• DOLAR 32.59
  • EURO 34.773
  • ALTIN 2522.262
  • ...

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Ekonomi Reform Paketi"nin ayrıntılarını paylaştı. Bakan Elvan "850 bin esnafa vergi muafiyeti istisna uygulamamız 2021 yılı kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak." dedi. Kamudaki araç alımı sınırlamasına da değinen Elvan, "Kamu Filo Yönetim Sistemi'ni geliştiriyoruz. Kamu taşıtlarının tedariki, kullanımı, tasfiyesinde etkinlik ve verimliliği artıracağız." ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

Vatandaşların taleplerini, sivil toplum kuruluşlarımızın görüşlerini bir bütün halinde değerlendirerek Ekonomi Reform Programı'nı oluşturduk.

Reform paketinde her maddenin altında geniş çalışmalar var. Reform paketindeki maddelerle ilgili kanun ve yönetmelik taslakları hazır.

COVİD sonrası sürece mutlaka hazırlıklı olmamız gerekiyor, onun için reform programımız son derece önemli. Tedarik zincirlerinde yaşanan sıkıntıları gördük, bakış açıları değişiyor.

Reform programının açıklanmasından hemen sonra çok değişik ülkelerden, büyükelçiliklerden programa yönelik detaylı açıklamalar talep edildi.

Bununla ilgili hazırlıklarımızı tamamladık, önümüzdeki günlerde AB ve G20 büyükelçilerle bir araya gelerek ekonomi programının detaylarını paylaşacağız.

"TÜRKİYE DAHA CAZİP HALE GELECEK"

Sadece büyükelçilerle değil, yabancı yatırımcılarla da bir araya gelerek programı kapsamlı bir şekilde anlatacağız. Şu anda ertelenmiş bir taleple karşı karşıyayız, Türkiye'nin önünde çok önemli bir fırsat çerçevesi var, bu fırsatları ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz.

"İŞ DÜNYASI ARA KADEME KONUSUNDA SIKINTI YAŞIYOR"

Reform programında özellikle makroekonomik istikrarın temini yönünde atacağımız adımlar öngörülebilirliğimizi daha da artıracak, Türkiye daha cazip bir ülke haline gelecek. Yapıcı bir eleştiri gelirse bunu yapacağımız düzenlemelerde dikkate alırız.

'İSTİHDAM TEŞVİKİNDE SADELEŞMEYE GİDECEĞİZ'

Katma değerli yatırımlar için nakit yatırım desteği verilecek. İş dünyasının en öncelikli talebi ara eleman bulma sorunu oldu. Yeni nesil çalışma yöntemlerini yaygınlaştırıyoruz. İl il sektörel beceri haritalarını oluşturuyoruz. İstihdam teşvikinde sadeleşmeye gideceğiz.

Nakti ücret desteğinden faydalanan firmalar var, bunları da destek kapsamına alacağız.

Kamu maliyesinde bütçe disiplininin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Mali disiplinden asla taviz vermediğimizi çok rahatlıkla söyleyebilirim.

VERGİDE YENİ DÖNEM: KALICI OLACAK

Kamu maliyesi alanında her türlü tedbiri alıyoruz, almaya devam edeceğiz. 3 ayda bir kamu maliyesi raporu açıklamayacağımızı ilan ettik, bu da çok önemli. Kamuoyu ile her şeyi paylaşacağız, her şeyimiz açık olacak. En geç önümüzdeki salı günü bu ekonomik programın takvimini paylaşacağız.

KAMUDA ARAÇ ALIMINA SINIRLAMA!

(Basit usule tabi esnafa gelir vergisi muafiyeti) İstisna uygulamamız 2021 yılı kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak.

Kamu Filo Yönetim Sistemi'ni geliştiriyoruz. Kamu taşıtlarının tedariki, kullanımı, tasfiyesinde etkinlik ve verimliliği artıracağız. Kamuda taşıt bazlı envanter ve maliyet bilgisi düzenli kayıt altına alınacak, taşıt edinimi ihtiyaç analizlerine dayandırılacak.

"DİJİTAL VERGİ DAİRESİ UYGULAMASI BAŞLATIYORUZ"

Taşıtlarda hizmetlere göre standardizasyon sağlanacak, satın alma ve kiralama toplu tedarik edilecek, ortak taşıt alma sistemi geliştirilecek. (Kamu ihaleleri) Sertifikasyon sistemi getiriyoruz. Firmaların liyakat ve yetkinliklerini belirleyen kriterler kamuoyuyla paylaşılacak. Yerel yönetimlerin harcamalarına yönelik de bir düzenlemenin yürürlüğe girmesini arzu ediyoruz.

Dijital vergi dairesi uygulaması başlatıyoruz. Denetimi de tamamen elektronik ortamda yapmayı hedefliyoruz. Enflasyonla mücadelede para politikaları, mali ve yapısal politikaların bir arada olduğu bütüncül bir bakış açısına gerek duyuluyor.

Gıda zincirinin tamamı anlık takip edilecek ve raporlanacak, karar alma hızımız artacak. Fiyat İstikrarı Komitesinin ana amacı, enflasyon üzerinde risk oluşturan arz şoklarına karşı çözüm önerilerinin geliştirilmesidir.

Kredi Yaşam Döngüsü Projesi ile bankalarda tahsili gecikmiş alacaklara ilişkin çözümleme birimleri oluşturulmasını arzu ediyoruz.