• DOLAR 32.547
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2441.096
  • ...
Filistin seçimlerinde anketler ne gösteriyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin'de bu yıl içerisinde düzenlenmesi planlanan seçimlerde ilk anketler, birbirine yakın oy oranlarını ortaya koydu.

Filistin Siyasi Araştırma ve Anket Merkezi tarafından 14-19 Mart 2021 tarihinde gerçekleştirilen kamuoyu yoklamasında, ülkede düzenlenmesi planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerine dair oranlar ortaya konuldu.

Buna göre başkanlık seçimlerinde aday olması beklenen isimlerin oy oranları şu şekilde:

- Mervan Bergusi: %22

- İsmail Heniye: %14

- Mahmud Abbas: %9

Ankete göre parlamento seçimlerinde tarafların çıkaracağı listelerin oy oranları şöyle oluştu:

- Hamas listesi: %27

- El Fetih listesi: %24

- Bergusi listesi: %20

- Muhammed Dahlan listesi: %7

- Ulusal Girişim listesi: %5

- Filistin Halk Kurtuluş Cephesi listesi: yaklaşık %2

- Hasan Hureyşe listesi: yaklaşık %1

- Selam Feyyad listesi: yaklaşık %1

- Kararsızlar: %15

Kuruluşunun 33'üncü yılında Filistin İslami Direniş Hareketi: Hamas

Taraftarları El Fetih içerisinde yer alan Dahlan ve Bergusi'nin ayrı listelerle seçimlere girmesi değerlendirilen anket sonuçlarına göre Hamas listesi seçimleri birinci tamamlayacak.

Ankette, Hamas ve El Fetih'in ortak bir listeyle seçime girmesi halinde ise oy oranlarının toplamda yüzde 44 olacağı ifade edildi.

Bargusi, İdam Kararına Rabia İşaretiyle Karşılık Verdi

Filistin'de seçimler

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 15 Ocak'ta Filistin'i 15 yıl aradan sonra seçime götürecek kararnameleri imzaladı.

Abbas tarafından imzalanan kararnamelere göre Filistin'de 22 Mayıs 2021'de parlamento ve 31 Temmuz 2021'de devlet başkanlığı seçimleri gerçekleştirilecek.

Seçimler, siyonist rejim  tarafından işgal altında tutulan Batı Şeria'da ve abluka altında tutulan Gazze Şeridi'nde yapılacak. Filistin'de son olarak 25 Ocak 2006 tarihinde parlamento, 9 Ocak 2005 tarihinde ise devlet başkanlığı seçimleri düzenlenmişti.

Filistin Merkez Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, seçimlerin liste usulüne göre yapılacağı belirtildi. Böylece seçimlerin düzenlenmesi için resmi prosedürler de başlamış oldu.

Mahmud Abbas, 2005 yılında başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından, Filistin Devlet Başkanı sıfatıyla Batı Şeria'yı 16 senedir seçimsiz yönetiyor.

Seçimlerin ardından bölgede nasıl bir atmosferin oluşacağı merak konusu. Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) seçimleri kazanması halinde, iç ve dış siyasette bunun büyük bir yankı bulacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir