• DOLAR 32.537
  • EURO 34.761
  • ALTIN 2493.361
  • ...
Serbest Bırakılan Rehineler Türkiye`de
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

PKK tarafından kaçırılan 8 kamu görevlisi, Habur Sınır Kapısı`ndan geçerek Türkiye`ye giriş yaptı.

Kamu görevlilerini sınır kapısında, İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Hamdi Nayır ve bazı yetkililer karşıladı.

Habur Mülki İdare Amirliği Binası`nda, savcılık işlemleri ve sağlık kontrolünün ardından aileleriyle buluşacak kamu görevlileri Kenan Erenoğlu, Nadir Özgen, Kemal Ekinci, Abdullah Söpçeler`in yanı sıra Uzman Çavuş Zihni Koç, erler Reşat Çeçan, Hadi Gizli ve Ramazan Başaran, daha sonra memleketlerine gönderilecek.

İÇİŞLERİ BAKANI: GÖREVLERİNE DÖNECEKLER

İçişleri Bakanı Muammer Güler, serbest bırakılan kamu görevlilerine ilişkin, "Askeri şahıslar, onların tespitleri yapıldıktan sonra tabii ki görevlerine iadeleri sağlanacak. Kaymakam adayı için, polis için de benzer bir şey söz konusu" dedi.

MAZLUMDER GENEL BAŞKANI`NDAN AÇIKLAMA

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, "Barış sürecinin önemli adımlarından birini atmış olduk. Bir daha inşallah kardeşin kardeşe kurşun sıktığı bir ortamı yaşamayız" dedi.

Kaçırılan kamu görevlilerini teslim alan heyette yer alan MAZLUMDER Genel Başkanı Ünsal, kendisine telefonla ulaşan AA muhabirine açıklama yaptı.

"Kaçırılan kamu görevlilerini sağlık raporlarıyla teslim ettiler" diyen Ünsal, şöyle konuştu:

Biri kaymakam adayı, 6 asker ve 1 polis toplam sekiz kişi bize sağlık raporlarıyla teslim edildi. Kötü bir muamele kaldıklarını söylemediler. Barış sürecinin önemli bir adımlarından birini atmış olduk. Bir daha inşallah kardeşin kardeşe kurşun sıktığı bir ortamı yaşamayız. Bahar geldi, barış da gelir inşallah. Sevinçliyiz. Çözüm sürecinde etkili olacaktır, havayı yumuşayacaktır."

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise "Yol boyunca Bölgesel Kürt Yönetimi güçleri bizi korudu. Kamu görevlileri başka bir ayrı araçlardalar" ifadelerini kullandı.

Kamu görevlilerini almak için sabah Erbil`den yola çıktıklarını anlatan Türkdoğan, şöyle devam etti:

"Erbil`de 3,5 saat giderek kamu görevlilerini teslim aldık. Kampta bir doktor muayene etmiş ve yola elverişli durumdalar raporunu vermiş. Bir sıkıntıları yok. Sağlık durumları yola elverişli. Ama az da olsa üzerlerinde bir tedirginlik var."

"Önemli bir olay, mutlu bir an"diyen Öztürk Türkdoğan, "Bu olayın barış sürecine katkı sunacağını düşünüyorum. Sürece olumlu katkı sağlayacaktır bu süreç. Taraflar çok olumlu davrandı" sözlerini kaydetti.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici ise konvoyun Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi tarafından korunduğunu ve kendilerine tahsis edilen araçlarla bölgeye gittiklerini söyledi.

"YANLARINDA SAĞLIK RAPORLARI VARDI"

Kendilerine lojistik destek sağlandığını ve herhangi bir sıkıntılarının olmadığını dile getiren Bilici, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağlık durumları da iyiydi. Yanlarında sağlık raporları vardı. Hepsi bize teslim edilmeden önce sağlık kontrolünden geçirilmişlerdi. Biz bu raporları inceledik. Sonra kendilerine sorduk. Kötü muamele olmadığını söylediler. Bir sıkıntımız yok dediler. Moral motivasyonları iyiydi. Sadece yorgundular. Aylar sonra özgürlüklerine kavuşmanın sevincini yaşıyorlardı. Ekibin içerisinde tek üzüntülü olan Zihni Koç`tu. Annesini kaybettiğini orada öğrendi ve çok üzüntülüydü."

Heyetin içerisinde kaçırılan kamu görevlilerinin ailesinden kimsenin olmadığını kaydeden Raci Bilici, "Burada sadece bizler ve kaçırılan kamu görevlileri var. Kamu görevlilerinin ailesinden kimse yok. Aileler Şırnak`ta ve Habur Sınır Kapısı`nda bekliyorlar" diye konuştu.

"8 KAMU GÖREVLİSİNİN SAĞLIK DURUMU İYİ"

BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, 8 kamu görevlisinin sağlık durumlarının gayet iyi olduğunu söyledi.

PKK`nın elinde bulunan 8 kamu görevlisini almak üzere Kuzey Irak`a giden heyette bulunan Zenderlioğlu, "Heyetle birlikte 8 kamu görevlisini teslim aldık. Sekiziyle de bire bir görüştüm, tutsak kaldıkları süre zarfında herhangi bir kötü muameleye maruz kalmadıklarını belirttiler. Sağlık durumları da gayet iyi durumda. Biri kaymakam, biri polis 8 kamu görevlisi şu an yanımızda Türkiye`ye doğru geliyoruz. Yaklaşık 2 saat sonra Habur Sınır Kapısı`ndan yurda giriş yapacağımızı düşünüyorum. Görüşmelerde herhangi bir sıkıntı olmadı. Her şey yolunda gitti. Örgüt barışın ilk adımı olarak elindeki kamu görevlilerini serbest bıraktı. Örgütün elinde herhangi bir tutsak kalmadı. Umuyoruz ki ilk adımın başlangıcı barış noktalanır." dedi.
 

Haberler

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir