• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Çocuklarda geniz etine dikkat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Geniz etinin, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olup genizdeki yerleşik kısmı olduğunu kaydeden Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Feyha Kahya Aydoğan, doğumdan itibaren her kişide bulunan geniz etinin özellikle çocuklarda genzin büyük kısmını kapladığını kaydederek, \"Geniz eti, yaklaşık 6-7 yaşından sonra yavaş yavaş küçülmeye başlar ve genellikle de 15 yaşından sonra ya çok küçük bir kısmı kalır ya da hiç bulunmaz. Yetişkinlerde geniz eti bulunması çok çok nadirdir\" dedi.

Geniz etinin büyümesi halinde çeşitli belirtiler görülebileceğine dikkat çeken Dr. Aydoğan, \"Çocuklarda burunda nefes almakta güçlük, sürekli ağızdan nefes alma, burun tıkalı gibi genizden konuşma, nefes alırken hırıltılı ses çıkması, uyku sırasında horlama, uykuda birkaç saniye süreyle nefesini tutma (uyku apnesi), iştahsızlık ve gelişme geriliği gibi belirtilerden biri veya birkaçı bulunabilir\" diye konuştu.

Çocuklarda büyümüş geniz etinin tedavisi ile ilgili de bilgi veren Dr. Aydoğan, bu konuda ebeveynlerin çocuklarını ameliyata hazırlanmasına yardımcı olabileceğine de işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: \"Doktorlar çocuğun iltihaplı geniz etini ilk önce antibiyotiklerle tedavi etmeye çalışabilir. Eğer geniz eti iltihaplı değilse, doktoru bir süre beklemeyi önerebilir, çünkü çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğun geniz eti kendiliğinden küçülebilir. Doktor, eğer nefes alma güçlüğü, uyku apnesi, sık tekrarlayan geniz eti iltihabı ve konuşma bozukluğu gibi belirtilerden biri veya birkaçı varsa geniz eti ameliyatı önerebilir. Geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) ne kadar basit görünüyor olursa olsun, her ameliyat çocuk ve ebeveynler için genellikle korkutucudur. Onu nelerin beklediğini anlatarak, çocuğunuzun kendini ameliyata hazırlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Geniz eti ameliyat adımları
Geniz eti ameliyatında; çocuğunuz, genel anestezi verilerek uyutulacaktır. Bu, ameliyatın bir ameliyathanede yapılacağı ve çocuğunuzun ameliyat sırasında bir anestezi uzmanı tarafından izleneceği anlamını taşır. Çocuğunuz yaklaşık 20 dakika süreyle uyuyacaktır. Cerrah, geniz etini çocuğunuzun ağzının içinden alacaktır. Geniz eti ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur. Çocuğunuz uyanma odasında ayılacaktır. Solunum güçlüğü veya kanama belirtisi olması halinde tekrar ameliyathaneye alınması gerekebilir. Genellikle hastanede toplam kalış süresi 5-10 saat arasında olmaktadır\" dedi.

Geniz eti ameliyatından sonra nelere dikkat etmeliyiz?
Beslenme: Ameliyat günü çocuğunuz sulu ve yumuşak gıdalar almalıdır (Örneğin, su, süt, narenciye olmayan meyve suları, muhallebi, puding, yoğurt, dondurma, sütle yumuşatılmış patates püresi).
Ameliyatı takip eden gün yukarıdakilere ek olarak yumuşak sebze yemekleri, makarna, pilav yiyebilir.
Üçüncü günden itibaren (ekmek kenarı, bisküvi, cips gibi boğazı tahriş edebilecek sert gıdalar hariç) normal beslenmesine geçebilir.

Banyo: Ameliyatın ertesi günü çok sıcak ve uzun süreli olmamak koşuluyla çocuğunuz banyo yapabilir.

Okul: Doktorunuzun önereceği sürede çocuğunuzu okula göndermeyin. Bu süre 3-7 gün arasında olabilir.

Spor: Bir hafta süreyle spor aktiviteleri kısıtlanmalıdır.

İyileşme: Bazı çocuklarda ameliyat oldukları günün gecesinde uykuda fark edilir bir solunum rahatlaması olur. Bazı çocuklarda ise genizde ve burunda biriken salgılar nedeniyle rahatlama bu kadar erken ve belirgin olmayabilir; çocuğunuz hırıltılı nefes almaya, horlamaya ve ağızdan solunuma devam edebilir. Ameliyat bölgesinin tam iyileşmesi ve ameliyat öncesi şikayetlerin düzelmesi için bir-iki hafta geçmesi gerekir. Bazı çocuklar alışkanlık kazandıkları ağız solunumuna devam ederler; bunu fark ettiğinizde burundan nefes almasını hatırlatın. (A. Hakim Kurt - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir