• DOLAR 32.53
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2485.522
  • ...
KADES uygulaması Türkiye’de konuşulan bütün dilleri kapsamalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçişleri Bakanlığı tarafından 2 Ocak 2020 tarihinde imzalanarak yürürlüğe giren "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi" uyarınca KADES (Kadın Destek Uygulaması) isimli uygulama hazırlandı. Bakanlık tarafından hazırlanan uygulamada başta Kürtçe olmak üzere Türkiye'de konuşulan dillerin yer almaması tepkilere neden oldu.

Konuyla ilgili bir yazılı açıklama yapan MAZLUMDER İstanbul Şubesi, yetkililerden bu eksikliğin giderilmesini talep etti.

Açıklamada, "Uygulama ilk tasarlandığında Türkçe olarak yayınlanmış, mart ayının ilk haftasındaki güncellemeyle İngilizce, Arapça, Farsça, Rusça ve Fransızca dil seçenekleri eklenmiştir. Bu dil seçeneklerinin hangi kriterlere göre belirlendiği belli olmadığı gibi basında veya uygulamanın herhangi bir yerinde, Türkiye’de var olan diğer dil gruplarına yönelik bir çalışma yapılıp yapılmayacağı belirtilmemiştir. Şiddetin önlenmesi amaçlanan böyle bir uygulamada, Türkiye’de en fazla konuşulan ikinci dil olan Kürtçe desteğinin ve yaygın diğer dillerin bulunmaması önemli bir eksikliktir. MAZLUMDER olarak; kadına şiddetin önlenmesi amaçlanan bir uygulamada başta Kürtçe olmak üzere Türkiye’deki diğer yaygın dillere yer verilmemesinin 'ayrımcılık' olduğunu vurguluyor, yetkililerden bu eksikliğin giderilmesini talep ediyoruz." denildi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir