• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Süveyş Kanalı'ndaki gemi krizi büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Onlarca gemi yaşanan sıkışıklık nedeniyle yoluna devam edemezken, petrol taşıyan tankerlerin yollarına devam edememesi nedeniyle meydana gelen zarar gittikçe büyüyor, uzmanlar geminin ikiye bölünmesini öneriyor.

Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), karaya oturan Evergreen'i kurtarmak için çabaladıklarını belirterek, şu an 150 geminin sıkışıklık sebebiyle yoluna devam edemediğini açıkladı. Süveyş Kanalı, uluslararası deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyor.

Süveyş Kanalı, dünyanın en yoğun su yollarından biri olup Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında petrol, doğal gaz ve kargo taşımacılığı için çok önemli bir bağlantı sağlıyor.

Suveyş Kanalı'nın tıkanması petrol fiyatlarını etkiledi

Petrol fiyatları, yatırımcıların Süveyş Kanalı’nda karaya oturan devasa konteyner gemisinin piyasayı etkileyeceğine ağırlık vermesiyle yükselişe geçti. Vadeli kontratlar, bir önceki seansta yüzde 4,3 düşüş kaydettikten sonra New York piyasasında cuma günü yüzde 1,1 yükseldi.

Karaya oturan geminin Süveyş Kanalı’nı kapatmasıyla birlikte kanal trafiğinde bir sıkışmaya neden oldu. Üçüncü günde de geminin çekileceğine dair hiçbir işaret görülmemesiyle gemi sahipleri Afrika etrafını dolaşmayı alternatif plan olarak düşünüyor.

Geminin kanalı kapatmasının piyasalara etkisinin sınırlı olacağı düşünülüyor fakat Orta Doğu’dan Avrupa’ya olan petrol ticaretinin azalacağı tahmin ediliyor. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir