• DOLAR 32.522
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2420.556
  • ...
İYİLİK HAREKETLERİNDEN  AFRİKA’YA YARDIM ELİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ömer Adıgüzel

İmkansızlıkların ve açlığın insanları zor durumda bıraktığı Afrika Kıtası'nda hayırlı çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları, ihtiyaç sahibi ailelere yardım eli uzatmaya devam ediyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren Umut Kervanı Vakfı yetkilileri, Afrika ülkesi Uganda'da, mübarek üç ayların yaşandığı zaman diliminde faaliyetleri ile yüzleri güldürmeye devam ediyor. Başkent Kampala'da okul ziyaretinde bulunan Vakfın Genel Sekreteri Nurullah Günaydın ve Vakfın Mütevelli Heyeti Üyesi Sebahattin Ugar, burada öğrenci ve öğretmenlerle bir müddet sohbet ettiler. Sohbetin ardından bağışçıların adak kurbanlarının kesimine geçen heyet, burada bulunan ihtiyaç sahibi ve yetim öğrencilere kırmızı et dağıtımını gerçekleştirdiler.

UMUT KERVANI İNSANİ YARDIM VAKFI OLARAK AFRİKA'DAKİ YARDIM ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLADIK

Yapılan çalışma hakkında bir açıklama yapan Umut Kervanı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Sebahattin Ugar, bölgenin sürekli olarak yardımlara ihtiyaç duyduğuna işaret etti. Ugar "Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı olarak Afrika'daki yardım çalışmalarımıza başladık. Buradaki Müslüman kardeşlerimize yardımlaşma ve dayanışma duygularımızı göstermek amacıyla buraya geldik. Hayırseverlerimizin vermiş olduğu yardımları inşallah birinci elden teslim edeceğiz. Şu anda kurban ve akika vekâleti veren kardeşlerimizin kurbanlarını kesmeye başladık. Burası 800 öğrencinin eğitim gördüğü Müslüman öğrencilerin kaldığı bir okul. Hem Kur'an-ı Kerim, hadis, siyer derslerini okuyorlar hem de fenni dersler alıyorlar. Burada yatılı olarak eğitimlerini sürdüren öğrencilerimiz var. İnşallah bu kurban etleri buranın yemekhanesinde kendilerine dağıtılacak." dedi. Sebahattin Ugar "Yapmış olduğumuz bu hayırlı çalışma mutlu etti buradaki insanları. Görüştüğümüz idareciler ise bu tür yardımlara ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar ve bizden yardım talebinde bulunuyorlar. Okul büyük olduğu için sürekli gıda maddelerine, kırmızı ete, hijyen malzemelerine ihtiyaçları var. İnşallah hayırseverlerimizin gönderdikleri yardımları ihtiyaç sahibi ailelerimize ulaştırmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

SU KUYULARI VE CAMİLERİN AÇILIŞLARI YAPILDI

İhtiyaç sahibi ailelerin yüzünü güldüren Avrupa Yeti Eli Derneği, Afrika Kıtası'nda hayırlı çalışmalarını Uganda'nın İganga kentinde sürdürdü. Üç aylar münasebeti ile Kıtada hayır çalışmalarını artıran dernek yetkilileri, İganga kentindeki temaslarına daha önce temelini attıkları ve açılışını gerçekleştirdikleri su kuyuları ile camileri ziyaret ederek başladılar. İlk olarak gittikleri Hatice ve Zeynel Abidin Yılmaz adına yaptırılan su kuyusu başında bekleyen halk ile sohbet ederek, burada çocuklara çeşitli ikramlarda bulundular. Daha sonra kentin farklı iki farklı noktasında iki tane su kuyusu temeli açılışını gerçekleştiren heyet, burada halk ile çeşitli konular üzerinde tercümanlar vasıtası ile konuşup istişarelerde bulundular.

BİR BUÇUK KİLOMETRE UZAKLIKTAN GÖL YA DA DERE SUYU GETRİYORLAR

İlk olarak Demirkaya ailesi adına yaptırılacak su kuyusu açma çalışmalarında açıklama yapan Derneğin Genel Başkanı Abdurrahman Altun "Şu anda Uganda'nın İganga bölgesindeyiz. Hayırseverimizin bize verdiği su kuyusu çalışması için kazmayı vuracağız ve buradaki mağdur halk bu su kuyusundan istifade edecek inşallah. Yöre halkı buradan bir- bir buçuk kilometre uzaklıktan göl ya da dere suyundan istifade ediyorlar. Getirdikleri su sağlıklı değildir, bu su bazı sağlık sıkıntılarına da sebep oluyor. Haliyle bu kuyunun inşallah burada çalışmasını bitirirsek burada ikamet eden insanlar bu sudan istifade edecekler" şeklinde konuştu. Yapılan duanın ardından Dernek Başkanı ilk kazmayı vurarak kuyu için startı verdi.

HALK CAMİ OLMADIĞI İÇİN DIŞARIDA HASIRLARIN ÜZERİNDE NAMAZ KILIYOR

Köyde yaklaşık 250 Müslüman olmasına rağmen bir caminin olmadığını öğrenen Dernek Başkanı Altun, konu için hayırseverlere çağrıda bulunarak şunları söyledi: “İmama camiyi sorduk, o da camilerinin olmadığını ve namazlarını dışarı serdikleri hasırların üstünde kıldıklarını söyledi. Ve imam çevrede başka dine mensup insanların olduğunu, ibadetgâhları olduğu için kendilerinin hor görüldüğünü söyledi. Doğrusu insanın çok da duymak istediği bir şey değil. Hayırseverlerimiz öncülük ederse biz bu bölgede cami de yaptırmak da isteriz.”

Bölgede temaslarına devam eden heyet, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarına giysi yardımında bulundu. Dernek yetkilileri burada çocukları severek oyuncak dağıtıp onları sevindirdiler. Heyet dualar ile yöre halkı tarafından yolcu edildi.

SU KUYUSUNDAN HEM HRİSTİYANLAR VE HEM DE MÜSLÜMANLAR FAYDALANACAK

Yine aynı kentte ve farklı bir bölgede Akdeniz ailesi adına yapılacak su kuyusunun temel atma töreni gerçekleştirildi. Bölgenin 600 nüfusunun olduğunu ve bunların 400'ünün Müslüman ve geriye kalanın ise Hristiyan olduğunu kaydeden Abdurrahman Altun, bu kuyudan hem Müslümanların ve hem de Hristiyanların istifade edebileceğinin altını çizdi. Yapılan duanın ardından ilk kazma vuruldu. Heyet, verdiği oyuncaklar ve yaptıkları ikramlar ile çocukları sevindirdi.

ONLARCA MÜSLÜMAN ÇOCUK SÜNNET ETTİRİLDİ

Avrupa Yetim Eli Derneği, Uganda'nın Jinja kentindeki bir köyde onlarca çocuğu sünnet ettirirken onlarca çocuğa da elbise yardımı yaptı. İmkânsızlıkların sünnet olmanın bile önüne geçtiğini kaydeden Altun şunları söyledi: "Uganda'da yetişkinler ve çocuklara yönelik sünnet programımız var. Bu programı dışarıda gerçekleştirmek için güzel bir atmosfer vardı ama yağmura tutulduk, programı cami içinde yapmak zorunda kaldık. Çocuklarımız burada sıralarını bekliyorlar. Sünnet denilince biz sadece çocukları biliriz ama burada hem çocuklar ve hem de yetişkinler var. Haliyle imkânsızlıklar nedeni ile sünnet olamamışlar, Rabbim bunu bize nasip etti. İnşallah sünnet programlarını gerçekleştireceğiz. Aynı şekilde dışarıda elbise dağıtımı da gerçekleştirdik. Gördüğünüz gibi elektrik yok, jeneratör ışığı altında sünnet programımızı gerçekleştireceğiz."

"CAMİ VAR AMA ÜZERİNDE NAMAZ KILACAKLARI HALI YOK"

Ziyaretlerin ardından kısa bir değerlendirmede bulunan Abdurrahman Altun, "Avrupa Yetim Eli olarak başkent Kampala'ya 120 kilometre uzaklıktayız. Çalışmalarımız sırasında ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda namaz kıldığımız camide maalesef üzerinde namaz kılmak için serilmiş kilim yok. Çok güzel bir camii inşa edilmiş, caminin ortasına perde çekilmiş arka tarafta bayanlar namaz kılıyorlar. Burada tüm hayırseverlere duyuruyoruz, bize yardımcı olurlarsa caminin kilim ihtiyacını gidereceğiz. Gördüğünüz gibi yerler beton, biraz da tozlu. Namaz kılabilmeleri için sadece birkaç hasır var, geriye kalan her yer beton." şeklinde konuştu.

AFRİKA'DAKİ İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELERE KIRMIZI ET YARDIMI

Uganda'da 800 öğrencinin eğitim gördüğü bir okulu ziyaret eden Avrupa Yetim Eli Derneği yönetimi, okul idarecileri ve öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilere yapılan ikramın ardından Avrupa Yetim Eli Derneği tarafından kesilen akika, sadaka ve adak kurbanı etleri, yetimhanede kalan öğrenci ve ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı. Afrika'da faaliyetlerini sürdüreceklerini belirten Avrupa Yetim Eli Genel Başkanı Abdurrahman Altun, "Bugün itibari ile Afrika kıtasında mübarek üç aylar münasebetiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Hayırseverlerimizin verdiği sadaka, akika, adak kurbanlarını kestik. 800 kişilik kapasitesi olan bir yetimhane ve okuldayız. Okul hem İslami hem de fenni ilimlerde eğitim veriyor. Hayvanlarımızı kestik ve ihtiyaç sahibi ailelere teslim ettik. Burada sürdürdüğümüz faaliyetlerimiz devam edecek." dedi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir