• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...
Sağlık hizmeti veren robotlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Sağlık çalışanları meslekleri gereği çoğu zaman risk altındadır. Özellikle COVID-19 salgınından sonra sağlık çalışanları ve hastalar arasındaki etkileşimi en aza indirmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı.

Gelecekte bir gün doktorlar ve hemşireler temel sağlık hizmetleri için robotlardan destek almaya başlayabilirler. Simon Fraser Üniversitesinden bir grup araştırmacı yakın zamanlarda bu konuda önemli bir çalışmaya imza attı.

Tae-Ho Kim, Jaydon Wanloo ve Woo Soo Kim insanların kollarına dokunarak fizyolojik ölçümler yapan bir robot kol geliştirdiler. Araştırmacıların üç boyutlu yazıcılarla ürettiği robot kolun her bir parmağının üzerinde elektrotlar var. Robot, insanların koluna eliyle dokunarak nabız, solunum hızı, vücut sıcaklığı ve kaslardaki elektrik sinyalleri ile ilgili ölçümler yapıyor. Ayrıca kandaki oksijen miktarını da tespit edebiliyor.

Elde edilen sonuçlar, robotun ekranında anında görülebiliyor ve doğrudan bir sağlık uzmanına gönderilebiliyor. Araştırmacılar şu an için robotun sadece pasif olarak veri topladığını ancak gelecek on yıl içinde yapay zekâ desteğiyle daha aktif bir role bürünebileceğini belirtiyorlar. Örneğin robot, insanlarla etkileşim kurabilir ve hatta topladığı verileri işleyip ilaç yazabilir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir