• DOLAR 32.433
  • EURO 34.462
  • ALTIN 2486.955
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında, Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebileceklerdir." müjdesini verdi. İçişleri Bakanlığı normalleşme adımlarıyla ilgili genelge yayımladı, risk grubuna göre illerdeki genel çerçeveyi çizdi.

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER DIŞINDA RESTORANLAR AÇIK

Düşük, orta ve yüksek risk gruplarında belirlenen kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurulacak. Açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecek.

19.00'DAN SONRASI İÇİN GEL-AL VE PAKET SERVİS DÜZENLEMESİ

Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek.

YÜKSEK RİSKLİ İLLERDE PAKET SERVİS SAATLERİ

Çok yüksek risk grubunda yer alan illerde yeme içme yerleri, 10.00-20.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 20.00-00.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebilecek. İşyeri içerisinde hizmet sunulmayacak.

RESTORANLARA OTURMA DÜZENİ PLANI

COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi'ndeki mesafe kuralları ile kapasite kullanım oranlarına göre yeme-içme yeri için oturma düzeni planı hazırlanacak. İçeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecek.

RESTORANLARA GİRİŞTE HES KODU KONTROLÜ YAPILACAK

HES kodu olmadan müşteri kabul edilmeyecek. Yeme-içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa-koltuk bulundurulmasına müsaade edilmeyecek. Öte yandan işletmelerini yüzde 50 kapasiteye göre düzenleyen esnaf uzun bir aranın ardından hizmet verecek olmanın mutluluğunu yaşıyor. Yeni normalleşme sürecinin başladığı Kırklareli’nde birçok esnaf sabahın erken saatinde işletmelerine gelerek hazırlıklarını yaptı. Kaynak, TRT Haber