• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2423.248
  • ...
Avrupa`da Suriyeli Muhalifler İçin Çatlak Sesler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

İngiltere ve Fransa Suriyeli muhaliflere silah ve askeri yardım konusunda birliğin en önemli diğer gücü Almanya ile görüş ayrılığı yaşıyor.

Fransa, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılabilmesi için Avrupa Birliği`nin Suriye`ye uyguladığı silah ambargosunu gözden geçirmesini isterken, İngiltere`den ambargonun veto edilebileceği sinyali geldi. Öte yandan Almanya ise bu yönde atılacak bir adımın, çatışmanın bölgeye yayılmasına sebep olabileceğini iddia ediyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, silah ambargosunu kaldırmanın bölgede savaşan tarafların güçlerini dengeleyeceğini söylüyor.

Fabius, `Silah ambargosunu kaldırma konusu giderek daha çok gündeme geliyor çünkü İran ve Rusya`dan güçlü silahlar temin eden Beşar Esad ile bu tür silahlara sahip olmayan Ulusal Konsey arasında dengesizlik var. Birkaç hafta önce de gündeme gelen ambargo konusunu tekrar gündeme almalıyız çünkü şu anda yaşanan dengesizlik, tüm halkın katledilmesiyle sonuçlanıyor` dedi.

Suriye`deki muhalefete zırhlı araç ve çelik yelek gibi askeri teçhizatlar sağlayacağını açıklayan İngiltere`nin Başbakanı David Cameron da, "Bazı şeyleri kendimize göre yapabilmemiz ihtimal dışı değil. Değişiklik gerektiğinde umarım Avrupalı ortaklarımızı ikna ederiz ve onlar da bize katılır" dedi.

Ülkesinin "hala bağımsız bir ülke olduğunu ve bağımsız bir dış politikaya sahip olabileceğini" vurgulayan Cameron, ambargoyu veto etme yönünde bir karar henüz alınmadığını belirtti.

Ancak AB dışişleri bakanları toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, bu tür bir adımın bölgede silahlanmayı artıracağını ve bir dolaylı savaşa dönüşebileceğini söyledi.

"SİLAH VERMEYELİM, ALTYAPIYI DÜZELTELİM"

Westerwelle ve AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton`a göre muhaliflerin eline geçen bölgelerin yeniden inşası üzerinde üzerinde durulması gereken asıl konu.

Westerwelle, `Kurtarılmış bölgelerin yeniden inşası için daha fazla şey yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Şu anda tüm ülkeyi vuran ekonomik ve mali ambargo, altyapı, tıbbi destek, elektrik ve su götürebilmemiz için daha esnek bir hale getirilmeli, belki de değiştirilmeli` dedi.

Ashton da AB olarak, muhalefetle temel hizmetlerin yeniden tesis edilebilmesi için çalışmanın yollarını aradıklarını söyledi.

AB`nin Suriye`ye silah ambargosunu Mayıs ayında yenilemesi bekleniyor. AB içinde İngiltere ve Fransa, Suriyeli muhaliflere desteği artırabilmek için silah ambargosunun gevşetilmesini istiyor. Ancak pek çok AB ülkesinin çekinceleri bulunuyor. Aynı zamanda ABD de, İslamcıların eline geçeceği endişesiyle muhaliflere silah göndermek istemiyor.

Son olarak Roma`da biraraya gelen Suriye`nin Dostları toplantısında konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Başkanı Muaz el-Hatib ise `BM anlaşmasının 7`inci maddesi çerçevesinde Suriye`ye güvenli yardım koridoru açılmasını, Suriye halkının kendini savunması için gereken her şeyin verilmesini, Özgür Suriye Ordusu`na (ÖSO) silah ambargosunun kaldırılmasını ve eski anlaşmalar bahane edilerek rejimin silah temininin artık durdurulmasını istiyoruz” demişti.

AB geçtiğimiz ay ambargoda, Suriyeli muhaliflere savunma amaçlı ekipman sağlanmasına izin verecek şekilde değişikliğe gitmişti.

FRANSA VE iNGİLTERE, RUSYA İLE MÜZAKERE MASASINDA

Öte yandan, Meclis dış ilişkiler komisyonunda konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Rusya ile müzakere içinde olduklarını, bu müzakerelerde, Suriye`de muhalefetin de kabul edeceği ve çözüm için muhatap alınabilecek Şam yönetimden isimlerin belirlenmeye çalışıldığını söyledi.

Fabius, Suriye`deki muhaliflerin kurduğu koalisyonun temsilcilerinin, Beşşar Esad dışında Şam rejiminden bazı kişilerle açık bir şekilde müzakere etmeye hazır olduklarını kendilerine ilettiklerini belirtti.

İngiltere başkenti Londra’da da 13 Mart’ta Rusya ve İngiltere arasında 2+2 formatında görüşmeler yapılacak. Format çerçevesinde iki ülkenin dışişleri ve savunma bakanları bir araya gelecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, görüşmeler arifesinde yaptığı açıklamada, “Suriye’deki nihai amaç” konusunda iki ülke arasında ciddi bir fikir ayrılığını görmediğini söyledi. Bununla birlikte Moskova ile Londra arasında taktik fikir ayrılığı olduğunu kabul etti.

İki ülkenin savunma bakanları arasında yapılacak görüşmelerde de muhtemelen Afganistan ve Mali konuları ele alınacak. Uzmanlara göre Sergey Şoygu ve Philip Hammond, Avrupa füze kalkanıyla ilgili sorunları de ele alacak.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir