• DOLAR 32.373
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.42
  • ...
Kuyumcular yeni düzenleme hakkında ne düşünüyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ticaret Bakanlığı’nın kuyumculuk faaliyetlerine düzenleme getirmek üzere hazırladığı ‘Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı’nda en fazla tepki, 500 gram altın teminatı maddesine geldi.

Söz konusu taslağa göre, kuyumculuk faaliyetinde bulunabilmek için kamu sermayeli bankalar veya kamu sermayeli katılım bankalarında kuyum işletmesi adına açılan hesaba 500 gram altın teminatı yatırılması gerekiyordu.

Her ne kadar söz konusu taslakta yer alan ve kamuoyunda özellikle de kuyumcular tarafından büyük bir tepkiye neden olan “500 gram altın teminatı” maddesinin iptal edildiği belirtilse de şu ana kadar resmi kaynaklardan konu ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı” gündemi halen meşgul ederken Gaziantep’teki kuyumcular, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüm kuyumculardan 500’er gram altını teminat olarak kamu bankalarına yatırmalarını öngören taslağa tepki gösterdi.

Söz konusu uygulamanın içeriği ile ilgili henüz net bir bilgilerinin olmadığını belirten esnaf, “500 gram altın teminatı” uygulamasının sektöre zarar vereceğini ve birçok esnafın da işyerini kapatmak zorunda kalacağına dikkat çektiler.

Taslakta geçen 500 gram altın teminatını çok yanlış bir uygulama olarak gördüklerini belirten İbrahim Kurt, taslağın son durumu ile ilgili her hangi bir bilgilerinin olmadığını söyledi.

“Esnafa büyük bir darbe olur”

13 yıldır kuyumculuk sektöründe aktif bir şekilde çalıştıklarını belirten Kurt, “Biz zaten devletimize vergimizi ve gerekli bütün şartları uygulayarak kullanan insanlarız. Biz devlete 500 gram altın vermeyi pek uygun ve etik görmüyoruz. Çünkü zaten işlerimizin durumu Covid-19 salgınından dolayı sakin ve üstüne de 500 gram altını devlete vermemizi pek etik bulmuyoruz. Bu şekilde 2-3 kilogram altınla esnaflık yapan kuyumcuların bir kısmı kapatmak zorunda kalır. Bundan dolayı pek olumlu bakmıyoruz. 500 gram altın bir kuyumcu esnafının elinde olsa onunla cumhuriyet altını alır, satar, bir müşterisinin işini görebilir ve kendi ofisinde işini dönderir. Ama biz 500 gram altını devlete verirsek bizim için çok büyük bir darbe olur. Bu bizim için uygun bir şey olmaz. Biz zaten vergimizi veriyoruz. İşyeri açarken işyeri açma bedellerini zaten ödüyoruz. Bunun üstüne de 500 gram altını teminat vermemiz doğru değil.” dedi.

“500 gram altın bir esnaf için büyük bir sermayedir”

Söz konusu taslağın tam olarak netleşmediğini ancak böyle bir uygulamanın esnafı mağdur edeceğini belirten Erol Avşar ise, “Bu maddenin hiçbir mantığı yoktur. Çünkü esnafın kendi sermayesi ile kendi çabasıyla biriktirdiği altını devlete 500 gram büyük bir miktarda teminat olarak vermesi esnaf için iyi olmaz. Çünkü takriben 500 gram altın ortalama olarak 80 adet tam altına tekabül ediyor. Bu da esnafın sermayesidir. Yani esnafın damarını kesmenin bir anlamı yoktur. Birde ne gerekçeyle altın alınacak? Bunu da bilmediğimiz için tam net olarak bir şey söyleyemiyoruz. Düz mantıkla bile baktığımızda 500 gram altın esnafın belinin kırılması demektir. Çünkü 500 gram altın bir esnaf için büyük bir sermayedir. Çünkü 500 gram altın 200 bin TL para yapıyor. Bu paranın teminat olarak istenilmesi doğru bir karar değil.” ifadelerini kullandı.

“Bu taslağın hayata geçirilmesi kuyumcuları zorlar”

Hazırlanan taslağı doğru bulmadığını belirten Osman Platin de, “Tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz ama kuyumcuların yüzde 50’si 500 gram altın verme gücünde ise yüzde 50’side bu miktarı veremez. Bir de neden 500 gram altın bankaya veriliyor? Biz bunu anlamadık. Bundan bir anlam çıkaramıyoruz. Taslağı tam olarak ne olduğunu görmemiz lazım. Sonuçta devlet bankalarıdır drama endişe dışında da neden 500 gram altın bankada bekleyecek? Biz burada ticaret yapıyoruz. Yarım kilo altın bizim için az bir miktar değil. Özellikle küçük esnaflar için yarım kilo altın büyük bir miktardır. Biz bu uygulamayı tercih etmiyoruz. Özellikle bankaya verilmesini hiç tercih etmiyoruz. Küçük esnaflar var ve böyle bir durum olsa birçok esnafın vitrininde en bir veya 2 kilogram altınla kuyumculuk yapıyor ve böyle bir durum olursa küçük esnaflar kapatmak zorunda kalır.” diye konuştu.

“500 gram altınımızı neden devlete veriyoruz?”

Salgın sürecinde zor durumda olan kuyumcu esnafından 500 gram altının teminat olarak istenmesinin çok yanlış olduğunu belirten Mehmet Koruer de şunları söyledi:

“Biz bu uygulamayı doğru bulmuyoruz. Çünkü 500 gram altınımızı neden devlete veriyoruz? Devlet buna karşılık bize ne veriyor? Zaten esnaftan vergisini alıyor, bütün vergilerimizi ödüyoruz. Bu 500 gram altını neden devlete verelim? Böyle bir düzenlemenin olmaması lazım. Devlet bana ne veriyor? Zaten benden vergisini alıyor. Tüm ödemelerimizi yapıyoruz. Neden devlete 500 gram altını vereyim? Bazı esnafın bu kadar gücü yok. 2 kilogram altını olan esnaf 500 gram altını devlete verse ne yapacak? Esnaf nasıl iş yapacak? Bu esnaf her ay vergisini ödeyecek, esnaf ister çalışsın ister çalışmasın her ay vergisini ödüyor. ‘Esnaf iş yaptı mı, esnafın durumu nasıl veya BAĞ-KUR’unu ödedi mi?’ Kimse bunları sormuyor. BAĞ-KUR’a her yıl zam yapılıyor. Vergimizi, BAĞ-KUR’umuzu ödüyoruz, bir de üstüne devlete yarım kilogram altın teminat vereceğiz. Yarım kilogram altın ile senelik kazancımın olduğunu devlet bizden daha iyi biliyor. Böyle bir uygulamayı kabul etmiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde bir uygulama yok.”

“500 gram altını teminat olarak veremeyiz”

“Covid-19 salgını yüzünden işlerimiz pek iç açıcı olmuyor. Bir de bunun üzerine bu taslağın hayata geçirilmesi bizi gerçekten zorlar” Yusuf Turuşkan da, “Bu düzenlemeyi haberlerde duymuştum. Böyle bir düzenleme karşıyız. Yarım kilo altını kim verebilir? Kimse kimseye 100 gram altını bile teminat olarak veremez. 500 gram altını teminat olarak veremeyiz. Hangi sektörde böyle bir uygulama var ki kuyumcular içinde böyle bir uygulama olsun. Biz bu taslağa karşıyız. Biz zaten 2 kilogram altın ile esnaflık yapıyoruz. Bu düzenleme esnafı mağdur eder. Birçok esnaf da bu düzenlemeden dolayı işyerini kapatmak zorunda kalır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir