• DOLAR 32.544
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.583
  • ...
Şaban ayında hangi ibadetler yapılacak? Şaban ayı zikirleri...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam dini için en önemli zaman dilimlerinden olan üç ayların başlangıç ayı olan Recep ayı sona erdi..

Üç ayların ikinicisi olan Şaban ayı 13 Şubat Cumartesi günü başladı.

Vatandaşlar Şaban ayının önemini ve bu ayda yapılması gereken ibadetleri sorguluyor.

Ramazan müjdeleyicisi olarak bilen bu ayda ayrıca Berat Kandili de yer alıyor.

Peki Şaban ayında hangi ibadetler yapılmalı? Sahabe-i Kiram Şaban ayını nasıl geçirirdi.

ŞABAN AYININ ÖNEMİ
Peygamber Efendimiz SAV Şaban ayı için; 'Şaban Ayı değerli bir aydır ve benim ayımdır. Arşı taşıyan melekler bu ayı çok büyük saymakta ve hakkını eda etmektedirler. Bu ayda müminlerin rızıkları Ramazan Ayı'ndan dolayı artmaktadır.' buyurmuştur.

Bu ayda Salavât-ı Şerîf'e çok devam etmek gerekir.. Yine mümkün oldukça İstiğfâr-ı şerîf, Salevât-ı şerîfe, İhlâs-ı şerîf okumalı, teheccüd ve tesbih namazları kılmalı ve Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

SAHABE EFENDİLERİMİZ ŞABAN AYINDA NELER YAPARDI?
Enes b. Malik -radıyallahu anh-den rivayet edildiğine göre:

* Sahabe-i Kiram Şaban hilalini görünce, kendilerini Kur'an-ı Kerîm okumağa verirler, çokça ve devamlı salat ü selam getirirlerdi.

* Ticaret erbabı borçlarını öderler, senelik hesaplarını toparlardı.

* Zenginler ise mallarının zekatını hesap eder, fakirlere dağıtırlardı ki, ihtiyaçlarını alabil-sinler. Sıkıntılarını giderebilsinler. Bu sayede toplum hep birlikte, neşe içinde heyecanlı, aşk ve vecd içinde Ramazanı yaşasın bayram yapabilsin.

* Hakimler, valiler, mahkumlarla görüşür, ekseriyetini afvedip, tahliye ederlerdi.

Görüldüğü gibi bu hadis-i şerif, ferdî, içtimaî yönüyle üç aylarımızı nasıl geçirmemiz gerektiğini, bizlere açık bir şekilde izah etmektedir. Her meslek gurubunun kendine özgü yapacağı vazifeleri her kesimden insanların aynı heyecanı yaşayabilmesi için dikkat etmesi gerekli davranışları olmalıdır.

Berat Kandili'nde çekilecek tesbihler ve zikirler

Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesi, Ramazan'ın 27'nci gecesi de mübarek Kadir gecesidir. Bu sene Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece 7 Nisan'a denk geliyor. Bu aylarda ibadet yapmak müminler için oldukça faziletlidir. Peygamber Efendimiz "Şaban, Recep ile Ramazan arasında insanların kendisinden gafil oldukları bir aydır. Hâlbuki o, içerisinde amellerin Allah'a sunulduğu bir aydır." (6 Şevkanî, Neylü'l-evtâr, IV, 276.) buyurmuştur.

Şaban ayının 14. gününü 15. güne bağlayan gece Rahmet-i İlâhî'nin, sağnak sağnak yeryüzüne yağdığı, müminlerden neredeyse çok az bir kısmının bu rahmetten, af ve bağışlanmadan mahrum kaldığı geri kalanının ise affedilmişler olarak sabahladıkları ve manevi beratlar aldıkları bilinmektedir.

Berat Kandilinde günahların affına vesile olan tesbih namazı kılabilmek için "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym" tesbihi ezbere bilmek gerekir:

Bu haberler de ilginizi çekebilir