• DOLAR 32.575
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2430.659
  • ...
Çocuklarını evlendirecek olan aileler nelere dikkat etmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Peygamber Sevdalıları Vakfı Mersin İl Koordinatörü Hakan Ayçoban, toplumun temel direği olan aile kurumunu oluştururken ailelere düşen görevler konusunda hem ebeveynlere hem de evlenecek olan gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Evlilik konusunda ailelere düşen görevlere dikkat çeken Ayçoban, "İslami bir toplumun temel taşı olan aile, anne ve babaların dikkati, eğitim seviyelerini yükseltmesi ve topluma öncü olmalarıyla mümkündür. Bu konuda anne ve babalar gençlerimizin evlenebilmeleri için, ellerinden geldiğince yardımcı olmalıdırlar. Maalesef bugünkü toplumda evlilik hususu, aileler arasında gösteriş yarışına dönüşmüş ve farklı mecralara kaymış. Yapılan bütün evliliklerde aileler öncelikle maddiyata yönelmişler. Oysa Resulullah Aleyhisselat-u Vesselam'ın hadisi bu konuda yol göstericidir. Bir kadınla, İslami kimliği yahut dindarlığı nedeniyle evlenilir. Bu sebepledir ki aileler; dindar nesilleri yetiştirme hususunda çaba göstermeli, gençlerimizin önünü açmalı ve gençlerimize evlenmeleri için imkân oluşturmalıdırlar." ifadelerini kullandı.

Peygamber Sevdalıları Vakfı Mersin İl Koordinatörü Hakan Ayçoban

"Erkeğin kadın üzerinde hakkı olduğu gibi kadının da erkek üzerinde hakkı vardır"

Yeni evlenmiş gençlere tavsiyede bulunan Ayçoban, "Gençler şunu çok iyi bilmelidirler ki hayat hiçbir zaman güllük gülistanlık olmaz. Mutlaka evliliklerinde problem ve sıkıntılar yaşayacaklardır. Böyle zamanlarda eşler birbirlerine yardımcı olmalıdırlar. Yuvanın ve evlilik kurumunun selameti için her iki tarafın da fedakâr olması lazım. Tabi ki İslam'ın sınırlarını dikkate almaları lazım. Erkeğin kadın üzerinde hakkı olduğu gibi kadının da erkek üzerinde hakları vardır. Yeni evlenmiş kardeşlerimiz bu haklara riayet etmeleri noktasında çok dikkatli olmalı ve birbirlerine karşı çok müsamahakâr davranmalıdırlar. En ufak bir tatsızlığı büyütmek veyahut sonu gelmez bir problem haline getirmekten ziyade sorunlarını beraber çözmeleri noktasında birbirlerinin destekçisi olmalıdırlar. Birbirlerine yardım etmelidirler." ifadelerine kullandı.

"Yeni evlenecek gençler evliliklerini geciktirmemeli"

Ayçoban, yeni evlenecek olanların ellerini çabuk tutmaları ve evliliklerini geciktirmemeleri gerektiğine dikkat çekti.

Evlilik aşamasında olan gençlere nasihatlerde bulunan Ayçoban şöyle konuştu:

"Hem bayan hem de erkek kardeşlerimiz şunu çok iyi bilsinler ki, evlilikte maddiyatı kıstas almak yerine dindarlığı esas almak daha önemlidir. Çünkü geri kalan diğer şeylerin tümü geçicidir. Yani güzellik, zenginlik, şan ve şöhret geçicidir. Asıl olan güzel ahlaktır, dindarlıktır ve güzel aile kurmaktır. Bu güzel aileyle beraber güzel toplum oluşturmaktır." şeklinde konuştu.

"Düğünler İslami kurallara uygun olarak tertip edilmelidir"

Evlilik merasimlerinin İslami bir şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Ayçoban," Evliliğin ilk adımı olan düğünlerin asıl itibariyle kurulacak olan yuvanın şekillenmesinde büyük bir rol oynadığını biliyoruz. Gençlerimiz şunu çok iyi bilmelidirler. Günah üzerine kurulmuş, günahlarla tesis edilmiş bir evliliğin insana saadet getirmeyeceği aşikardır. Bu sebeple gençlerimiz, evlilik merasimlerini gayri İslami bir yöntemle gerçekleştirmemeli, İslam'ın ret ettiği hiçbir etkinliği evlerine sokmamalıdırlar. İslami bir düğün nasıl olur bunun yollarını aramalıdırlar. İslam ve Kur'an' a aykırı olmayacak bir düğün merasimi gerçekleştirmelidirler. Tabii ki bununla beraber evliliğin göstergesi ve duyurma merasimi olan düğünlerini gösterişten uzak sade bir şekilde düzenlemelidirler. Özellikle salgının olduğu böylesi dönemlerde evliliklerini bir hayır vesilesi olarak bilmeli ve gerçekleştirmelidirler." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir