• DOLAR 32.345
  • EURO 35.131
  • ALTIN 2303.51
  • ...
SON DAKİKA
​Mardin Müftüsü Çelik: “Berat Kandili Ramazan ayının müjdecisidir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

On bir ayın sultanı Ramazan’ın müjdecisi ve Hicri takvime göre; Şaban ayının 15'inci gecesi olan Berat Kandili, Müslümanlar tarafından Kadir Gecesi'nden sonra gelen en değerli günlerden biri olduğuna inanılıyor.

Aslı “berâet” olan berat kelimesi borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza ya da sorumluluktan kurtulma gibi manalara gelir.

Yarın ihya edilecek Berat Gecesi münasebetiyle İLKHA muhabirine konuşan Mardin İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, küresel güçlerin Müslüman gençler üzerinde oynadığı büyük oyunlara dikkat çekerek yapılması gerekenleri anlattı. 

“Bu gece affedilme gecesidir”

Berat Kandili’nin Ramazan ayının müjdecisi olduğunu belirten Müftü Çelik, şöyle dedi:

“Af ve mağfiret gecesine yaklaştık. Berat Kandili, bize Ramazan ayına 15 gün kaldığın haber verir. Berat; borçtan, hastalıktan, suçtan, cezadan kurtulma demektir. İnsanın hastalıklarından, sıkıntılarından ve borçlarından berat edilmesi anlamına da gelen ve sabahında Müslümanların beratına kavuştuğu, Ramazan-ı Şerif’e de kavuşmanın heyecanını, mutluluğunu, aşkını yaşadığı bir gece olacak. Peygamber Efendimiz (Sallahu Aleyhi ve Sellem), bu gecede birçok insanın kurtuluşa ereceğini, affedileceğini, Allah’ın mağfiretine mazhar olacağını bizlere müjdelemiştir. Yine bir hadiste; 'Berat Gecesi’nde Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri adetince insanları affeder.' Bu gece affedilme gecesidir. Bundan dolayı bizlerde bu geceyi tövbe ve istiğfar ile değerlendirmemiz gerekmektedir. Allah-u Zülcelal, güneş battıktan sonra yeryüzüne, semaya tecelli eder ve şöyle seslenir: ‘Yok mu af isteyen onu affedeyim, yok mu tövbe eden günahlarını affedeyim, yok mu rızık isteyen rızık vereyim, yok mu başka isteği olan onları da vereyim.’ Yani bu gece Cenabı Allah, kullarını bekler.”

Bu geceyi nasıl ihya etmeliyiz?

Bu gecede en fazla yapılması gerekenlerin ibadet, tövbe ve dua olduğunu söyleyen Müftü Çelik, “Bu gece beratını almak isteyenler, tertemiz bir kalp ile Allah’a yönelirler. O gecede namazlarını kılarlar. Mümkün ise camiye giderler ve camilerde yapılan vaaz ile nasihatleri dinlerler. Gündüzünde oruç tutarlar, geceyi de ihya etme yoluna giderler. Kur’an-ı Kerim’i okuyup anlamaya çalışırlar. Bize düşen görev, bu gecelerde tövbe ve istiğfar edip İslam alemi için dua etmektir. Şu içerisinde bulunduğu Coronavirus salgınından Müslümanların ve insanlığın kurtuluşu için Allah’a yalvarmak ve hepsinden önemlisi gençlerimiz için çokça dua etmektir.” dedi.

“Gençlerimiz üzerinde oynanan büyük oyunlar var”

“Müslümanların evlatları olan gençlerimiz üzerinde oynanan büyük oyunlar var.” diyen Çelik, “İslam ve geleneksel ahlakımızdan Peygamber Efendimizin bize verdiği İslam terbiyesinden çocuklarımızı uzaklaştırarak ahlaksızlığı çağdaş ve modern olarak gösteren büyük küresel güçlerin oyunlarına gelmemek ve evlatlarımıza sahip çıkmak için yavrularımıza berat gecesini, şaban ayını, ramazan ayının güzelliklerini, hayatın iman ile güzel olacağını aktarmamız gerekiyor. Bu vesile ile başta Mardinli hemşerilerimiz olmak üzere ülkemizin ve İslam aleminin Berat Kandili tebrik ediyorum.” dedi. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir