• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
Türkiye ve Bosna Hersek arasında ticaret hacmi hedefi bir milyar dolar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ve Konsey Üyeleri Zeljko Komsic ve Şefik Caferoviç ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görüştü.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Konsey Başkanı Dodik, ortak basın toplantısı düzenleyerek, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyelerini son olarak 2019 yılında Türkiye'ye gerçekleştirdikleri resmî ziyaretleri vesilesiyle ağırladığını anımsatarak, mevcut Başkanlık Konseyi'nin ilk defa bir ülkeyi ikinci kez ziyaret ettiğinin altını çizdi.

"30 bin doz aşıyı Bosna Hersek'e göndereceğiz"

Salgın nedeniyle son bir yıldır iki ülke arasındaki temasları, iş birliğinin gerektirdiği yoğunlukta gerçekleştiremediklerini ve bunu telafi edeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek'te Coronavirus sebebiyle vefat edenler için başsağlığı diledi.

Erdoğan, "Salgının başından itibaren Bosna-Hersek'in yanında olduk. İnşallah, bundan sonra da bu tavrımızı muhafaza edeceğiz. Bu vesileyle de bu seyahatin ardından 30 bin doz aşıyı da aynı şekilde Bosna Hersek'e göndereceğiz." diye konuştu.

Salgın şartlarına rağmen Bosna Hersek'te 15 Kasım 2020'de yerel seçimlerin başarıyla gerçekleştirilmesinin takdire şayan olduğunu ifade eden Erdoğan, Mostar seçimlerinin 12 yıl aradan sonra 20 Aralık 2020'de sonuçlanmasının da Bosna Hersek'in demokratik olgunluğunu gösterdiğini kaydetti.

"Türkiye olarak Bosna Hersek'in huzur ve istikrarına çok büyük önem veriyoruz"

“Türkiye olarak Bosna Hersek'in huzur ve istikrarına çok büyük önem veriyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bosna Hersek halkının refah ve kalkınma yönünde ortaya koyacakları her türlü gayrete destek olmaya çalıştıklarını söyledi.

Bugün gerçekleştirdikleri görüşmelerde ikili ilişkileri tüm yönleriyle istişare ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "Aramızdaki ticari ve ekonomik faaliyetlerin daha da artırılması imkânlarını değerlendirdik. İkili ticaret hacmimiz, serbest ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle 9 kattan fazla artış göstererek 2020 yılında 650 milyon dolara ulaşmıştır. Şüphesiz iki ülkenin potansiyeli bu seviyenin katbekat üzerindedir. Ticaret hacmimizi kısa zamanda 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Erdoğan görüşmede, dostluk, istikrar ve kalkınma projesi olan Saraybosna-Belgrad Otoyolu Projesi'nde gelinen aşamayı da el aldıklarını bildirerek, projenin Bosna Hersek boyutunu hızlandırma konusunda neler yapılabileceğini konuştuklarını anlattı.

Erdoğan, imzalanan altyapı ve inşaat projelerindeki iş birliği protokolünün çalışmalara ivme kazandıracağını aktardı.

Enerji, sağlık, savunma sanayi, turizm, tarım ve hayvancılık alanlarında iş birliğinin geliştirilmesine dair kararlılıklarını vurguladıklarını söyleyen Erdoğan, "Kültürel ve beşeri alanlardaki güçlü bağlarımızı daha da pekiştirmenin yolları üzerinde durduk. Türkiye olarak tüm bu hususları akılda bulundurmak suretiyle geçen sene Eylül ayında Banja Luka Başkonsolosluğumuzu da faaliyete geçirdik." şeklinde konuştu.

 "Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan üçlü mekanizmasına işlerlik kazandırma noktasında da mutabıkız"

Bir sonraki toplantısını Saraybosna’da yapmayı kararlaştırdıkları Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Zirvesini de şartlar el verdiğinde gerçekleştirmeyi arzu ettiklerini söyleyen Erdoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan üçlü mekanizmasına işlerlik kazandırma noktasında da mutabıkız. Ülkemizin Bosna Hersek’in başta NATO olmak üzere Avrupa Atlantik kurumlarıyla entegrasyonuna olan desteğini bir kez daha teyit ettik. Bugün gerçekleştirdiğimiz görüşmelerin somut iş birliği adımlarımızı daha da pekiştireceğine inanıyor, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik de açıklamalarında Saraybosna-Belgrad otoyol projesine değinerek, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın inisiyatifi olmasa biz Bosna Hersek olarak bir yerde durur ve projeye devam etmezdik. Bu inisiyatif ve Cumhurbaşkanının gayreti bu projenin gerçekleştirilmesi açısından önemli bir katkı oluyor." dedi.

Salgın döneminde Slovenya ve Türkiye'nin kendilerine en büyük yardımı yaptığının altını çizen Konsey Başkanı Dodik, “Maalesef bu global sistem yüzünden biz aşıları şimdiye kadar temin edemedik." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Konsey Başkanı Dodik’in açıklamaları öncesinde Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ile Bosna-Hersek Yabancı Yatırımları Teşvik Ajansı (FIPA) Arasında Yatırım İşbirliği Mutabakat Muhtırası, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Hükümeti Arasında Altyapı ve İnşaat Projelerinde İşbirliği Anlaşması ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Arasında Sürücü Belgelerinin Karşılıklı Olarak Tanınması ve Tebdil Edilmesi Konulu Anlaşma imzalandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir