• DOLAR 32.593
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2432.169
  • ...
Atanamayan öğretmenlerden basın açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Siirt'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'nda bir araya gelen atanamayan öğretmenlere Türkiye Kamu-Sen Siirt il Temsilcisi Cengiz Özbilici de destek verdi.

Atanamayan öğretmenler adına basın açıklamasını okuyan Asım Alhan, en son yayınlanan Sayıştay Raporu verilerine göre, ülke genelinde ihtiyaç duyulan 138 bin 393 öğretmen açığının bulunduğuna dikkat çekti.

"Öğretmen sayısındaki artış dikkat çekici bir hal almıştır"

Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen ve kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken 2020 Eğitim Bilimleri sınavına 432 bin 753 kişinin başvurduğunu hatırlatan Alhan, şunları söyledi:

“Her yıl çığ gibi artarak büyümeye devam eden ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artış son derece dikkat çekici bir hal almıştır. Gelecek yıllarda işin içinden çıkılamaz bir hâl almaması adına 2021 yılında yapılmasını talep ettiğimiz ikinci bir 40 bin atama ile 60 bine tamamlanmış öğretmen ataması, yukarıda belirttiğimiz, ataması yapılmayan öğretmen sayısı ile kıyaslanınca; 60 bin öğretmen atamasının gerekliliğini bir kez daha anlıyoruz.”

"Ücretli öğretmenlik hem bize hem de atama bekleyen öğretmenlere haksızlıktır"

"Atama bekleyen yüz binlerce öğretmen mevcut iken ücretli öğretmenlik hem bize hem de atama bekleyen öğretmenlere yapılan bir haksızlıktır." diyen Alhan, yapılan bu yanlışın eğitim sistemine vurulmuş bir balta olduğuna dikkat çekti.

Alhan, "Alakasız bölümlere alakasız branşların yerleştirilmesi ile eğitim adına günden güne korkutucu bir tablo çizmeye devam eden ücretli öğretmenlik; hem öğretmenlerin branşlarına hem öğretmenlerin eğitim hayatları boyunca verdikleri emeklere hem de Türkiye Eğitim Sistemine yapılmış dönülmesi gereken büyük bir yanlıştır. Atamamız yapılmadığı için öğretmen değil öğretmen adayı olarak anılmamız bizi derinden üzmektedir. Oysa hepimiz diplomamızı almaya hak kazandığımız gün ücretli, kadrolu, sözleşmeli veya ataması yapılmayan şeklinde ayrım yapılmaksızın öğretmen olarak anılmaya hak kazandık." dedi.

"Şu an var olan öğretmen ihtiyacı sayısı en az iki kat artacaktır"

En son yayınlanan Sayıştay Raporu verilerine göre, ülke genelinde ihtiyaç duyulan 138 bin 393 öğretmen açığının bulunduğunu kaydeden Alhan, "Bakanımız Ziya Selçuk'un 5 Ekim'de yaptığı konuşmasında bahsettiği salgının devam etmesi halinde eğitimde ikili sisteme geçilmesi ya da sınıf mevcutlarını düşürme ile ilgili yapılan planlamalar ve bunlar için hazırlanan düzenlemeler de gösteriyor ki ilerleyen günlerde şu an var olan öğretmen ihtiyacı sayısı en az iki kat artacaktır.

Bütün bu etkenler düşünüldüğünde 2021 yılı için ikinci bir 40 bin atama ile 60 bine tamamlanmış öğretmen ataması hem atama bekleyen öğretmenler için hem de Türkiye’nin Eğitim Sistemini daha aydınlık günlere ulaştırmak için atılmış büyük bir adım olacaktır. Ülkece buna destek çıkılması, yarınlarımızın eğitim sistemini olumlu yönde etkileyeceği gibi öğrencilerine kavuşacağı günün hayaliyle gün sayan, hâlâ umudunu yitirmemiş ataması yapılmayan öğretmenlerimize ve yetiştireceği mutlu nesillere umut olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Bu sene yüksek bir puan aldım ama atanamıyorum"

2017 yılından buyana KPSS sınavına hazırlandığını ifade eden Gurbet Alpboğa, yaşadığı sıkıntıları şu şekilde paylaştı:

Bu sene yüksek bir puan aldım ama atanamıyorum. 20 bin atama çok az olduğu için hiçbir derde de deva değil, ben şuanda köyde yaşıyorum Siirt merkeze gelinceye kadar bir sürü maddi sıkıntı yaşadım, bizler artık kendi ekonomik özgürlüğümüzü almak ek 40 bir atamanın yapılmasını istiyoruz. Ben köyde ilk okuyan kızlardan biriydim ama şu an her kes diyor ki 'Gurbet okudu da ne oldu, atanamadı ve 5 yıldır evde' gibi sözler söylüyorlar. 82,9 puan aldım 715’nci sıradayım ama atanamıyorum.

"Atanamadığımız için evlenip bir yuva kuramıyoruz"

Yüksek puan almasına rağmen atanamadığını ve hem ailevi hem de maddi sıkıntılar içerisinde olduğunu ifade eden Cüneyt Erkiz, “Evlenmek istiyorum ama hem atanamadığı için hem de işsiz olduğum için bir aile kuramıyorum. 2019 mezunuyum ve 2 senedir KPSS'ye hazırlanıyorum ve bu sene yüksek bir puan almama rağmen atanamadım ama Bakanımız Ziya Selçuk, eğer 40 bin atama müjdesini verirse atanacağımı umuyorum. Atanamamak çok kötü bir duygu çünkü mezun oluyorsun bir öğretmen olarak atanmayı bekliyorsun ama atanamıyor, iş kuramıyor, evlilik yapamıyorsun. Ben şahsen iki yıldır işsizim, ailevi, psikolojik ve geçim sıkıtısın yaşıyorum." şeklide konuştu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir