• DOLAR 32.589
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2412.379
  • ...
​Kürt halkının katliamlar zincirine eklenen tarifi zor acı: Halepçe Katliamı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Saddam’ın 33 yıl önce ABD başta olmak üzere emperyalist ülkelerin desteğiyle Halepçe'de kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak gerçekleştirdiği katliam ve vahşetin üzerinden yıllar geçse de o gün yaşanan acılar halen tazeliğini koruyor.

Baas rejimi tarafından 16 Mart 1988 yılında kimyasal saldırı yapıldığında kaçmayı başaran bölge halkı İran'a göç ederken kaçmayı başaramayanlar ise kimyasal saldırının kurbanı oldular.

Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 6 bin kişinin hayatını kaybettiği ve binlerce kişinin yaralandığı katliamdan geriye acı ve hüzün kalmıştı.

Kasabada kimyasal silahın etkisi ile kanser ve solunum yolu hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı tam olarak bilinmiyor. Kısırlık ve genetik bozukluklar gibi etkilerinin günümüze kadar ulaştığını gösteren tıbbi çalışmalar var.

Katliamın yıl dönümü dolayısıyla İLKHA'ya konuşan Mardin halkı, Halepçe Katliamının Hiroşima ve Nagazaki'den sonra en büyük insanlık trajedisi olduğunu söyledi.

“Halepçe Katliamı Kürt halkının Hiroşima'sıdır”

Halepçe katliamının Kürt halkının katliamlar zincirine eklenen tarifi zor acılarla yüklü Hiroşima'sı olduğunu ifade eden Ali Er, Halepçe Katliamını kınadığını belirtti. Er, “Her şeyden önce zalim Saddam’ı lanetliyorum. Biz sadece bir Halepçe yaşamadık, bugüne kadar birçok Halepçe’den geçtik.” dedi. 

“Halepçe’de binlerce masum çocuk, kadın ve yaşlının katledildi”

İnsanların öldürülmesine karşı olduğunu ve Halepçe Katliamını da kınadığını söyleyen Hasan Yiğit, Halepçe’de binlerce masum çocuk, kadın ve yaşlının katledildiğini belirtti. Bu tür katliamların bir daha yaşanmamasını temenni eden Yiğit, Halepçe Katliamını yapan ve sebep olanları kınadığını söyledi.

Yiğit, “Kimyasal silahlarla insanlığın öldürülmesi çok kötü bir şey, bunun yapılmaması gerekiyor. Allah (Celle Celaluhu) ve Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed (Sallahu Alyehi ve Sellem) insanlara değer vermiş. Ama biz insanlar, birbirimize kötülük yaparak, öldürerek ve kin besleyerek bir yere varamayız. Bu katliamı kınıyoruz.” dedi.

“Halepçe halkı Müslüman olduğu için katledildiler”

İnsanlık vicdanını yaralayan Halepçe Katliamının baş aktörü Saddam başta olmak üzere katliam ortakları olan ABD gibi emperyalist ülkelerini kınadığını eden Fatih Akman, insanlık dışı katliamda şehid olanlara Allah'tan rahmet, ailelere başsağlığı diledi.

Akman, sözlerine şöyle devam etti:

“Irak Kürdistanı’ndaki binlerce Kürd, zalim Saddam tarafından 33 yıl önce katledildi. Bugün katliamın yıldönümü olduğu için bu toplu katliam tekrar hatırlandı. O gün vicdanlar ölmüştü, insanlık ölmüştü. Halepçe halkı, Müslüman olduğu için büyük bir düşmanlıkla kimyasal silahlarla katledildiler. Genç yaşlı, kadın erkek, çocuk bebek demeden ve hatta hayvanlara kadar canlı olan ne varsa hepsi katledildi. Katliamdan önce çocuklar, ‘elma kokusu geliyor’ diyorlardı. Elma kokusu onların ölüm kokusuydu. Allah (Celle Celaluhu), bu masum insanların hakkını zalim Saddam’a bırakmadı. Allah’ın izniyle hiçbir zaman mazlumun hakkı zalime kalmaz. Kan emici zalimler için ‘yaşasın cehennem’ diyoruz.” (İLKHA)



Fatih Akman

Hasan Yiğit





Ali Er

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir