• DOLAR 32.353
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2305.395
  • ...
70 yıldır baba mesleğini sürdürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çocuk yaşlarda başladığı baba mesleği olan bakırcılıkta yeni çırakların yetişmediğini, bu mesleğe eskisi kadar yoğun ilgi olmadığını, gençlerin ise meslek öğrenmek için değil de paraya baktıklarını belirten bakır ustası Arşak Göçeroğlu, bakırcılık mesleğini çocuklarına miras olarak bıraktığını belirtti.

 

Bakır ustası Arşak Göçeroğlu “1942’ de Tarsus Cumhuriyet mahallesinde doğdum. İlkokulum 23 Nisan İlköğretim Okulu idi. Ondan sonra Misak-i Milli okuluna verdiler. Tarsus Lisesinde 2’inci sınıfa kadar okudum ve ayrıldım. O zamanlar memur maaşları düşük olduğundan dolayı baba mesleği olan bakırcılığı seçtim. Ondan sonra askere gittim. Askerden geldikten sonra evlendim. Mesleğim temiz, güzel ve çalışınca kazanabileceğin bir meslektir. Eskiden biz bu işin imalatını yapardık. Bakırcılık üzerine çalışan 50 ye yakın çalışanımız vardı. Babam 1930’da Tarsus Ticaret Odasına kayıtlı tüccardı. Babamdan sonra bu işi ben devraldım ve benden sonra da oğlum sürdürecek.” şeklinde konuştu.

Mesleğini severek yaptığını belirten Göçeroğlu "Bu mesleğe küçük yaşlardan itibaren başladım. Çünkü o yıllarda okumanın bir kıymeti yoktu, mesleğin kıymeti vardı. Babam bu işi yaptığı için ben de bu mesleği yapamaya başladım. Mesleğimizde hiçbir güvence yok, işçiler sigortalı olmak istiyor. Bu imkânları karşılayamadığımızdan bakırcılık mesleği bitti. Bu meslekte çalışan herkes kamuda çalışmaya başladı. O yıllarda onlara daha cazip geliyordu.” dedi.

Çırak yetiştirme konusunda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Göçeroğlu “Şu anda bu işte çalışacak çırak yok. Çıraklar meslek için değil de para için çalışıyorlar. Tarlaya gidip para kazanıyorlar. Buraya gelip neden ticaret öğrensin. Burada o kadar para veremiyoruz. Biz meslek öğretmeye kalksak sigorta istiyorlar. Biz de bunu karşılayamıyoruz. Biz bu meslekte çok çırak yetiştirdik. Şu anda yetiştirilecek çırak yok. “ifadelerini kullandı. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir