• DOLAR 32.367
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2324.93
  • ...
MAÜ tıbbi mantarları çalıştay ile değerlendirecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

26 Mart 2021 tarihinde Mardin Artuklu Üniversitesi koordinatörlüğünde düzenlenmesi planlanan "Tıbbi Mantarlar” çalıştayında, Türkiye’nin değişik üniversitelerinden akademisyen, araştırma ve kamu kuruluşları temsilcilerinin fikir, eleştiri ve çözüm önerilerini dile getirme fırsatı bulabilecekleri ve bölgesel bazda çiftçilere yeni üretim odakları oluşturmak adına bilgi sağlanması ve bu konudaki eksikliklerin giderilmesinin hedeflendiği bildirildi.

Çin ve Türkiye dâhil olmak üzere Doğu Avrupa’daki birçok ülkede, gastronomik ve tıbbi mantarların önemli bir gelir kaynağı haline geldiğini belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Çalıştay Düzenleme Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Cemal Oğuz, “Günümüzde 100 binden fazla tanımlanmış ‘Fungus’ türünün varlığı tespit edilmiş ve yaklaşık 14 bin-22 bin arasında tıbbi mantar türünün bulunduğu belirtilmiştir. Sadece mantarın ‘G. Lucidum’ türü için pazar payı olarak 4 milyar dolardan bahsedilmektedir. Bu durum tıbbi mantar yetiştiriciliğine olan ilgiyi artırmaktadır. Düzenleyeceğimiz çalıştay ile birlikte bu süper besinlerin önemli sağlık yararları, pazar payları, yetiştiricileri, kullanım alanları ile ilgili daha fazla araştırma yapılmasını öngörmekteyiz.” dedi.

Mantarın ekonomik ve pazar değerinin artırılması ile mantar yetiştiriciliğini yapan kurumların artırılması gibi konuların çok yönlü olarak ele alınarak fikir paylaşımı yapılmasının son derece önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Oğuz, düzenlenecek çalıştayın; tıbbi mantar yetiştiriciliğinin ve bu mantarların besin değerinin artırılması ve pazarlanmasına bilimsel bir bakış açısı sağlayacağını bu bağlamda sektörde çalışan uzman ve ilgili kurumların üretecekleri  çözümlerin son derece önemli olduğunu belirterek konuya katkı sunacak tüm ilgililerin çalıştaya katılımının  önem arz  ettiğini ifade etti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir