• DOLAR 32.508
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2430.287
  • ...
Örtülü ambargo! ALTI DİLİN İÇİNDE KÜRDÇE YOK!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

İçişleri Bakanlığı tarafından geliştirilen ve 2018 yılından beri kullanımda olan Kadın Acil Destek (KADES) uygulamasının 6 dilde hizmet vermeye başladığı duyuruldu. Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı paylaşımda 6 dil arasında Kürdçe’nin olmaması tepki çekti.

KÜRDÇE NEDEN YOK?

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımda KADES uygulamasının Türkçe'nin yanı sıra Farsça, Arapça, İngilizce, Rusça ve Fransızca dil seçenekleriyle hizmet vermeye başladığı duyuruldu. Sosyal medya kullanıcıları ve siyasiler ise, Türkiye’de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürdçe’ye yer verilmemesine tepki gösterdi. Milyonlarca Kürd’ün yaşadığı Türkiye’de Rusça ve Farsça dillerinin hizmete alınmasına karşın Kürdçe’ye yer verilmemesi resmi kurumlarda Kürdçe’ye karşı örtülü bir ambargonun olduğu yorumlarını da beraberinde getirdi.

SAĞLIK BAKANLIĞI DA KÜRDÇE’Yİ ‘YOK’ SAYMIŞTI!

Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten "Uluslararası Hasta Destek Birimi ve Çağrı Merkezi" de 6 dilde hizmet vermeye başlamış ancak Fransızca, Arapça, İngilizce, Rusça, Almanca ve Farsça olmak üzere 6 dilde hizmet verilen birimde Kürdçe’ye yer verilmemişti. Yine Elazığ’da özel bir hastanenin Türkçe bilmeyen hastalar için oluşturulan yabancı dil kartında yer alan 17 dil arasında, Kürdçe’ye yer verilmemişti. Hastane yönetimi Hastane yönetimi, uygulamanın Sağlık Bakanlığı yönlendirmesiyle yapıldığını söylemişti.

İSTANBUL HAVALİMANINDA 36 DİL VAR KÜRDÇE YOK

Atatürk Havalimanın kapatılmasının ardından açılan, Avrupa’nın ve dünyanın en büyük havalimanlarından biri olarak gösterilen İstanbul Havalimanı'nda da Kürdçe’ye yer verilmemişti. İstanbul Havalimanında yolcuların iletişim sorunu yaşamaması için terminalin 35 farklı noktasında, 36 dilde ve 80 lehçede yolculara 'anlık çeviri hizmeti' verilmeye başlanmıştı. Ancak, hizmete alınan 36 dil ve 80 lehçe arasında Kürdçe hizmete yer verilmemişti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir