• DOLAR 32.511
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2432.432
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve hala dalga dalga devam eden koronavirüs salgını hayatın tüm alanlarında birçok değişikleri de beraberinde getirdi. Salgın özellikle ekonomik hayat üzerinde birçok davranış değişikliklerine neden oldu. Bunlardan birisi de alışveriş ve ödeme davranışları… Salgından korunmak için doğal olarak uzaktan alışveriş, internetten alışveriş, kartla alışveriş, temassız ödeme gibi unsurlar ön plana çıktı.

ŞUBAT AYINDA KARTLA YAPILAN ÖDEMELER YÜZDE 21 ARTTI

Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM), 2021 yılının şubat ayına ilişkin kartlı ödeme verileri verilerine göre, şubat ayında 103 milyar TL tutarında kartlı ödeme gerçekleşti. İnternetten kartlı ödemeler geçen yıla göre yüzde 59 büyürken en fazla artış vergi yapılandırmalarını içeren kamu-vergi ödemeleri sektöründe görüldü. Temassız ödemeler ise geçen yılın 3 katına çıktı; şubat ayında mağaza içi her 2 kartlı ödemenin 1'i temassız yapıldı.

MARTIN İLK YARISINDA KARTLA GERÇEKLEŞTİRİLEN İNTERNET ALIŞVERİŞLERİ, ÖNCEKİ 2 HAFTAYA GÖRE YÜZDE 11 ARTTI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) bu ay başlayan kademeli normalleşme döneminin kart harcamaları üzerindeki etkisini TCMB banka kartı ve kredi kartı harcama tutarları verileri üzerinden değerlendirdi. Şubatın son 2 haftası ile mart ayının ilk 2 haftasındaki kartlı harcamaların karşılaştırıldığı araştırmaya göre, Türkiye genelinde tüketicilerin kartla yaptıkları harcamalar yemekte yüzde 38, otomobil kiralamada yüzde 34 ve hava yollarında yüzde 30 arttı. Söz konusu dönemde yapı malzemeleri, hırdavat harcamaları yüzde 21, giyim ve aksesuar ile mobilya ve dekorasyon harcamaları yüzde 18, benzin ve akaryakıt istasyonları harcamaları yüzde 16, hizmetler sektörü, konaklama ve telekomünikasyon harcamaları yüzde 14 yükseliş kaydetti. Martın ilk yarısında kartla gerçekleştirilen internet alışverişleri, önceki 2 haftaya göre yüzde 11 arttı.

BU FIRSATÇILIĞI YETKİLİLERİN DİKKATİNE SUNUYORUZ…

BKM'nin verilerine göre, şubat ayı sonunda Türkiye'de 77,3 milyon adet kredi kartı, 141,3 milyon adet banka kartı ve 45,2 milyon adet ön ödemeli kart kullanılıyor. Tabii bu durumda bankalar tarafından verilen kredi kartlarının kullanımı hatırı sayılır oranlarda arttı. Bankalar ise adeta fırsatçılık yaparak 2021 yılında kredi kartı aidatlarına yüzde 20 oranında zam yaptılar. Yıllardır bu sayfalarda bankaların her türlü durumda sürekli kârlarını artırdıklarını dile getirmeye bu duruma dikkat çekmeye çalıştık. Çünkü ülke ekonomisi ne kadar zarar görürse görsün bankaların bu zarar yükünü kaldırmada hiçbir sorumluluğu kabul etmediklerini adeta sıfır riskle ekonomik faaliyet sürdürdüklerini görüyoruz. Bu fırsatçılığı yetkililerin dikkatine sunuyoruz…