• DOLAR 32.512
  • EURO 34.94
  • ALTIN 2430.764
  • ...
ABD mayısta Afganistan’dan çekilmeyecek KAN İÇMEYE DOYMADILAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DIŞ HABERLER SERVİSİ 

İşgalci ABD girdiği her yere kan, gözyaşı ve katliamdan başka bir şey götürmüyor. 20 yıla yakın süredir işgal ettiği Afganistan’da da bu durum söz konusu. Geçtiğimiz yıl Taliban ile anlaşma yapan ABD, Afganistan’daki tüm askerlerini Mayıs 2021’e kadar çekme sözü vermişti ancak durum hiç de öyle görünmüyor. Kan içmeye doymayan ABD, Mayıs ayı gibi yakın bir tarihe kadar tüm askerlerini çekmenin zor olduğunu dillendirmeye başladı. Bu açıklamalar açıkça gösteriyor ki işgalci ABD, Afganistan’dan çıkma istemiyor ve tabi bu durum işgalciye hiçbir konuda güvenilmeyeceğini tekrardan gözler önüne sermiş oluyor.

Barış anlaşmasının üzerinden geçen bir yılda yaklaşık 5 bin Taliban mahkumunun yanı sıra Taliban'ın esir tuttuğu 1000 kişi serbest kaldı, Afganistan'daki ABD askerlerinin sayısı kısmi bir ölçüde azaltıldı. Tüm bu gelişmeler Afgan halkına huzur getirmediği gibi ülkede şiddet olaylarının önüne geçmeyi de başaramadı.

UNAMA, ABD ile Taliban arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından ülkede tırmanışa geçen şiddet olayları ve saldırılarda 3 bin 35 sivil hayatını kaybetti, 5 bin 785 sivil yaralandı. Bu rakamlar bize, işgalci ABD’nin işgal ettiği Afganistan’dan çekilmemekte ısrar ettiğini ve ektiği fitnenin hala yeşermeye devam ettiğini gösteriyor.

KANA DOYMAYAN ABD AFGANİSTAN’DAN HEMEN ÇIKMAK İSTEMİYOR

Washington Post (WP), ABD yönetiminden kaynaklara dayanarak verdiği haberde Pentagon'un ABD askerlerinin Afganistan'dan vaktinden önce çekilmesinin riskli olduğunu düşündüğünü yazdı.

Pentagon yönetimi, askerlerin çekilmesinin Afganistan'da iç savaşa yol açabileceği, ABD ve müttefiklerine yönelik saldırılar düzenlenebileceği, insan hakları alanındaki durumun kötüye gidebileceği uyarısında bulundu.

Pentagon yetkilileri, 1 Mayıs'a kadar Afganistan'dan güvenlik konularında ciddi sorunlar yaşamadan çıkmak için yeterli zaman bulunmadığını vurgulayarak çekilmenin milyonlarca dolarlık gizli ekipmanın imhasını gerektireceğini ifade etti.

Bununla birlikte WP, Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkilinin açıklamasına yer verdi. Yetkili, Taliban'ın henüz bazı mutabakatları yerine getirmediğinin ve El Kaide'yle temaslarını hala sürdürdüğünün altını çizdi.

TALİBAN ANLAŞMANIN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYOR

Taliban, ABD ile 29 Şubat'ta imzalanan anlaşma uyarınca El Kaide dahil tüm militan gruplarla ilişkilerini kesmeyi kabul ederken, Birleşmiş Milletler (BM) dahil birçok uluslararası kurum ve kuruluş, Taliban ile El Kaide'nin yakın ilişki içinde olduğunu dile getiriyor.

El Kaide ilişkisini reddeden Taliban, ABD ile imzaladığı barış anlaşmasına Joe Biden yönetiminin uymamasından endişe ediyor.

Amerikalı yetkililerin açıklamalarına bakıldığında, ABD yönetimi, Doha anlaşmasına uymaya meyilli durmuyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Afganistan'da şiddetin halen çok yaygın olduğunu ve barış müzakerelerinde daha çok ilerleme kaydedilmesi gerektiğini vurgulamış ve ABD'nin Afganistan'dan çekilme konusunda aceleci davranmayacağını açıklamıştı.

Taliban tarafından yapılan açıklamalarda ise, ABD'nin mayıs ayına kadar Afganistan'dan çekilmemesi halinde, savaştan başka bir seçeneğin kalmayacağı ifade ediliyor.

DOHA ANLAŞMASI AFGANİSTAN HALKINA ZARAR VERDİ

Afganistan hükümeti, ABD-Taliban arasında Doha'da imzalanan anlaşmanın, Afgan halkına zarar verdiğini düşünüyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcü Yardımcısı Dava Han Minepal da, sosyal medya hesabında, Doha anlaşmasının, zaman kaybından başka bir şey olmadığını, anlaşmanın, Afganlara şahsi ve mali ağır kayıplar verdirdiği paylaşımında bulunmuştu.

İŞGALCİ ABD, AFGAN HÜKÜMETİNE SÜREKLİ YIĞINLA SİLAH GÖNDERİYOR

ABD, Afganistan’da iç çatışmaların taraflarından birisi olan Afgan hükümetine sürekli olarak silah gönderiyor. Tabi bu da doğal olarak çatışmaların içinden çıkılmaz bir boyuta varmasına neden oluyor. ABD her ne kadar samimi olmayan bir dille Afganistan’dan çekileceğini söylüyor olsa da taraflara silah desteği vererek fitnesine ve işgaline kaldığı yerden devam ediyor zaten.

Sadece geçtiğimiz ay ABD Afgan hükümetine, 403 adet zırhlı Humvee, 42 adet Ford Ranger, 23 adet askeri ambulans ve 170 motosiklet olmak üzere toplam 640 askeri araç göndermişti ki bunlar sadece gözle görülenler.

SADECE 2020 YILINDA AFGANİSTAN'DA 3 BİNDEN FAZLA SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu (UNAMA) tarafından açıklanan verilere göre, 2020 yılında Afganistan'da düzenlenen saldırılarda 3 bin 35 sivil hayatını kaybederken 5 bin 785 sivil yaralandı.

Bu saldırıların yüzde 45'inin doğrudan hedef alınarak yapıldığına dikkat çekilen açıklamada, yaşamını yitirenlerin yüzde 43'ünün çocuk ve kadınlardan oluştuğu vurgulandı.

UNAMA'nın son 7 senedir Afganistan'da can kayıplarıyla ilgili rapor hazırladığı aktarılan açıklamada, bu süre içerisinde her yıl ortalama 3 binin üzerinde sivilin öldüğü kaydedildi.

TALİBAN, SİVİL KAYIPLARDAN YABANCI GÜÇLERİ SORUMLU TUTUYOR

UNAMA düzenli olarak yayınladığı raporlarında sürekli olarak bu saldırılardan Taliban’ı sorumlu tutuyor. Ancak Taliban bu iddiaları hem reddediyor hem de bu açıklamaların yaşanan saldırılardaki kayıpların asıl faillerinin üstünün örtülmeye çalışıldığını belirtiyor. Taliban, sivil kayıpların çoğunun yabancı güçlerin saldırılarından kaynaklandığını iddia ediyor.

Tüm bu iddialardan da öte Taliban’ın ve Afgan hükümetin saldırıları bir yana ABD gibi işgalci yabancı güçlerin saldırısıyla katledilenlerin sayısının azımsanamayacak derecede çok olduğu aşikar.

ABD-TALİBAN ANLAŞMASI

ABD'nin 29 Şubat 2020'de Doha'da Taliban'la yaptığı anlaşmaya göre, ABD Afganistan'daki askerlerinin sayısını 15 Ocak 2021 itibarıyla 2 bin 500'e indirecekti, Mayıs 2021 itibarıyla da Afganistan'dan tamamen çekilecekti.

AFGANLAR ARASI MÜZAKERELERİN AKIBETİ ABD'NİN İZLEYECEĞİ POLİTİKAYA BAĞLI

ABD’nin işgali ile daha da alevlenen çatışmaları ve ülkede yıllardır devam eden şiddeti sonlandırmak amacıyla Afganistan ve Taliban müzakere heyetleri arasında Katar'ın başkenti Doha'da başlayan barış görüşmeleri ikinci aşamada.

26 Ocak’ta Taliban heyetinin bölge ülkelerini ziyarete çıkmasının ardından kısa süreliğine ara verilen görüşmeler, 22 Şubat’ta yeniden başladı ancak üç haftayı aşkın sürede sadece bir görüşme yapılabildi.

Afganlar arası müzakerelerin akıbetinde, Joe Biden liderliğindeki yeni ABD yönetiminin izleyeceği Afganistan politikasının belirleyici olacağı düşünülüyor.

Taliban'ın ABD'nin olumsuz yaklaşım sergilemesi durumunda, Afgan hükümetiyle müzakereleri ciddiyetle sürdürmeyi planlamadığı öne sürülüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir