• DOLAR 32.347
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2321.8
  • ...
59 mağara gün yüzüne çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Belediye kentin tarihi dokusunun korunması amacıyla `Eski Urfa` olarak adlandırılan Haleplibahçe ve Tılfındır Mahallesi`nde `Kızılkoyun Projesi` çalışmasıyla 59 mağarayı gün ışığına çıkarttı. Proje kapsamında bölgede yıkılan 387 ev ve işyerinin altında, duvarlarında çeşitli hayvan figürlerine ait kabartmaların bulunduğu 59 mağaraya ulaşıldı.

Şanlıurfa Belediyesi geçen yıl, eski yerleşim alanı olan Haleplibahçe ve Tılfındır semtlerinde kentsel dönüşüm uygulaması başlattı. Kızılkoyun bölgesi olarak bilinen semtlerde, 387 ev ve işyeri kamulaştırıldıktan sonra yıkıldı. Yıkılan evlerin altından 59 mağara gün yüzüne çıktı. Doğal bir görünüme kavuşan bölgedeki büyüklü küçüklü 59 mağarada başlatılan restore çalışmalarında, ulaşılan bazı taban mozaikleri de sökülerek müzeye teslim edildi.

Mağaralara özel koruma
Kent turizmine yeni bir soluk getirmesi planlanan proje kapsamında, gün yüzüne çıkarılan mağaralara zarar gelmemesi için bölge özel güvenlik görevlileri tarafından korumaya alındı. Duvarlarında bazı hayvan figürlerine ait kabartmaların bulunduğu ve Roma döneminden kaldığı tahmin edilen mağaralara, restore çalışmaları süresince sivil vatandaşların girişi de yasaklandı.

Şanlıurfa mağaralarıyla da ün yapacak
Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, halen devam eden çalışmaların sonunda, Şanlıurfa`nın mağara turizmi açısından cazibe merkezine dönüşeceğini belirterek, bu yıl tamamlanması beklenen proje sonunda, Eski Urfa olarak adlandırılan bölgede tarihi dokunun korunarak gelecek nesillere taşınacağını aktardı.

Roma döneminden kaldığı değerlendirilen mağaraların kent turizmine yeni bir soluk getireceğini ve mağara turizminin de önemli bir gelir ve tanıtım kapısı olmasının planlandığını ifade eden Fakıbaba, \"Şu an çalışmaların sürdüğü Kızılkoyun Projesi, belediyemizin büyük projeleri arasında yer almaktadır. Burada 24 milyon lira kamulaştırma bedeli ödeyerek 387 ev ve işyerini yıktık. Burası kentsel arkeoloji sit alanı içerisinde olduğu için, yeni inşaat yapımı yasağı getirildi. Yıktığımız evlerden 3 bin kamyon hafriyat çıkararak alanın dışına attık. Yıkımdan sonra büyüklü, küçüklü 59 mağara gün yüzüne çıktı. Bunlara biz mağaradan ziyade kaya mezarlığı diyoruz. Tahminen Romalılar döneminde burası mezarlık olarak kullanılmıştır. Demek ki; Romalılar surların dışına o dönem mezarlarını yaptırmışlar. Bu mağaralarda belediye olarak gerekli temizlik çalışmasını yaptık. Gün yüzüne çıkan mağaralar, turizm amaçlı olarak kullanılacaktır. Bölgede mağaralardan kalan bölgeyi ise kent dokusuna uygun mimari ile butik otele dönüştüreceğiz\" şeklinde konuştu. (Mehmet Demir - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir