• DOLAR 32.334
  • EURO 35.101
  • ALTIN 2300.043
  • ...
Cezayir, BAE'nin yardım teklifini reddetti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cezayir ve İsrail ile normalleşme kazanmak için girişimlerini sürdüren BAE ile arasındaki en önemli sorun olan Sahra krizinde Tebbun ‘beyaz sayfa' açmayı reddediyor.

"Arap Postası" nın özel kaynaklardan edindiği bilgilere göre Cezayir, geçtiğimiz Şubat ayında BAE'nin özellikle mevcut durumun üstesinden gelmek için kendisine yaptığı yardım teklifini reddetti.

Aynı kaynaklar, BAE'nin Cezayir'e sunduğu yardımın, özellikle Cezayir'in yalnızca Rus aşısına olan bağımlılığı nedeniyle aşılama sürecinde koronavirüs aşısının sevkiyatlarında çok yavaş ilerlediği için olduğunu ortaya koydu.

Cezayir'e BAE yardımı

Cezayir, koronavirüsün tüm dünyada neden olduğu ekonomik ve sosyal yansımaları tahmin ettiği için aylardır eşi benzeri görülmemiş bir ekonomik kriz yaşıyor. Cezayir'deki durum, Şubat 2019'da protestolara yol açmıştı.

"Arab Post" tarafından edinilen özel bilgilere göre BAE, ülkeyi krize boğan ve para birimi olan dinarın çökmesine neden olan ekonomik krizin üstesinden gelmek için Cezayir'e mali yardım teklif etti.
Aynı kaynaklar, Cezayir'in BAE'den herhangi bir yardımı tamamen reddettiğini ekleyerek, geçmişteki anlaşmazlığı sona erdirme ve iki ülke arasında yeni bir sayfa açma konusundaki isteksizliğini de belirtti.

BAE, Sahra meselesinde hala Fas'ı destekleyerek El-Ayoun'da bir konsolosluk açan ve Cezayir'i İsrail ile normalleşme adına sponsorluk yapan ülkelerden biri olarak görülüyor.

BAE'nin tehdidi

Geçtiğimiz haftalarda Fransız Mağrip haber sitesi, Abdul Mecid Tebbun'un normalleşme konusundaki açıklamalarının ardından, BAE'nin Cezayir'i siyasi ve ekonomik ilişkilerini gözden geçirmek ve tüm yatırımlarını ülkeden çekmekle tehdit ettiğini ortaya çıkardı.
Fransız internet sitesi, Abu Dabi'nin Libya dosyasındaki Türk-Cezayir yakınlaşmasını tatmin edici bulmadığını, Cezayir'in müttefiki Hafter'i desteklemesini tercih ettiğini belirterek BAE'nin BM tarafından kabul görmüş uzlaşmaya karşı mücadelesinde çatışmayı kendi lehine kolayca çözebileceğini planladığını kaydetti.

BAE, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2020 Ocak ayında Cezayir Houari Boumediene Uluslararası Havaalanı'ndan ayrılmasının hemen ardından BAE dışişleri bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan'ı ülkeye göndermişti.

Öte yandan Reuters'ın bildirdiğine göre BAE, Cezayir'de çok sayıda vaka olmamasına rağmen, koronavirüs ile mücadele bahanesiyle geçen Kasım ayında Cezayirlilerin kendi topraklarına girmesini engellemişti.

İlişkiler normale dönecek mi?

Görünen o ki, ilk İsrail müttefiki BAE'nin Amerikan başkanlık yarışında yenilmesi ve Demokrat Joe Biden'in Beyaz Saray'a gelişinin ardından bölgedeki güç dengesinin değişmesi, BAE'nin hesaplarını eski haline getirdi. BAE, Körfez ve Arap çevresi ile ilişkilerinde Suudi Arabistan, Bahreyn ve Mısır ile kuşatmasının ardından Katar'ı uzlaştırmak zorunda kaldı.
Mısır şirketi de aldığı son kararla BAE müttefiki Halife Hafter'in askeri olarak rol alabileceğine inandıktan sonra Libya'daki siyasi çözüme teslim oldu.

Trump'ın kaybetmesinden sonra Abu Dabi'nin yürüttüğü siyasi faaliyetin bir parçası olarak Cezayir'e yönelik düşmanca politikasını geri çekmesi veya en azından hafifletmesi bekleniyor.

Cezayir Üniversitesi'nde siyaset bilimi profesörü olan Tevfik Buguda'ya göre, Cezayir ile BAE arasındaki ilişkiler henüz gerginlik noktasına ulaşmadı ancak soğuk olarak tanımlanabilir.

Bugada, "Arabi Post"a yaptığı açıklamada, Cezayir ile BAE arasında Sahra meselesi ve normalleşme konusundaki farklılıkların, özellikle çeşitli alanlardaki ortak çıkarları nedeniyle iki ülke arasındaki ilişkilerde çok büyük bir çatlağa neden olmaya yeterli olmadığına inanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir