• DOLAR 32.599
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2509.781
  • ...
Yunanistan Bağımsızlık Kutlamalarının Gösterdikleri!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yusuf Can – Haber Yorum

Kuruluş ya da bağımsızlık yıl dönümü etkinlikleri her ülke tarafından yapılagelen bir uygulamadır.

Yunanistan’ın dün düzenlediği etkinlikler sıradan bir ülkenin sıradan kutlamalarından çok öte mesajlar içeriyordu.

Doğu Akdeniz bağlamında Türkiye ile Yunanistan arasında süregelen bir gerginlik var ve bu gerginliğe neredeyse tüm Batı Dünyası, Yunanistan’ın yanında yer alarak kendini gösterdi. Dünkü kutlamalarda da başta ABD olmak üzere Avrupa’nın başat güçleri ve Rusya katılım şekilleriyle resmen Yunanistan’ın yanında olduklarını ilan etmiş oldular.

Törenlere katılan resmi makamlara ve konuşmalara bakılınca Batı Dünyası için Yunanistan’ın çok önemli bir anlam ifade ettiği anlaşılıyor.

Kutlama törenlerine, Yunan Devleti'nin kuruluşuna fiilen destek veren Rusya, İngiltere ve Fransa'nın yanı sıra ayaklanmayı uzaktan destekleyen ve savaş alanına gönüllü asker gönderen ABD'nin temsilcileri de katıldı.

İngiltere Prensi Charles ve eşi, Rusya Başbakanı Mihail Mişustinin ve eşi, Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de törenlere katılarak çeşitli konuşmalar yaptılar.

Bu arada ABD uçak gemisi Eisenhower Pire Limanı'na demirlemiş, Amerikan ve Fransız savaş uçaklarının askeri geçit törenlerinde gösteri yapmışlar.

Bunlarla da yetinmeyen ABD’nin Atina Büyükelçiliği, Yunanların 1821’de Osmanlıya karşı isyanının 200’üncü yılı dolayısıyla “200 yıl dostluk ilişkileri” adlı bir video klip hazırladı.

Bu gelişmeler, tarihe “Navarin Faciası” olarak geçen olayın öncesinde 1827'nin Haziran’ında Londra'da toplanan Rusya, İngiltere ve Fransa liderlerinin Yunanistan için Osmanlı’ya karşı savaş kararı almaları ile bugün sözde 200. Yılın kutlamalarında yine aynı güçlerin Yunanistan yanında yer almaları önümüzdeki süreçte bu kesim arasında bir konsorsiyum oluşturabileceği mesajı veriyor.

Normal şartlarda Doğu Akdeniz ve Ege bağlamında Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin olası bir savaşa dönüşmesi durumunda Batılı güçlerin bugün verdikleri manzara, sahada kendini nasıl gösterecek merak ediliyor.

Türkiye kendini her ne kadar Batı Dünyası’nın yanında konumlandırsa da Batı Âlemi için Türkiye hala İslam Dünyasının en önemli bir parçası olarak görülüyor.

Bundan dolayı olası bir Haçlı İttifakı kimseyi şaşırtmamalıdır.

 

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir