• DOLAR 32.562
  • EURO 35.034
  • ALTIN 2430.275
  • ...
Tıp Bayramı`nda Organ Nakline dikkat çekildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İZMİR - Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Şifa Üniversiteleri`nin koordinasyonunda düzenlenen etkinlik, DEÜ Tıp Fakültesi Derslikler Grubu Kurucu Öğretim Üyeleri Konferans Salonunda yapıldı.


Sempozyuma Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Murat Öztürk, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, DEÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Kumanlıoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi Sorumlu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Atilla Çökmez, organ nakil koordinatörleri ve akademisyenler katıldı.


Türkiye`de nakil bekleyen 23 bin hasta var
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası açılış konuşmasında; bu tür sempozyumlar ve bilinçlendirme çalışmalarının, ülkede nakil bekleyen 23 bin hasta için umut ışığı olacağını belirterek, \"Organ nakilleri konusunda en önemli sorunlarımız, potansiyel beyin ölümünü tespit etmek, daha sonra çok iyi bir donör bakımı yapmak, beyin ölümü vakalarını mümkün olduğunca donör haline getirebilmektir. Ülkemizde beyin ölümü tespitini artırıyoruz, fakat nedense donör olma ve mevcut donör olanların organ bakımında yeterli bakım olmamasından dolayı kadavra donör naklinde yeterli artış sağlayamıyoruz. Gelişmiş ülkelere baktığımızda organ nakillerinin çoğunun kadavradan olduğunu görüyoruz. Bu tür çalışmaların, ülkemizde de bilinci yükseltmesini diliyoruz\" dedi.


Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Töz de Türkiye`de kullanılan donör sayısının milyon nüfus başına 4,5 olduğunu¸ İzmir`de ise 9,5 olduğunu söyledi.


Töz sözlerini şöyle sürdürdü, \"Dünya istatistiklerine bakarsak; İspanya`da yıllık kadavra oranı milyon nüfus başına 33, ABD`de 22, İngiltere`de 16. Diğer ülkelerle kıyaslarsak Türkiye`de canlıdan nakil fazla, kadavra az. Önemli olan, bu oranı kadavradan transfer lehine geliştirmek... Çözüm, potansiyel donörlerin tespitini artırmak. Örneğin ülkemizde beyin ölümü tespiti yüzde 50 artarsa donör sayısı 2211`e çıkacak, kabul oranı yüzde 24`ten yüzde 40`a yükselirse, 884 donöre çıkacağız. Bu da aslında milyon nüfus başına 11-12 ortalamasını sağlamış olacak. Amaç, Türkiye`yi İzmir ortalamasına getirip yüzde 9-10`lara ulaşmak.\"


Sempozyumun ilk oturumunda Doç. Dr. Yeşim Beckmann `Beyin ölümünü, Yrd. Doç. Dr. Mert Akan `Donör bakımını anlattı. Dr. Murat Öztürk, Türkiye`de organ ve doku nakli hizmetleri, Dr. Sema Öngün de Organ Dağıtımı hakkında bilgiler verdi. Daha sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, DEÜ Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. İbrahim Astarcıoğlu, Prof. Dr. Mustafa Cirit, Doç. Dr. Adam Uslu`nun oturum başkanlığında bölgemizde ve ülkede organ bağışı ve nakli, konunun dini ve hukuki boyutları değerlendirildi, tartışıldı. (İlyas Yıldız - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir