• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2423.248
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı ocak ayına ait “Sanayi Üretim Endeksi” verilerini açıkladı.  Buna göre:

SANAYİ ÜRETİMİ YILLIK %11,4 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 yılı Ocak ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %15,4 ve imalat sanayi sektörü endeksi %12,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,1 azaldı.

SANAYİ ÜRETİMİ AYLIK %1,0 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Ocak ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %6,8 ve imalat sanayi sektörü endeksi %1,1 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,6 azaldı.

VARANK: “SANAYİ ÜRETİMİNİ EN ÇOK ARTIRAN G-20 ÜLKELERİNDEN BİRİ OLDUK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Açıklanan sanayi üretim endeksi verilerine göre ocak ayı sanayi üretimimiz beklentileri aşarak geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4; bir önceki aya göre ise yüzde 1 arttı. Bu verilerle ocak ayında da yıllık bazda sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden biri olduk.

ZEYTİNOĞLU: “SANAYİ ÜRETİMİNDEKİ ARTIŞIN DEVAM EDECEĞİNİ BEKLİYORUZ”

TÜİK verilerini değerlendiren Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu değerlendiriyoruz. Ocak’ta gerçekleştirdiğimiz ihracat ve kapasite kullanımlarından üretimde de bu artışı göreceğimizi bekliyorduk.  Bu artışa imalat sanayiden de yüzde 12.1’lik katkı geldi. Şubat ayında da sanayi üretimindeki artışın devam edeceğini bekliyoruz. Ülkemize yatırımların çekilmesiyle hem ihracat, hem üretimdeki artışlarda süreklilik yakalanabileceğini düşünüyoruz.” dedi.

EN YÜKSEK ARTIŞ ORTA-YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRÜNLERDE OLDU

Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, yıllık en yüksek artışın yüzde 20.9 ile orta-yüksek teknolojili ürünlerde olduğunu görüyoruz. İmalat sanayi sektöründe yıllık yüzde 12.1, ara malı üretiminde yıllık yüzde 16.9, sermaye malı üretiminde yıllık yüzde 11.1’lik artışlar olmasını geleceğe yönelik yatırımların ve önümüzdeki dönemde büyümenin devam edeceğinin işaretleri olarak değerlendiriyoruz.” dedi.