• DOLAR 32.509
  • EURO 34.83
  • ALTIN 2485.879
  • ...
Küçük kızın sözleri yürek burktu: "Uygurca ismimi söylersem cezalandırılırım"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğu Türkistan'da bir kız çocuğunun, Uygurca ismini söylemesini isteyen kişilerle olan diyaloğu sosyal medyada gündem oldu.

Çin'de oldukça yaygın olarak kullanılan video platformu TikTok'ta paylaşılan bir videoda, küçük bir Uygur kız çocuğu yer alıyor.

Doğu Türkistan'da kaydedildiği belirtilen videoda, çocukla konuşan iki Çinli, küçük kızdan Uygurca ismini söylemesini istiyor. Daha sonra yaşanan diyalog ise oldukça dikkat çekici:

İlk olarak abisinin Çince ismini bilmediğini, Uygurca isminin de "garip bir isim" olduğunu söyleyen Uygur kız, bu ismi ise söylemiyor.

Uygurca ismi söylemesi istenince küçük kız, "Bana bağırıp vuracaksanız neden söyleyeyim?" şeklinde konuşuyor. Videoyu kaydeden Çinliler, Uygurca ismini söylerse öğretmeninin kendisine bu seferlik kızmayacağını ifade ediyor.

Uygurca ismini söylemekten çekindiğini ifade eden kız, ısrarlar karşısında isminin Uygurca "Sabire" olduğunu ifade ediyor. Küçük kız, Çince ismini ise "Sa Bi Ro" şeklinde telaffuz ediyor. Çin'in bölgede Uygurların isimlerini Çinceleştirdiği ve Uygurca isimlere izin vermediği biliniyordu.

Çinlilerin bir "eğlence" olarak kaydettiği video, Doğu Türkistan'da Müslüman Uygurlara yönelik baskı politikasının yalnızca küçük bir kısmının delili niteliğinde.

Kaynak: Mepa News

Bu haberler de ilginizi çekebilir