• DOLAR 32.513
  • EURO 34.794
  • ALTIN 2422.723
  • ...
Üçüncü İntifadanın Ayak Sesleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Lübnan’da yayınlanan El-Ahbar Gazetesi’nin bildirdiğine göre siyonist rejimin genelkurmay başkanı Benny Gantz askeri komutanlarla yaptığı bir toplantıdan sonra gelişecek tehlikeli olaylar için orduya “hazır ol” talimatı verdi. Ordu, gelişmeleri incelemek için özel oturum düzenleyecek.

Batı yakasında Filistin halkının itirazları yükselirken siyonist Yedioth Aharonot Gazetesi’nin bildirdiğine göre siyonist rejimin başbakanı Benjamin Netanyahu, vekili ve müşaviri olan İshack Molgo’yu Filistin özerk yönetimine gönderip Batı Yaka’da ortamın sükûnete erdirilmesini istedi. Aynı şekilde vergi olarak toplanan ancak siyonist rejim tarafından el konulan Filistinlilerin bloke edilmiş mallarının geri verilmesi kararı verildiği bildirildi.

Siyonist rejimin gazetelerinden Jarussalem Post’un bildirdiğine göre bu rejimin parlamentosu olan Knesset’te Benjamin Netanyahu’nun Filistin’deki rahatsızlıkları çözme ile ilgili bir çare bulunması isteğine karşılık şunlar dile getirildi: Filistin topraklarında israil karşıtı intifadanın işaretleri göze çarpmaktadır. İsrail başbakanı Benjamin Netanyahu ise bu şartlarda hükümet kurmak için koalisyon görüşmeleri yapmaktadır.

Siyonist rejimin radyosunun bildirdiğine göre bu rejimin Knesset’in geçici başkanı Benjamin Bin Eliezer aynı şekilde yeni bir intifada ile ilgili uyarılarda bulunup şunları dile getirdi: “Geçmişten daha şiddetli olabilecek bir intifadanın eşeğindeyiz. 50 yıl geçtiği halde Filistinlilerde bir sükûnet oluşmadı. Obama’da bile sükûnet yok.” Eliezer, Barack Obama’nın Netanyahu’nun hükümeti kurmasını beklemeyeceğini söyledi. Aynı şekilde Ebu Mazın (Mahmut Abbas) ile de zaman kaybetmez. Yeni bir intifada çok daha geniş bir alana yayılabilir. Ürdün, Mısır, Arabistan ve bütün bölgeyi etkisi altına alabilir. Bundan dolayı Amerika, tarafları bir anlaşmaya vardırmak için daha fazla kararlı görünmektedir.

Uyarılarda bulunan siyonist rejimin eski milli güvenlik konseyi başkanı Giyora Eliand, ekonomik alanda, esirlerle ilgili ve yerleşim yerlerinde oturan saldırgan siyonistlere karşı buhranlı olan Filistin ve israil ilişkileri bu süreçte çok daha kötüye gitmekte olduğunu söyledi

Siyonist rejimin gazetelerinden Haretz’in yazarlarından olup bu gazetede siyasi tahliller kaleme alan Amos Harel, şunları dile getirmektedir: “Filistinliler ile israilliler son yılların en şiddetli şekliyle karşı karşıya geldiler. 2007’den beri ilk defa Filistin Özerk Yönetimi ortamı alevlendirme meylinde bulunmaktadır. Zira Hamas ile ateşkes işindeki başarısızlığına yönelen bakışları değiştirmek istiyor. Kendi ekonomik problemleri gölgesinde Filistinlileri bir noktada toplayıp ortak bir mevzi oluşturmayı tasarlıyor.”

Yediut Ahernot Gazetesi’nin yazarlarından Alex Fishman, gelecekte intifadanın çarkını harekete geçirecek olan olayın Arap dünyasının Filistinlilerle alakalı ilgisizliğinden kaynaklandığına, israil’in ise Filistinli tutsaklara açlık grevi gibi bir bahanenin ortamını oluşturduğuna, böylece intifadanın daha da şiddetlenmesi ortamının doğduğuna inanmaktadır. Fishman’in tahliline göre bununla ilgili karışıklıklar, Barack Obama’nın ziyaretine kadar bu şekilde sabit olarak tutulmaya çalışılacak. İsrail’deki siyasiler, Filistin Özerk Yönetiminin Obama’nın ziyaretine kadar karışıklıkların arttırılmasına izin vermeyeceğine inanmaktadır.
Siyonist rejimin gazetelerinden Maariv’in tahlilinde şunlara yer verilmektedir: “Filistin Özerk Yönetimi ve Mahmut Abbas, Obama’nın seferi sırasında yeni bir intifadaya karşılık hiçbir şey yapamazlar. Açlık grevindeki tutsaklardan birinin hayatını kaybetmesi ya da itirazcı bazı Filistinlilerin israil askerleri tarafından öldürülmeleri her şeyi değiştirip olayları Filistin Özerk Yönetimi’nin kontrolünden çıkarabilir.”

Sky News’in haber sitesinde ise “Üçüncü İntifada! Neden Olmasın?” başlıklı yazıda şunlara yer verilmektedir: “İsrail başbakanı büyük bir yanlışın içindedir. Eğer Filistinlilerin birkaç milyon dolarlık vergi paralarını Filistin Özerk Yönetimi’ne vermekle Filistin halkının kabaran öfkesini dindireceğini düşünüyorsa yanlış yapıyor. Ve yine Mahmut Abbas’tan halkın öfkesini dindirme ve karışıklıkların önüne geçme isteği de yanlıştır. Çünkü sokakları dolduran öfkeli gençleri susturmak kolay değil.”

Bu televizyon kanalının tahlilcilerinden Ahmet Mücahid ise şunları dile getirmektedir: “İsrail’in eski askerlerinden Benjamin bin Eliezer’in olayı daha iyi şekilde gördüğü göze çarpmaktadır. Bunun için de israil radyosuna verdiği söyleşide israil’i uyarıp üçüncü intifadanın gelişmekte olduğunu bildirdi. Yazısının devamında şunları dile getirmektedir: Arafat Ceradat, işgalci zindanlarında hayatını kaybeden ilk tutsak değildir. Oysa onun ölümü israil zindanlarındaki binlerce Filistinlinin şiddetli protestolarına yol açarken Filistinlilerin intifadası büyük bir patlamaya dönüşecek. Her ne kadar Filistinli esirler gerçeği bu öfkenin tek başına sebebi değilse de gerek Batı Yaka’da olsun, gerek Gazze şeridinde olsun Filistinliler kötü şartlarda yaşıyorlar.”

Mücahid devamında şunları söyledi: “İsrail-Filistin arasındaki siyasi çekişmelerin çözümüyle ilgili ümitlerin azalması ve kapalı kapılar ardındaki başarısız müzakereler yerini caddeleri dolduran öfkeli gençlerin protestolarına kaptırmaktadır.”

Kaynak: Sayté Aftab
Çeviren: Hanefi Aydın
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir