiyoruz. İnşaat halindeki okulumuzun bir an önce faaliyete geçmesi için yetkililerin görevlerini yapmalarını istiyoruz." dedi.

İkbal Açıkalın

"Bina diye bir şey yok konteynerdeyiz"

Gürültüden dolayı ders işleyemediklerini belirten İkbal Açıkalın, "Öncelikle bina diye bir şey yok, konteynerlerde ders işliyoruz ama konteynerde ders göremiyoruz. Diğer sınıfta matematik bizde Türkçe işleniyorsa sesler birbirine çok karışıyor. Bir kütüphanemiz yok ki ders görüp kitap okuyalım. Yanımızdaki inşaatta kepçelerin ve diğer araçların sesinden dolayı ders işleyemiyoruz. Oturup arkadaşlarımızla gezebileceğimiz doğru dürüst bir alanımız yok. Kısacası güvenliğimiz yok, çölün ortasındayız. İnşaatımızın bir an önce yapılması için buradan yetkililere sesleniyoruz; 'Ne olur bir an önce inşaatımız tamamlansın ve biz de okulumuza geçip doğru ders görelim." ifadeleri kullandı.

Emine Nur Berk

Konteynerlerde sıkıntı yaşadıklarını belirten Emine Nur Berk, "Okul diye bir şey yok, 4 yıldır konteynerlerdeyiz. Ondan önce 1 yıl da çadırlarda yaşadık. Eğitim göremiyoruz. Yağmur seslerinden, inşaatın sesinden ders göremiyoruz." dedi.

Rojda Demirelli

Rojda Demirelli isimli öğrenci, "Burada eğitim adına bir şey yok. Biz 4 yıldır konteynerlerdeyiz. Ondan önce de çadırdaydık. Etüt yapamıyoruz, sınıflarımızda sesler birbirine karışıyor. Devlet yetkililerini buraya davet ediyorum. Gelsinler buranın halini görsünler, her yer rezalet, bataklık içindeyiz. Öğretmenler ders anlatıyorken bazı sınıflarda Türkçe, bazı sınıflarda ise matematik işleniyor, sesler birbirine karışıyor, dersi anlamıyoruz." şeklinde konuştu.

Fecri Atalay

"Çocukların hepsi mağdur"

Deprem nedeniyle mağdur olan öğrencilerin sıkıntılarının giderilmesini isteyen velilerden Fecri Atalay, "Deprem olduğundan beri bizim çocukların hepsi eğitim yönünden mağdur durumdadırlar. Bizim çocukların hallerini görüyorsunuz. Çevre ve Şehircilik Bakanı gece geliyor temiz bir eve götürüyorlar ondan sonra da, 'Samsat'ı güzelleştirdik.' diyorlar. Hani Samsat'ın neresini güzel yapmışlar?" ifadelerini kullandı.

Ramazan Akın

"Çok zor şartlarda eğitim görüyorlar"

Öğrenci velilerinden Ramazan Akın, "Çocuklar 4 yıldır konteynerlerde ders görüyorlar ve mağdur durumdalar. Çok zor şartlarda eğitim görüyorlar. Bu inşaattan dolayı etrafta kazılmış durumda. Bir çocuğun buraya girmesi çok tehlikelidir. Okul binasının inşaatı durduruldu, inşaatın tamamlanmasını istiyoruz. Çocukların eğitimleri ne devam etmeleri lazım." dedi.

Mehmet Dere

Mehmet Dere isimli veli ise okul inşaatının durdurulmasına tepki göstererek, "Tam 4 yıldır yeni bir okul yapılacak. İnşaat öylece duruyor, müteahhit bıraktı ve inşaat tamamlanamadı. Devlet yetkililerimizden bu binanın ihalesinin tekrar yapılarak inşaatına başlanması hususunda rica ediyoruz. Öğrencilerimiz 4 yıldır konteynerlerde ders görüyor. Yağmur yağdığında içeri su giriyor. Yazın sıcaktan ders yapamıyorlar. Biz bu durumun sona ermesi için devlet yetkililerimize sesleniyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir