• DOLAR 32.369
  • EURO 34.975
  • ALTIN 2325.427
  • ...
Kürtçe Vaaz ve Hutbeye  Vanlılardan Destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN- Başbakan Erdoğan`ın Kürtçe vaaz konusundaki açıklamaları üzerine Diyarbakır, Batman ve Şırnak İlleri başta olmak üzere birçok ilde camilerde Kürtçe hutbe ve vaazlar verilmeye başlandı. Ancak Van`da talep olmadığı gerekçesiyle henüz başlatılmayan uygulamaya halktan destek geldi. Kürtçe konuşan Vanlılar uygulamaya destek vererek, Van`da da bir an önce başlaması gerektiğini belirttiler.
 
"Kürtçe Hutbe ve Vaaz Çok Faydalı Olur"
Memet Tetik uygulamayı çok olumlu bulduklarını belirterek, " Cemaatin yüzde 90`ı Kürt`tür. Kürtçe hutbe ve vaaz çok faydalı olur. Millet de memnun olur." dedi.
 
"Yaşlılarımız Türkçe Vaazdan hiçbir şey anlayamıyor"
Kürtçe konuşan Müslüh Çiçek vaazların Kürtçe yapılmasının bir gereklilik olduğunu ve Kürtçe yapılması halinde daha iyi anlaşılacağını ifade etti Çiçek "İnsanlar daha iyi anlayacak. Buradaki insanların çoğu Kürt`tür. Aynı zamanda ana dilimizdir. Vaaz ve hutbeler Kürtçe yapılırsa daha iyi anlayacağız. Yaşlı insanlarımız hiçbir şey anlayamıyor. Ancak Kürtçe olursa herkes daha iyi anlayacak. Neden cami ve cemaate geldiğini bilecek ve daha iyi anlayacaktır. Kimse için de hiçbir kusur teşkil etmez." İfadelerini kullandı.
 
Ahmet Alkan ise, Kürtçe Vaazın Türkçe bilmeyenler için iyi bir uygulama olduğunu söyledi.
 
Van İl Müftüsünün `Talep Yok` Açıklamasına Tepki
Bekir Oğuzdeğer, Van il müftüsünün Kürtçe hutbeye ihtiyaç olmadığı yönündeki açıklamalarına tepki göstererek, " Nasıl ihtiyaç yok. Batman, Diyarbakır Şanlı Urfa gibi illerde ihtiyaç varsa halkının çoğunluğu Kürt olan ilimizde de ihtiyaç var ve bizler bunu talep ediyoruz." dedi.
Raif Özdemir, Kürtçe vaaz istediklerini Kürtçe anlatılmasının daha faydalı olacağını söyledi.
 
"Vaazların İhtiyaca Göre Anlatılmasını İstiyoruz"
Türkçe yapılan vaazlardan bir şey anlayamadıklarını hatırlatan Hıfzullah Özkoç, "Kürtçe anlatılsa daha iyidir. Çünkü Türkçe bilmiyoruz. Vaazları Türkçe anlatıyorlar bir şey anlamıyoruz. Onun için ihtiyaca göre vaazların anlatılmasını istiyoruz." dedi.
 
Bu Uygulamada Köyler Unutulmamalı
Hasan Erdoğanlı halkın anlatılan vaazları anlamadığını söyledi. Erdoğanlı,"Anlatılanlar bir kulaktan girip diğerinden çıkıyor çünkü anlayamıyor insanlar. Ama Kürtçe söylense daha faydalı olacaktır burada ihtiyaç yoksa köylerde var. İzin verilmeli ve köylerde bu yaygınlaştırılmalıdır." tespitinde bulundu.
 
"Kürtçe Hutbe ve Vaaz Hem İmamlar Hem de Halk İçin Daha Faydalı Olacak"
İmamların çoğunun Türkçeyi iyi bilmediklerini aktaran Musa Sevinç ise "Kürtçe hutbe ve Vaaz Hem İmamlar hem de halk için daha faydalı olacak. Bizim için dil fark etmez. Türkçe ve Kürtçe kardeştir ayırımda yapmıyoruz. Ancak insanlarının bunu anlayıp anlamadığı önemlidir. Kürtçe olsa hem bizler daha iyi anlarız hem hocalarımız daha iyi anlatacak." Diye konuştu.
(Murat Dalgın-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir