• DOLAR 32.592
  • EURO 34.823
  • ALTIN 2411.99
  • ...
Diyanet, Kosova`da büyük bir cami yapacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Kosova Cumhuriyeti Meclisi Dini Özgürlükler Komisyonu Başkanı Amir Ahmeti Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez`i ziyaret etti.

 

Ziyarette konuşan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Kosova`da büyük bir cami inşa etmek istediklerini belirterek, \"Biz zaten kendi gönül dünyamızda Kosova`yı Türkiye`den ayrı düşünemeyiz, siz de kendi gönül dünyanızda Türkiye`yi Kosova`dan ayrı düşünmezsiniz. Siyasi ve beşeri coğrafyanın yanında bir de gönül coğrafyası vardır. Dolayısıyla Balkanlar`daki bütün Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı bölgeyi biz kendi gönül coğrafyamız olarak görüyoruz\" dedi.

 

Kimseyi ötekileştirmemeliyiz
Hiç kimsenin dilinden, dininden, ırkından, düşüncelerinden dolayı ötekileştirilmemesi gerektiğini belirten Görmez, \"Özgürlükler konusu bizim kültürümüzün, medeniyetimizin önemsediği bir şeydir. Biz tarihte bütün dinleri kültürleri barış içerisinde yaşatmış bir milletiz. Bizim yaşadığımız bir ülkede hiç kimse dilinden, dininden, ırkından, düşüncelerinden dolayı ötekileştirilmemeli. Herkes kendi düşüncesini inancını hayatını özgürce yaşama imkânına sahip olmalı. Kosova küçük bir yer, ancak mana değeri çok büyük bir ülkedir. Arnavut`uyla, Boşnağıyla, Türküyle başka etnik unsurlarıyla, barış içinde birlikte yaşama tecrübesine sahip bir ülkedir\" şeklinde konuştu.

 

Din doğru öğretilmezse zarar verir

Dinin bütün dünyada yükselen bir değer olduğunu fakat doğru öğretilmemesi durumunda fayda yerine zarar verebileceğini belirten Görmez, \"Çünkü din cehalet kabul etmez. O yüzden sağlıklı din eğitimine çok önem vermek lazım. Bugün bütün dünyada yaşanan din ile ilgili sorunlar, temelinde din eğitimini sağlıklı bir zemine oturtamamaktan kaynaklanıyor\" ifadelerini kullandı.

İmam Hatip liselerini bütün İslam dünyasına örnek olabilir

Türkiye`deki din eğitiminin bir ayağını İmam Hatip liselerinin oluşturduğunu belirten Görmez, \"Bu liselerin sayısı bini geçti. Bu okulların eğitim sistemi aslında bütün İslam dünyasına örnek olacak bir sistemdir. Çünkü din ilimleri ile fen ilimlerini birlikte veriyor. Bir insan sadece fen ilimlerine yoğunlaştığı zaman maneviyatı, metafiziği dışlayabiliyor. Sadece din ilimlerine yoğunlaştığı zaman ise çağdan ve gerçeklikten kopuyor. Ama birlikte olduğu zaman daha dengeli bir insan tipi oluşuyor\" diye konuştu. (Remzi Kalkan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir