• DOLAR 32.598
  • EURO 34.836
  • ALTIN 2508.878
  • ...
Atanamayan öğretmenlerden "Ücretli öğretmenlik" modeline tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adana'nın merkez Seyhan ilçesindeki bir parkta basın açıklaması düzenleyen atanamayan öğretmenler, adaylık sürecinden çıktıklarını ve göreve başlamak istediklerini belirtti.

Eğitim-Sen Adana İl Başkanı Mehmet Sezer'in de katıldığı basın açıklaması, sosyal mesafe ve maske kuralına riayet ederek gerçekleşti.

 

Atanamayan öğretmenlerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyleyen Sezer, kadrolu olma sürecinin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

Eğitim-Sen Adana İl Başkanı Mehmet Sezer

Sezer, geçen sene 20 bin civarında öğretmenin emekli olduğunu, bu sene de alınan 20 bin öğretmenin emekli olanların yerine görev aldığını dile getirerek, "Ücretli ve sözleşmeli öğretmen gibi farklı öğretmen grupları var. Tüm öğretmenlerin kadrolu olarak atanmasını istiyoruz. Atanamadığı için psikolojisi bozulan ve inşaatlarda çalışan öğretmen adayları var. Öğretmen adaylarımızın özlemini çektiği öğrencilerine kavuşması gerekir." dedi.

Vildan Ataseven

"Atanamayan öğretmenlerin sayısı her yıl artıyor"

2021 yılında 60 bin atamanın yapılması gerektiğini dile getiren Vildan Ataseven, "Millî Eğitim Bakanlığınca düzenlenen ve kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken 2020 Eğitim Bilimleri sınavına 432 bin 753 kişi başvurmuştur. Her yıl çığ gibi artarak büyümeye devam eden ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artış son derece dikkat çekici bir hal almıştır. Gelecek yıllarda işin içinden çıkılamaz bir hâl almaması adına 2021 yılında yapılmasını talep ettiğimiz ikinci bir 40 bin atama ile 60 bine tamamlanmış öğretmen ataması, yukarıda belirttiğimiz, ataması yapılmayan öğretmen sayısı ile kıyaslanınca; 60 bin öğretmen atamasının gerekliliğini bir kez daha anlıyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Ücretli öğretmenlik uygulaması öğretmenlere yapılan bir haksızlıktır"

Açıklamanın devamında ücretli öğretmenlik uygulamasına tepki gösteren Ataseven, "Atama bekleyen yüz binlerce öğretmen mevcut iken adını dahi anmaktan imtina ettiğimiz ücretli öğretmenlik, hem biz atama bekleyen öğretmenlere yapılan bir haksızlık hem de Türkiye eğitim sistemine vurulmuş bir baltadır. Alakasız bölümlere alakasız branşların yerleştirilmesi ile eğitim adına günden güne korkutucu bir tablo çizmeye devam eden ücretli öğretmenlik hem öğretmenlerin branşlarına hem öğretmenlerin eğitim hayatları boyunca verdikleri emeklere hem de Türkiye Eğitim Sistemine yapılmış ve ivedilikle dönülmesi gereken büyük bir yanlıştır." dedi.

"Öğretmen adayı olarak anılmamız bizi derinden üzmektedir"

Eğitim mezunlarının diplomalarını aldıktan sonra öğretmen statüsü kazandığını vurgulayan Ataseven, "Atamamız yapılmadığı için 'öğretmen' değil 'öğretmen adayı' olarak anılmamız bizi derinden üzmektedir. Oysa hepimiz diplomamızı almaya hak kazandığımız gün ücretli, kadrolu, sözleşmeli veya ataması yapılmayan şeklinde ayrım yapılmaksızın öğretmen olarak anılmaya hak kazandık. Öğretmen olmak devletin bir kurumuna atanmak demek değildir. Tüm öğretmenlerimiz genç dimağlara rehber olmak ve eğitim vermek için diplomasını aldığı gün zaten adaylık statüsünden çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Atama bekleyen öğretmenlerin problemlerinin çözülmesi gerektiğini belirten Ataseven, "Bu problemlerin çözümü sadece atanamayan öğretmenler için değil, Türkiye Eğitim Sistemi'nin daha aydınlık yarınlara ulaşması için atılacak büyük bir adım olacaktır. Ülkece buna destek çıkılması, yarınlarımızın eğitim sistemini olumlu yönde etkileyeceği gibi öğrencilerine kavuşacağı günün hayaliyle gün sayan, hâlâ umudunu yitirmemiş ataması yapılmayan öğretmenlerimize ve yetiştireceği mutlu nesillere umut olacaktır. Atama bekleyen öğretmenler adına düzenlediğimiz basın açıklamasının basın mensupları ve öğretmenlerin her daim destekçisi kıymetli halkımız sayesinde gerekli yerlere ulaşacağından şüphemiz yoktur. Aynı şekilde sayın devlet büyüklerimizin, bu konuda gerekeni yapacağından hiçbir kuşkumuz yoktur." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir