• DOLAR 32.59
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2509.419
  • ...

Fiğ Tohumu Dağıtım Törenine, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Çüngüş Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Vedat Güler, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Oral Özgen, Çüngüş Tarım ve Orman İlçe Müdürü Deniz Yıldırım, Teknik Personeller ve Üreticiler katıldı.

Törende konuşan Çüngüş İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım "Kaymakamlık, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak tarımı ve çiftçimizi geliştirecek, güçlendirecek tüm uygulamaların arkasında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu amaçla çiftçimize her türlü araç, gereç, makine, ekipman, tohum ve gübre desteği verilerek ürünlerin en iyi şekilde değerlendirilmesi sağlanacaktır. Bugünkü programla da bu amacımızı güçlü bir şekilde vurgulamak istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle nasırlı elleri ve alın terleriyle üretimin, gayretin, helal kazancın sembolü olan çiftçilerimizi bir kez daha muhabbetle ve hürmetle selamlıyorum, kalın sağlıcakla." dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise Çüngüş İlçesine hayvancılık alanında 3,1 milyon TL, bitkisel üretim alanında ise 11,3 milyon TL destek sağladıklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

17 Şubat 2021 tarihi itibariyle ilimizde şap aşı kampanyasını başlattık. Şap aşısı önemli. Hayvanlara yapılan zorunlu aşılardan bir tanesi. Ayrıca sığırlardaki çiçek hastalığını engelleyen YSD aşısı da yapılmaktadır. Bu aşıların yapılmasında ihmalkâr davranmamalıyız. Bunlarla beraber hayvan küpeleme çalışmaları da önemlidir. Biliyorsunuz büyükbaş hayvanlar 3 aylık ve küçükbaş hayvanlar da 6 aylık olana kadar bu çalışmalar yapılıyor. Diyarbakır ilimiz adına hayvan zabıtası kararıyla her yaşta ve cinste hayvanları cezasız olarak küpeleme kararı aldık, bu yılsonuna kadar bunu uygulayacağız.

2021 yılını "Sert Kabuklu Meyve Yılı" ilan ettiklerini belirten Atalar "Bu kapsamda bir proje hazırladık. Proje için ayrılan 15 milyon 750 bin TL badem, ceviz ve fıstık yetiştiriciliğinde kullanılacak. Bu ürünlerin yetiştiriciliği için en az 5 dekar alan olması şartı olmakla beraber Çüngüş ilçemiz için araziler küçük arazi olduğundan 3 dekara revize etme durumu var." dedi.

Diyarbakır genelinde 2020 yılında üreticilere yapmış oldukları destekleri anlatan Ertan "2020 yılı Yem Bitkileri Desteklemeleri kapsamında, İlimizin 15 ilçesinde fiğ, yonca ve silajlık mısır ürünlerinde 622 üreticiye, 34 bin 171,14 alanda toplam 3 milyon 229 bin 897,15 TL, Yem Bitkileri Desteklemeleri kapsamında, İlimiz Çüngüş ilçesinde fiğ bitkisi eken 21 üreticiye 354,218 da alanda toplam 21 bin 253,08 TL destekleme ödemesi yaptık." diye belirtti.

Ertan "Diyarbakır İli Yem Bitkilerini Geliştirme projesinde, 2021 yılı Yem Bitkileri desteklemeleri kapsamında 2020 yılı içinde 97 da alanda bin 455 kilogram yem bezelyesi tohumu ve 439 alanda kullanılmak üzere 4 bin 390 kilogram fiğ tohumu dağıttık. 291 alanda kullanılmak üzere 873 kilogram yonca tohumu ve 2 bin 190 alanda kullanılmak üzere 21 bin 900 kilogram fiğ tohumunu hali hazırda dağıtıyoruz. Mart ayında ise 7 bin 230 da alanda kullanılmak üzere bin 446 torba silajlık mısır tohumunu da üreticilere dağıtacağız." dedi.

Çüngüş İlçesinde Diyarbakır İli Yem Bitkilerini Geliştirme projesi kapsamında, 74 üreticiye bin 200 alana ekilmek üzere toplam 12 ton fiğ tohumu dağıtılacağını ifade eden; tüm üreticilere bolluk ve bereket dileyerek konuşmasını noktaladı.

Fiğ Dağıtımının ardından tören son buldu. (İLKHA)