• DOLAR 32.482
  • EURO 34.577
  • ALTIN 2478.963
  • ...
Arap ülkeleri, Husilerin ‘Aramco’ saldırısını kınadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SUUDİ ARABİSTAN
Arap ülkeleri, Husilerin Suudi Arabistan'ın başkent Riyad'daki petrol rafinerisini insansız hava araçları (İHA) ile hedef almasına tepki gösterdi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'daki sivil tesisleri hedef alan, enerji kaynaklarının güvenliğini ve küresel ekonominin istikrarını tehdit eden terör eyleminin kınandığı ifade edildi.

Söz konusu saldırıyı en şiddetli ifadelerle kınayan Kuveyt Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ise "bu tür terör saldırılarının tekrarlanması ve sivil ve stratejik öneme sahip alanların hedef alınmasının sadece Suudi Arabistan'ın güvenliği ile bölgenin istikrarını değil küresel ekonomi ve enerji kaynaklarını doğrudan tehdit ettiği" belirtildi.

Katar Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da stratejik öneme sahip tesislerin hedef alınmasının, uluslararası norm ve yasaları ihlal eden bir sabotaj eylemi olduğu ve dünyadaki enerji kaynaklarının güvenliği ile istikrarını etkileyeceği kaydedildi.

Açıklamada, Katar'ın, sebebi her ne olursa olsun şiddet ve sabote eylemlerine karşı olduğu vurgulandı.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı da açıklamasında, Riyad'daki petrol rafinerisine yönelik saldırıyı kınadı ve Suudi Arabistan ile dayanışma mesajı verdi. 

Yemen'deki İran destekli Husiler, 19 Mart'ta Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya İHA ile saldırı gerçekleştirdiklerini duyurmuştu.

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya es-Seri, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Suudi  Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Aramco şirketinin 6 İHA ile tam isabetle hedef alındığını belirtmişti.

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir