• DOLAR 32.599
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2509.766
  • ...
NORMALLEŞME ZOR OLACAK!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

“Polikliniklerimizde hasta artışı var”

NORMALLEŞME ZOR OLACAK!

Tedbiri elden bırakmayın!

Koronavirüs vaka sayılarının 30 binin üzerine çıkması sonrası alınan tedbir kararları geçtiğimiz hafta başlatılan ‘kontrollü normalleşme’ ile gevşetildi. Vaka sayılarının geçtiğimiz aylarda 5 binlere kadar düşmesi vatandaşı ümitlendirse de son günlerdeki vaka sayılarının yine on binin üzerinde seyretmesi tedirginliğe neden oldu.  Sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı ilk gün ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tedbirlere devam edilmesi uyarısında bulunarak, "Beklediğimiz Cumartesilerin ilki! Devamı, kıymetini bilmemize bağlı" ifadelerini kullandı.

POLİKLİNİKLERİMİZDE HASTA ARTIŞI OLDUĞU GÖRÜLÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni kontrollü normalleşme kapsamında düşük ve orta riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması sadece Pazar günü uygulanacak. İstanbul'daki sağlık yöneticileri ve başhekimlerle bir araya gelen Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul’da sağlık yöneticilerimizle bir araya gelerek salgının seyrini değerlendirdik. Polikliniklerimizde hasta artışı olduğu görülüyor. İstanbul normalleşmenin örnek şehri olmalı. Bunu başaracak kararlılıktayız." ifadelerini kullandı.

İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UYARMIŞTI

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, kentin yüksek riskli grupta yer aldığını belirterek “Salgın bitmedi” demişti. Memişoğlu, açıklamasında “Uyum içinde kısıtlama duygusu ve farkındalığı ile hareket etmek zorundayız. Aman dikkat! Öğrencimize, yaşlımıza, esnafımıza, vatandaşımıza güveniyoruz. Şimdiye kadar gösterdikleri özveriye bundan sonra gösterecekleri hassasiyete çok teşekkürler” ifadelerine yer vermişti.

BÖYLE NORMALLEŞME OLMAZ!

Normalleşme adımları kapsamında korona virüs tedbirlerinde düzenlemeye gidilmiş, kafe ve restoranlar yüzde 50 kapasiteyle müşteri almaya başlamıştı. Bugün ise hem tedbirlerdeki esnemenin hem de yazı aratmayan güzel havanın etkisiyle vatandaşlar İstiklal Caddesine akın etti. İstanbul’un en gözde yerlerinden olan caddede adeta adım atacak yer kalmadı. Oluşan yoğunluk sebebiyle sosyal mesafe kuralları da ihmal edildi. Bazı turist ve vatandaşların ise maske takmadığı ya da maskelerini çenelerine indirdikleri görüldü. Zabıta ekipleri sosyal mesafe ve maske kuralları konusunda vatandaşları uyardı.

VALİ YERLİKAYA: MASKE, MESAFE VE TEMİZLİK KURALLARINA UYALIM

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kontrollü normalleşme sürecinde sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı ilk Cumartesi gününde İstanbul halkına ve esnafına uyarılarda bulundu. Vali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yayınladığı video mesajında "Hedefimiz mavi kategori. Ben sizlere güveniyorum. Şehrimize inanıyorum. Hep birlikte, el birliğiyle başaracağız. 1 Mart'tan itibaren kontrollü normalleşme dönemine geçtik. İstanbul'umuz, şu anda yüksek riskli şehirler listesinde ve rengi turuncu. Biz buna razı olamayız. Bizim hedefimiz mavi kategori. Sevgili hemşerilerim! Biliyorsunuz ki değişmez kural; gerek açık havada gerekse kapalı alanlarda titizlikle maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaktan geçiyor. Böylece hem kendimizi hem ailemizi hem geleceğimizi hem de şehrimizi koruruz. Bir sözüm de esnaflarımıza. Uzunca bir süredir siz müşterilerinizi onlar da sizleri çok özlediler. Tekrar başa dönmeyelim. Bunun için; HES kodunu görmeden yüzde 50 kapasiteyi aşmadan bütün önlemlere lütfen özen gösterelim. Biz sizleri sık sık ziyaret ederek önlemlere gösterdiğiniz hassasiyeti denetleyeceğiz. Ben sizlere güveniyorum. Şehrimize inanıyorum. Hep birlikte, el birliğiyle başaracağız!" ifadelerini kullandı.

SON RAKAMLAR; 11 BİN 302 VAKA

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, son 24 saatte 138 bin 214 Kovid-19 testi yapıldı, 11 bin 302 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 62 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 698 oldu. Son 24 saatte 7 bin 711 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 2 milyon 608 bin 848'e yükseldi. Test sayısı 33 milyon 854 bin 960'a ulaştı. Vaka sayısı 2 milyon 757 bin 460, vefat sayısı 28 bin 901, ağır hasta sayısı 1232 oldu. Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,6, yatak doluluk oranı yüzde 49,1, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 63,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 28,3, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat, filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak kayda geçti.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir