• DOLAR 32.545
  • EURO 34.952
  • ALTIN 2430.872
  • ...
Engelli öğrenciler için sınav tedbir hizmeti verilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada, özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda engel durumlarına uygun hizmet alabilmeleri için yeni bir uygulamanın başlatıldığı bildirildi.

 

Açıklamada, \"Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda engel durumlarına uygun hizmet alabilmeleri ve bu öğrencilerin bilgilerinin sisteme işlenmesi amacıyla, okul müdürlüğünün/velinin, bağlı bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne müracaat etmesi zorunludur. Kurum Müdürü Mutalip Gölcüklü tarafından, Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin 2013 Seviye Belirleme Sınavı(SBS) ve Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı(PYBS) sınavlarında engel durumlarına uygun hizmet alabilmeleri ve bu öğrencilerin sisteme işlenmesi amacıyla gerekli görevlendirmeler yapılarak başvurular alınmaya başlandı\" denildi.

Engelli öğrenciler için verilecek sınav tedbir hizmetleri şöyle sıralandı:

- CD ortamında seslendirilmiş soru kitapçığı
-Evde sınav hizmeti
-Giriş katta sınav salonu
-Hastanede sınav hizmeti
-Kodlayıcı, masa ve sıranın öğrencinin özelliklerine uygun olarak düzenlenmesi
-Okuyucu ve kodlayıcı
-Resim, şekil ve grafik içeren soruları yazılı olarak tasvir eden soru kitapçığı
-Tek kişilik salon
-18 punto soru ve cevap kağıdı
-30 dakika ek süre olarak imkan sunulmaktadır.

Engelli öğrenciler sınav tedbir hizmetlerinden nasıl yararlanabilir?
Engelli öğrencilerin sınav tedbir hizmetlerinden nasıl yararlanacağı konusunda ise şu bilgiler verildi:

 

\"Okul Müdürlüğü, velinin görüşünü de alarak öğrencinin sınav hizmetiyle ilgili olarak RAM`a yönlendirilmesinden ve takibinden birinci derecede sorumludur. RAM`da yapılacak işlemlerde Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrencinin (evde ve hastanede eğitim hizmeti alanlar hariç), kendisinin de bulunması gerekmektedir. Sınavlarda öğrenciler için gerekli tedbirlerin alınabilmesi için, öğrenci velisi tarafından \"Özürlü Sağlık Kurulu Raporu\", \"Özürlü Kimlik Kartı\" veya \"Özürlü bilgisinin işlendiği Nüfus Cüzdan\"ından biri ile süreğen hastalığı olan öğrenciler için ise Sağlık Raporunun Aslı veya onaylanmış örneği ile RAM`a başvuru yapılması gerekmektedir. Belirtilen belgelerin aslı, noter tasdikli örneği veya belgeyi düzenleyen ilgili makamca \"Aslı Gibidir\" onayı alanların dışında herhangi bir rapor veya belge kabul edilmeyecektir. Ancak görme, işitme, zihinsel ve ortopedik engelliler ortaokulları ile yatılı bölge okulu (YBO) müdürlüklerince resmi yazıyla engel durumunu bildirir sağlık kurulu raporunun örneğinin RAM`a gönderilmesi halinde raporun aslı istenmeyecektir. Üzerinde tahribat, silinti ve kazıntı olan raporlar geçersiz sayılacaktır. Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrencilere RAM tarafından, MEBBİS-RAM Modülüne işlenen bilgiler doğrultusunda sınav hizmeti verilecektir. Başvuru yapıldıktan sonra başvurunun sisteme işlendiğine dair belge öğrenci velisi tarafından RAM görevlisinden alınacaktır. Sistemde bilgileri yer almayan öğrencilere bu hizmet verilmeyecektir. Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin velileri, öğrenci nüfus cüzdan fotokopisi ile okullardan alacakları öğrenci belgesi ve resmi yazı ile birlikte bağlı bulunduğu RAM`a başvurmaları gerekmektedir. Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin velileri, konu ile ilgili işlemlerin tarihlerine ilişkin bilgiyi bağlı oldukları okullarından öğrenebilecekler. Özel Eğitime ihtiyacı olan öğrenciler, sürekli kullandıkları araç-gereç ve cihazları kendilerinin getirmesi kaydıyla sınavda kullanabilecekler.\" (Nihat Kanat - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir