• DOLAR 32.534
  • EURO 34.977
  • ALTIN 2425.42
  • ...
20 bin öğretmenden  KÜRTÇE VE ZAZACAYA  TOPLAM 3 KONTENJAN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

20 bin sözleşmeli öğretmen alımı için branş kontenjanları belirlendi. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan kontenjanlara göre ‘Yaşayan Diller ve Lehçeler Kürtçe ile Yaşayan Diller ve Lehçeler Zazaca’ için toplam 3 kontenjan belirlendi. Bu durum Kürtçe’nin örtülü olarak engellendiği yorumlarına neden oldu.

9 YILDA SADECE 59 ÖĞRETMEN ATANDI

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2012 yılında müfredata alınan seçmeli Kürtçe dersi büyük heyecan uyandırmıştı. Her yıl on binlerce öğrenci anadilini öğrenmek için bu dersi tercih ediyordu. Ancak son yıllarda öğretmen alımının yapılmaması ve okul yönetiminin engelleriyle karşılaşan öğrenciler, Kürtçe dersini seçse de dersi göremiyor. Üniversitelerde Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri açıldı, “Yaşayan Diller ve Lehçeler” adıyla Kürtçe ve Zazaca gibi diller seçmeli ders olarak müfredata eklendi. Ancak zamanla bu adımlar kağıt üstünde kaldı. Çünkü talep olmasına rağmen öğretmen ataması yapılamıyor. 2014 yılında Kürtçe öğretmenliği için 17 kişi atanırken bu sayı yıllara göre düşüş gösterdi. Müfredata girdiği 2012 yılından beri ise seçmeli Kürtçe dersi için sadece 59 öğretmen alımı yapıldı. Üniversitelerin Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerinden ise şuana kadar 2000 kişinin mezun olduğu ifade ediliyor. Ancak atamaların yapılmaması nedeniyle bu bölümleri tercih edenlerin sayısı da giderek düşüyor.

İSTATİSTİKLER AÇIKLANMIYOR

Öğretmen ataması yapılmamasına rağmen seçmeli Kürtçe derslerine ilginin yoğun olduğu biliniyor. Yürürlüğe girdiği ilk yılda yaklaşık 28 ilden 30 bin öğrencinin bu dersi seçtiği kaydedilmişti. Yıllara göre bu sayı artış gösterdi ancak Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli Kürtçe dersiyle ilgili istatistik bilgilerini en son 2015-2016 yılında paylaştı. MEB tarafından açıklanan sayıya göre yaklaşık 80 bin öğrenci anadilini öğrenmek için dilekçe vererek Kürtçe dersini seçmek istedi. Ancak kaç öğrencinin bu dersi öğrenebildiği açıklanmadı. Zira seçmeli derslerin bir okulda öğretilebilmesi için aynı okuldan 10 öğrencinin bu dersi seçmesi gerekiyor.

20 BİNDE 3 KONTENJAN!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan branş kontenjanlarına göre 20 bin öğrenmen kontenjanından yalnızca 3’ü Yaşayan Diller ve Lehçeler” adıyla Kürtçe ve Zazaca için ayrıldı. Hem kaç öğrencinin bu dersleri seçtiğinin açıklanmaması hem de öğretmen atamalarının her yıl 1-2 gibi komik sayılabilecek rakamlarda yapılması örtülü olarak Kürtçe’nin engellendiği yorumlarını da beraberinde getirdi.

BAŞVURU TAKVİMİ BELLİ OLDU

Öte yandan belirlenen 20 bin kontenjan için takvim belli oldu. Buna göre ön başvuru ve sözlü sınav merkezi tercihleri 15-26 Mart'ta, adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezlerinin ilanı ise 3 Mayıs'ta gerçekleştirilecek. 15-26 Mart tarihlerinde alınacak ön başvurunun ardından sözlü sınavlar, 17 Mayıs-6 Haziran'da yapılacak, sonuçlar 8 Temmuz'da açıklanacak. Sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazlar, 12-16 Temmuz tarihleri arasında alınacak ve 2 Ağustos'ta sonuçlandırılacak. Atama tercihleri 1-6 Eylül'de alınacak, sonuçları ise 8 Eylül'de duyurulacak. Başvurular elektronik ortamda alınacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir