• DOLAR 32.579
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2424.01
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van’da 3 buçuk aydır kapalı olan ve sadece paket servisi yapabilen iş yerleri, salgın riskinin düşük olduğu illerde alınan yeni kararlarla yüzde 50 kapasite ile hizmet verebilecek. Alınan karardan duydukları memnuniyeti dile getiren esnaf ve halk, yapılan uyarılara ve kurallara uyulması gerektiğine dikkat çektiler.

 

Van’ın Coronavirus risk haritasındaki renginin mavi olduğunu ve bu rengin mutlak anlamda muhafaza edilmesi gerektiğini belirten esnaf ve halk; taziye, düğün ve buna benzer insanların bir arada bulunduğu yerlerden uzak durulması gerektiğini söylediler.

“Kısıtlamaların kalkması bayram havasında karşılandı”

Dolayı Öztürk

Kısıtlamaların kalktığı ilk hafta sonu olduğunu ve insanların sanki bir bayramdan çıkmış gibi olduklarını belirten kahvehane işletmecisi Dolayı Öztürk, müşterilerin kısıtlamanın kakması ile duydukları memnuniyet ile birbirlerine çay ısmarladıklarını söyledi.

İnsanlardaki hüznün bir anda sevince dönüştüğünü aktaran Öztürk “İnsanlar kısıtlamaların kalkmasına ve iş yerlerinin açılmasına çok sevindi. Zaten kısıtlamaların kalkması gerekiyordu. Çünkü artık insanlar evlerde sıkılmıştı. Dışarı çıktığında da oturup çay içip yemek yiyecekleri bir yer olmadığı için insanlar bu yasakların kalkmasına çok sevindi.” dedi.

Öztürk “Biz çok eski bir kahvehaneyiz. Bunun verdiği tecrübe ile de şunu söyleyelim, biz esnaf olalı bu kadar uzun bir tatil görmemiştik. Bizim için bir dinlenme ve tatil de oldu ama sıkıntı yaşadık. Çalışanlarımız, kira ve bunun gibi giderler bir sıkıntıdır. Kısıtlamaların kalktığı gün telefonum durmadı. Arayan müşterilerimiz, ‘Abi yarın açıyor musunuz kahvehaneyi? Çayınızı, sobanın üzerindeki tarçınınıza ulaşacağız. Çok mutlu ve heyecanlıyız.’ dediler. Biz de bu aşk ve heyecanla geldik işimize başladık. İnşallah bir daha böyle bir hastalıkla karşılaşmayacağız. İnşallah bu hastalık bütün insanların üzerinden kalkar ve eski güzel ve mutlu günlerimize kavuşuruz.” ifadelerini kulandı.

“Yaklaşık bir yıldır evlere hapsolmuştuk”

 Ayhan Ekinci

Yaklaşık bir yıldır insanların evlere hapsolduğu belirten Ayhan Ekinci “Biz insani olarak kurallara uyar, yapmamız gereken şeyleri yaparsak kısıtlamaların kalkması güzel bir durumdur. Ekonominin dönmesi ve insanların evlerine ekmek götürebilmesi lazım. İnşallah maske, mesafe, temizlik kurallarına uyarsak atlatacağız bu hastalığı. Kısıtlamalar kalktığı için mutluyuz. Hafta sonları evde kaldıkları için insanlar bıkmıştı artık.” şeklinde konuştu.

“Yasaklar kalktığı gibi memleketime döndüm”

Celal Tolun

Salgından dolayı Bursa’da kalmak zorunda olduğunu ve yasakların kalkması ile de Van’a döndüğünü belirten Celal Tolun ise Van’ı çok özlediğini söyleyerek, “Herkes için sıkıntılar yaşandı. Hastalık genel olarak doğu illerinde azaldığı için memleketime geldim. Bu kahveyi de çok özlemiştim. Risk haritasındaki rengimizi muhafaza etmek için çok dikkatli olmak lazım. Taziyelerde ve kalabalık yerlerde dikkatli olmamız lazım. Maske ile gezmemiz lazım. Hastalığı bulaştırmamak için çok hassas olmamız gerekiyor. Bursa’da çok sıkıntılar yaşandı. Evden çıkamıyorduk, evden çıkamadığım için kilo almaya başladım. Hastalığı da atlattık ama şu an gayet iyiyiz.” diye konuştu.

“İş halkta bitiyor”

Ömer Özfidan

İstanbul’da yaşadığını, Van’a tatil için geldiğini belirten Veteriner Hekim Ömer Özfidan “Kısıtlamaların kalkması bayağı bir rahatlık sağladı. Çünkü insanlar ayağında ve ağzında prangalar olduğunu düşünüyordu. Yemek yiyip çay içeceği, muhabbet edebileceği yerler yoktu. Sürekli evde kalındığı için psikolojik bir baskı altında olunuyordu. Kısıtlamaların kalkması esnaf için çok çok iyi oldu. Herkes parasını daha iyi kazanacak bundan sonra." dedi.

Halkın kurallara mutlaka uyması gerektiğini söyleyen Özfidan “Devlet istediği kadar kanun çıkarsın, her şey halkta biter. Yasaklar konusunda insanların kendilerine bir çekidüzen vermeleri lazım. Gerekli kurallara mutlaka uyulması gerekiyor. Sıcakkanlı bir toplumuz ama hastalık bitene kadar veya en azından aşılamalar bitene kadar mesafemize dikkat etmemiz gerekiyor. Toplu olan yerlerden uzaklaşmak lazım.” ifadelerinde bulundu.

“İnanılmaz derecede mutluyuz”

İşletmeler olarak bu kısıtlamalarda sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Kahvaltı Salonu İşletmecisi Faris Gül, Yaklaşık 3 buçuk ay kapalı kaldıklarının belirtti.

Gül, "Nihayetinde yerinde karar döneminde doğu illerinde ‘Mavi’ kategoride yer alıyoruz, bu da bizim açılmamıza bir vesile oldu. İnanılmaz derecede mutluyuz. İnşallah biz bu mavi akımını sürdürülebilir kılarsak bu bizim açımızdan çok iyi olur. Çünkü sağlık her şeyin başıdır. Önce sağlık diyoruz. İnşallah bunun devamını getireceğiz.” dedi.

“İnsanların ciddi anlamda bir sosyalleşme ihtiyaçları vardı”

İnsanların salgın sürecinde maddi sıkıntıların yanında ciddi anlamda bir sosyalleşmeye ihtiyaç  duyduklarını kaydeden Gül, hem işletmeciler olarak  hem de ağırladıkları misafirlerin çok mutlu olduklarını ifade etti.

Pandemi sonrası ilk hafta sonu olduğu için belli oranda bir müşteri yoğunluğunun yaşandığını dile getiren Gül “Bizler de bu yoğunluğu yüzde 50 kapasiteyi geçmeyecek şekilde ayarlıyoruz. Malum belli kural ve kaidelerde bu işi yürütmemiz gerekiyor. İnşallah bütün ülkeyi maviye boyayalım. Sadece bizde değil bütün ülkede renk maviye dönerse, hep beraber bu hastalığı atlatırız. İşin maddi ve manevi kısmı için de çok iyi olur.” diye konuştu.

Gül son olarak şunları söyledi: “Bilim Kurulu tarafından belirtilen yasaklara uyulmadığı takdirde tekrar yeni yasaklar ve kısıtlamalar gündeme gelebilir. Bizim işletme olarak herkesten ricamız kurallara riayet edelim. Taziyelerde başkalarının açısını paylaşmak çok güzel bir şey ama paylaştığımız acı başkalarının acısına dönüşmesin. Kurallara uyduğumuz sürece biz bu hastalığı atlatacağız.” (İLKHA)    

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız