• DOLAR 32.482
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2436.331
  • ...
Kadirov’un polisi, 27 Çeçen mücahidin işkence edilerek katledildiğini itiraf etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAFKASYA
Rusya’da araştırma dosyalarıyla bilinen Novaya Gazeta gazetesi, geçtiğimiz pazartesi günü, eski bir Çeçen polis olan Süleyman Gezmakmayev’in bundan 4 yıl evvel 27 Çeçen mücahide nasıl işkence edildiğine ve katlediklerine dair önemli itiraflarını yayınladı.

Mücahitleri özel polis birliği katletti  

Süleyman Gezmakmayev, Çeçenistan’daki Ahmet Kadirov Özel Polis Birliği’nde yer alan eski bir çavuş idi.

Eski polis korkunç detaylar anlattı

Novaya Gazeta’nın haberi, Çeçenistan’daki güvenlik güçlerinin 2016 sonlarında ve 2017 başlarında terörle mücadele adı altında gerçekleştirdiği baskınlarında tutuklanan 100'den fazla kişiden 27'sinin nasıl infaz edildiğine dair korkunç kanıtlar sunuyor.  

27 Çeçen mücahidin katledilmesini itiraf eden Süleyman Gezmakmayev... 

Mücahitler aç bırakıldı, elektrik verildi ve hortumla dövüldü

Gezmakmayev, Kadirov Polis Birliği binasındaki spor salonunun bodrum katında en az 56 tutukluyu tutmak ve korumakla görevli olduğunu söyledi. Gezmakmayev'e göre tutuklular aç bırakılıyorlar, elektrik veriliyor ve hortumlarla dövülüyorlardı.

Novaya Gazeta’nın haberine göre, Gezmakmayev’in talebi üzerine bir teftiş başlatılsa da, Kadirov polis birliği binasında spor salonunun dışındaki her yer denetlendi.

Gezmakmayev, arkadaşı ve meslektaşı Çavuş Süleyman Saraliyev'e atıfta bulunarak, isimleri Novaya Gazeta’nın isimlerini yayınladığı 27 kurbandan 13’ünün Kadirov’un polis birliği kışlasında öldürüldüğünü söyledi.

Oda kan olmasın diye mücahitleri boğarak öldürdüler

Gezmakmayev, "Saraliyev, ilk iki mücahidin emirin vurulduğunu söyledi. Daha sonra birlik komutanı odayı kanla boyamamanın daha iyi olacağını söyledi” dedi.

Gezmakmayev, "Böylece, diğer mücahitler bir spor halatıyla boğuldu” diye konuştu.

İnfazları gerçekleştiren polisi konuşmasın diye eşcinsellikle suçlayıp öldürdüler     

Gezmakmayev, Saraliyev'in daha sonra eşcinsellikle suçlandığını ve Mart 2017'de öldürüldüğünü belirtti.

Novaya Gazeta haberde, "Tutuklanan Çeçen mücahitlerin idamından söz ettiği için ona eşcinsel demiş olabilirler" ifadelerini kullandı.

Çeçenistan'daki Ahmet Kadirov özel polis birliğine ait bir görüntü...

İtiraflar, Çeçenistan’daki en iğrenç suçun kanıtları

Novaya Gazeta, Avrupa'ya yaptığı sığınma başvurusunun reddedilmesinin ardından Gezmakmayev ve ailesinin Rusya'ya döndüğünü ve "savaş sonrası Çeçenistan'da işlenen en iğrenç suçun kanıtlarını" bulduklarını yazdı.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Novaya Gazete’nin haberi hakkında bilgi sahibi olduğunu söylerken, haberin bir soruşturmaya dayandığını inkar etti.

Peskov açıklamasında, “Haberi gördük ve ilgili makamlar da gördü. Haberi bir soruşturmanın temeli olarak görürlerse, [soruşturma] yapabilirler. Kolluk kuvvetlerinde olmadığımız için, bu bizim işimiz değil” diye konuştu.

Haberle ilgili soruşturma açılmadı

Novaya Gazeta, Rusya’nın ana soruşturma organı olan Soruşturma Komitesi’nin 2017’deki cinayetlerle ilgili soruşturma açmayı reddettiğini bildirdi.

Çeçenistan hükümeti, Novaya Gazeta’nın haberinde adı geçen kişilerin tutuklandığını yalanladı.

Ramazan Kadirov'un liderliğindeki Çeçenistan Cumhuriyeti, son yıllarda birçok insan hakları ihlaliyle gündeme geldi. 1990'larda iki ayrı savaşla yıkıma uğrayan Çeçenistan,  Kremlin'e sadakat karşılığında kısmi bir özerkliğe sahip.

Novaya Gazeta, haberin yayınlanmasından saatler sonra Moskova'daki ofisinin zehirli kimyasal saldırısına uğradığını bildirdi. Saldırının hemen ardından şüpheli saldırının kimin tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılması için polisi ve güvenlik personeli çağrıldı.

Çeçenistan polisinden Putin’e ‘Bizi hakaretlerden koru’ çağrısı

Öte yandan haberin yayınlamasından iki gün sonra, 17 Mart Çarşamba günü, Çeçenistan’daki özel polis birliği Instagram’dan bir video yayınlayarak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den kendilerini Novaya Gazeta’nın hakaretlerinden koruması çağrısı yaptı.

Yayınlanan videoda Novaya Gazeta’ya tehditler savrularak, iftira atıldığı savunuldu. Videoya konuşan bir subay, Çeçenistan’daki 16 bin polis memurunu kastederek, “Bizden birinin hakaretleri durdurmak için sorumluluk alması gerekiyor” dedi.

Açıklamada ayrıca, polis birliği üyeleri, Putin’i kastederek, "Başkomutanın her türlü emrini yerine getirmeye olduklarını” söyledi.

Katliamı Gorbaçov’un kurduğu gazete ortaya çıkardı

SSCB’nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov tarafından 1993 yılında kurulan Novaya Gazeta, bağımsız yayın yapan ve Rusya’da hükümeti eleştiren birkaç yayın organından biri olarak biliniyor.  

Kaynak; Ortadoğu haber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir