• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2504.266
  • ...
Heyet giriş yaptı, bırakılan 8 kişi Mardin`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Heyet adına gazetecilere açıklama yapan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, örgütün belirlediği bir noktada buluştuklarını, bu görüşmede Bölgesel Kürt Yönetimi`nden de yetkililerin bulunduğunu belirtti.
 
BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt heyet adına yaptığı açıklamada, uzun zamandan beri PKK`nin elinde bulunan 8 kamu görevlisini teslim almak üzere Kürdistan Federal bölgesine geçtiklerini belirterek, "Bugün sabah saatlerinde Hewler`den kendilerinin belirlediği bir noktaya Güney Kürdistan federasyon yetkilileri eşliğinde gittik. 8 kamu görevlisini teslim aldık. Şu saat itibari ile gümrük kapısında devlet yetkililerine teslim ettik. Şu anda işlemler yapılıyor. Aileleri ile buluşacaklar. Umut ediyoruz ki böyle bir vakayı bir daha yaşamayız. Tabi ki bu yönü ile sevinçliyiz, huzurluyuz. Çünkü 8 kardeşimizi aileleri ile buluşturduk" dedi.
 
Kurt konuşmasının devamında, "Maalesef bu ülkenin anne babalarının evlatları hala bu ülkenin dağlarında silahlı dolaşmak kalıyor. Biz siyasetçiler olarak bunun sorumluğunu üzerimizde hissediyoruz. Umut ediyoruz ki Türkiye de demokratik koşulları ilerletip, özellikle Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümüne ilişkin adımları sıklaştırıp, hızlandırıp, bugün dağlarda eli silahlı dolaşmak durumda olan bu ülkenin gençleri de, Kürt anne babaların çocukları da özgür yarınlarında kendi aileleri ile, kendi halkları ile kucaklaşma imkanı bulabilecekler. Biz eğer bir daha bu dağlara gitmek ihtiyacını duyarsak inşallah böyle bir buluşmaya aracılık etmek için gitmiş olacağız" ifadelerini kullandı.
 
Askerleri teslim alırken HPG yetkililerinin kamuoyuna açıkladıkları bir şeyi paylaşmak istediklerini belirten Kurt, "Hiçbir bir ön koşula ve şarta bağlı olmaksızın, 23 Şubat günü Öcalan`ın çağrısı üzerine bu kararı aldıklarını ve kamu görevlilerini teslim ettiklerini ifade ettiler. Bu bizim için çok önemlidir. Bu olumlu süreci biraz daha olumlulaştırdı. Çözüm iklimine bir katkı oldu. Burada herkese büyük görevler düşüyor. Kamuoyunda olumlu bir algı oluştu. Biz kanın ve gözyaşının durmasını istiyoruz. Artık anaların ağlamasını istemiyoruz. Anneler babalar sevinsin istiyoruz. Serbest bırakılan kamu görevlilerinin sağlık durumları çok iyidir" şeklinde konuştu.
 
Ardından konuşan Mazlum Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, çok tarihi bir olay yaşadıklarını ve Türkiye`nin barış sürecinde çok önemli bir adım olan kamu görevlilerinin bırakılması olayında tarihi bir rol aldıklarını belirterek, "Kendileri orada yaptığımız görüşmede herhangi bir kötü muamele görmediklerini söylediler. Bu arkadaşlarımızı buraya getirdik. Ümit ediyoruz ki Türkiye`nin barış sürecine iyi niyet olur. Nevruz`da bir ateşkesten bahsediliyor. İnşallah bundan sonra bir sıkıntı olmaz. Nihayetinde orada da onlara söyledik. İnşallah bir daha kardeşin kardeşe silah çekeceği, kurşun sıkacağı bir ortamı Cenabı Allah ne onlara ne herhangi bir kimseye yaşatmasın" dedi.
 
Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ise, heyet olarak PKK tarafından alıkonulan 8 kamu görevlisini teslim almaya gittiklerin de önce bulundukları alanda sohbet ettiklerini ve herhangi bir kötü muameleye maruz kalıp kalmadıklarını sorduklarını belirten Zenderlioğlu, "Onlarda herhangi bir kötü muamele görmediklerini söylediler. Ben şunu ifade etmek istiyorum. Orada bulunan gerillalara da söyledim, alıkonulan askerlere de söyledim. Birbirinizin yüzüne bakabiliyorsanız, birbirinize onur kırıcı, aşağılayıcı bir muamelede bulunmadıysanız bu çok önemli. Çünkü bu topraklarda ve bu toplumda bir arada yaşayacağız. Barış içinde yaşayacağız. Ve bu gelinen barış sürecinin başarıya ulaşmasında üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getireceğiz. Biz artık kalıcı bir çatışmasızlık ortamı yaratılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Zenderlioğlu`ndan ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin yaptığı kısa açıklamadan  sonra heyet üyeleri Habur Sınır Kapısı`ndan ayrıldı.
 
PKK tarafından kaçırılan kamu görevlileri de Silopi Habur Gümrüğüne inen helikopterlerle havayoluyla Mardin`e götürüldüler. (Muhammed Müldür - Abit Dündar - İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir