• DOLAR 32.576
  • EURO 35.023
  • ALTIN 2423.755
  • ...
Vakalar da vefatlar da artıyor  KONTROLÜ KAYBEDİYORUZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Koronavirüs kâbusu tüm dünya için devam ediyor. Bir yandan aşılama yapılırken bir yandan da kontrollü normalleşme yolları aranıyor. Ekonominin de etkilendiği bu süreçte esnafa rahat bir nefes aldırmak için 1 Mart itibarıyla geçilen ‘yerinde karar dönemi’nde vakalar ve ölümler yükseldi. Vaka sayının yeniden 20 binlerin üzerine çıkmasıyla kontörlün kaybedilmesinden endişe ediliyor.

1 MART’TA ‘YERİNDE KARAR DÖNEMİ’ BAŞLADI

Türkiye'de 1 Mart itibariyle 'yerinde karar dönemi' dönemi başladı. Buna göre, illerin pandemi seviyesini gösteren 'düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli' kategorilerine geçiş kriterleri oluşturuldu. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşme süreci belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde değerlendirilmeye başlandı. 100 binde 10’un altındaki iller 'düşük riskli', 11-35 arası 'orta riskli', 36-100 arası 'yüksek riskli', 100’ün üstündeki iller ise 'çok yüksek riskli' olarak kategorize edildi.  Bu iller haritada sırasıyla mavi, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gösterilmeye başlandı. Buna göre kırmızı olan illerde tedbirler sıkı bir şekilde uygulanırken diğer kategorilerde bazı kısıtlamalar ise kaldırıldı.

VAKA SAYILARI YÜKSELİŞE GEÇTİ

Yerinde karar dönemiyle birlikte 1 Mart 2021’de vaka sayısı 9 bin 891 olarak açıklanırken ölü sayısı ise 69 olarak belirtilmişti. Ancak bazı kısıtlamaların kaldırılmasıyla vaka sayıları yükselişe geçti. Buna göre risk tablosunda 15 gün sonra yapılan güncellemeyle birlikte 9 ilin yüksek riskten çok yüksek riske geçtiği belirlendi.  18 Mart 2021’de yayınlanan tabloya göre ise vaka sayısı 20 bin 49 olurken hasta sayısı da 902 olarak açıklandı. Bir diğer korkutan veri ise ölü sayısındaki artış oldu. 1 Mart’ta 69 olarak açıklanan sayı 18 Mart’ta 81’e yükseldi. Son bir haftada en çok vaka sayının arttığı illerde ise Samsun'da 100 binde 110,17 artışla haftalık vaka 458,53 oldu. Samsun'u Kilis, Balıkesir ve İstanbul takip etti.

SEYAHAT KISITLMASI KAPIDA

Vakaların hızla yükseldiği Karadeniz Bölgesi ve İstanbul için yeni önlemlerin devreye alınabileceği ifade edildi. Özellikle mutasyonlu virüs tehlikesi nedeniyle kırmızıya dönen Karadeniz’de seyahat kısıtlamasıyla birlikte tam kapanma da dahil birçok seçeneğin masaya gelebileceği söyleniyor. Yine vaka sayılarının arttığı İstanbul’da da seyahat kısıtlaması seçenekler arasında bulunuyor.

KOCA: KISA SÜREDE TIRMANIŞA GEÇEBİLİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle katılarak başkanlık ettiği Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Koca, sonuçların zamanla alındığına, salgının ise kısa sürelerde tırmanışa geçebildiğine dikkati çekti. Çeşitli kısıtlamaların yerini şimdi serbestliklerin aldığını ve sosyal hareketliliğin arttığını belirten Koca, şunları kaydetti: "Bu demektir ki virüsün hareket imkanı da arttı. Maharet, tedbirlere uyarak bu imkanı virüse tanımamaktır. Sokağa çıkan her insan bu bilinçle hareket etmelidir. Yoksa ihmallerimizden başka bir gücü olmayan virüs bizi yeni zorluklara mahkum eder. Artışlardan hepimiz sorumluyuz, düşüşlerle hepimiz mutluyuz. Bu nedenle tedbir şahsi bir karar değildir. Bir insanlık borcu, bir yurttaşlık ödevidir."

“İLK 15 GÜNDEKİ PERFORMANSIMIZ İSTENİLEN DÜZEYDE DEĞİL”

Bilim Kurulunun bu hafta tekrar toplanarak normalleşme sürecinin 15 günlük yansımalarını ve aşı konusundaki gelişmeleri değerlendirdiğini belirten Koca, son 15 günde çoğu ilde maalesef vaka artışları görüldüğünü, sonuçların henüz hastanelere fazla yansımaya başlamadığını bildirdi. Sağlık Bakanı Koca, "İlk 15 gündeki performansımız istenilen düzeyde olmasa da meseleye artan bir iradeyle sahip çıkacağınıza inanıyoruz. Haftada bir yayınladığımız insidans haritası ise salgınla mücadelede başarı karnemizdir. Bu haritaları dikkatle takip etmelisiniz." ifadelerini kullandı.

BİLİM KURULU ÜYESİ: İSTANBUL 3’ÜNCÜ DALGAYI YAŞIYOR

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, İstanbul’da test pozitiflik oranları yüzde 10'u geçtiğini belirtti. Vaka sayılarına bakıldığında üçüncü dalganın İstanbul'da etkisini gösterdiğini belirten Yavuz, “durum henüz pik noktasına da ulaşmadığımızı gösteriyor.” İfadelerini kullandı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir