• DOLAR 32.375
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.621
  • ...
Esnaf "Kontrollü Normalleşme" süreci ile birlikte işlerinin açılmasını bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu kararına göre iller;  düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak renlere ayrıldı.

"Kontrollü Normalleşme" ile birlikte hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkerken yüksek ve çok yüksek riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edeceği açıklandı.

Ülkenin tamamında süren akşam 21.00 ile 05.00 arasındaki sokağa çıkma sınırlaması ise sürecek.

Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye geneli faaliyetlerini sabah 7 ile akşam 19 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecek.

Halı saha, yüzme havuzu vb. tesisler düşük ve orta riskli illerde sabah 09.00 ile akşam 19.00 arasında faaliyet gösterebilecek.

Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarla ilgili düzenleme, düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken yüksek ve çok yüksek riskli sınıftaki illerde sokağa çıkma süresi arttırılacak.

Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler düşük ve orta riskli illerde 100 kişiyi; yüksek ve çok yüksek bölgelerde 50 kişiyi geçmemek  ve bir saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.

Sivil toplum örgütleri, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları; düşük, orta ve yüksek riskli illerde, katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.

Şanlıurfa'da yiyecek, kırtasiye, elektronik malzeme ve oyun salonu işletmecileri, "Kontrollü Normalleşme" ile ilgili düşüncelerini İLKHA'ya anlattı.

"Kısıtlamaların kalkması bizim için çok iyi oldu"

Esnafın kısıtlamalardan dolayı çok mağdur olduğunu belirten cafe calışanı Caner Alan, "Çalışanlar olarak kısıtlamaların kalkmasından dolayı çok mutluyuz. Aylarda kimse çalışmadığından kimse geçimini sağlayamıyordu. Paket servisi ile iş yapmaya çalışan esnafın satışları çok düşmüştü. İnsanlar, virüsten dolayı alışveriş yapmaya korkuyordu.Biz de çalışanlar olarak aylarda evdeyiz. Bu sebeple kısıtlamaların kalkması bizim için çok iyi oldu. Yasakların bir sebebi var ama başından beri bu kısıtlamaların kaldırılması gerekiyordu. Şu an Urfa düşük riskli bölgede yer alıyor. Urfalılardan gerekli olmadıkça dışarı çıkmamalarını, alışveriş için dışarı çıktıkları zaman temizlik, sosyal mesafe ve maske kuralına uymalarını istiyorum." şeklinde konuştu.

"İlk günün hevesiyle işlerimize devam edeceğiz"

Bundan sonra işlerine dört elle sarılacaklarını ifade eden 20 yıllık lokanta işletmecisi Bilal Baybostancı, "Yaptığım işte 20 yıllık bir tecrübem var. Son bir yıldır çok sıkıntılar çektik. Çok şükür, Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla işyerimiz açıldı. İlk günün hevesiyle işlerimize devam edeceğiz. Allah nasip ederse bundan sonra işimize dört elle sarılacağız. Yaşadığımız bu durum bundan sonra işlerimize daha değer vermemize vesile oldu. Bundan sonra biraz daha dikkatli olmamız lazım. İşyeri sahipleri olarak salgın konusunda elemanlarımızı uyarmamız gerekir. Tedbiri elden bırakmamız lazım. Tedbiri elden bırakırsak yoksa takdirde kusur ararız. Allah, İnşallah bundan sonra çektiğimiz sıkıntılar geri getirmesin." diye konuştu.

"Kısıtlamaların gelmesi esnafın çökmesi ve mağduriyetlerin yaşanması demektir"

Kırtasiye sektörünün yaşadığı sıkıntıları dile getiren Kırtasiyeci Eyyüp Baydilli, "Daha önce işyerimiz açıktı; ama okulların kapalı olmasından dolayı satış yapamıyorduk. Kira ödemlerinde ve diğer ödemelerimizde sıkıntılar yaşıyorduk. Şu an kısmen okullar açıldı. Ufak tefek satışlarımız başladı. Bundan dolayı sevinçliyiz. Bütün sektölerde işlerin bir an önce açılmasını bekliyoruz. Bütün sektörlerde şu an için büyük sıkıntılar var. Yemek, kırtasiye ve diğer hangi sektöre bakarsanız bakın insanlar büyük bir sıkıntı yaşamaktadır. Birçok esnaf arkadaşlarımızın kepenk kapatma durumuna geldi. Şanlıurfalılar kısıtlamalara ve kurallara uydu. Bunu bu şekilde devam ederlerse inşallah bundan sonra Urfa'da kısıtlama olmaz, olmamasını da istiyor ve diliyoruz. Kısıtlamaların yeniden gelmesi esnafın çökmesi ve mağduriyetlerin yaşanması demektir." ifadelerini kullandı.

"Yaklaşık bir yıldır görmediğimiz lokantacı arkadaşlarımız, işlerinin başına geçtiler"

İnsanların bundan sonra da maske ve hijyen kurallarına uyması gerektiğini vurgulayan Elektronik mazleme tamircisi Reşit Fırat Özcan, "Cumhurbaşkanımızın dün yaptığı konuşmaları dinledik. Umut vaat eden konuşmalardı. Cumhurbaşkanımız, Şanlıurfa'nın mavi kategoriye alındığını ve bu kategoride olan yerlerde kısıtlamaların gevşetileceğini söyledi. Ensaf arkadaşlarımız, bugün işyerlerini açtı. Yaklaşık bir yıldır görmediğimiz lokantacı arkadaşlarımız, işlerinin başına geçtiler. İnşallah bundan sonra yine maske ve hijyen kurallarına uyacağız. Bu salgının bir an önce ülkemizden def olmasını istiyorum." dedi.

"Bizim işyerimiz insanların istrahat ettikleri zamanlarda yoğun oluyor"

İşyerlerinin tam yoğun olduğu zamanda kapandığı için üzgün olduğunu belirten oyun salonu işletmecisi Ali Metin Çakmak, "Hastalığın azalmasından dolayı işyerlerimizin açıldığı için mutlu oldum. Kapalı olduğumuz süreçte çok sıkıntılar yaşadık. Bu sıkıntıları aşmamız için zamana ihtiyacımız var. Açık kaldığımız zaman kısıtlı olduğu için muzdaribiz. Bizim işyerimiz insanların istrahat ettikleri zamanlarda yoğun oluyor. İnsanlar çalışırken bizim çalışmamız zor oluyor. Buraya gelenler vakit geçirmek için geliyorlar. Bundan dolayı 19.00'dan sonra iş yapıyoruz. Son açıklamaya göre saat 19.00'da işyerimizi kapatmak zorunda kalacağız. Bu bizim için sıkıntı olacaktır. Bununda aşılması için zamana ihtiyaç var. Maskeye, mesafeye ve hijyene dikkat edersek bu süreci daha çabuk atlatırız. Mavi kategoride olduğumuz için kısıtlamaların biraz daha azaltılmasını istiyoruz. Bu konuda yetkililerin bize yardımcı olmalarını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Sosyal mesafe, maske ve hijyene işyerlerinde dikkat edelim ki vaka sayıları yeniden artmasın"

Kısıtlamaların kaldırılmasından dolayı mutlu olduğunu belirten oyun salonu işletmecisi Yaşar Tut, "Yaklaşık 4 aydır işyerlerimiz kapalıdır. Yaklaşık bir senedir sadece 2 ay açık kaldık. Kısıtlamaların kaldırılmasından dolayı mutluyuz. Bugün iş yok ama inşallah bundan sonra işlerimiz yavaş yavaş açılır. İşyerimizde bütün tedbirleri almışız. Bundan sonra bu tedbirler altında işimize devam edeceğiz. İnşallah bundan sonra vaka sayıları artmaz.  Eğer vaka sayıları artarsa yeniden işyerlerimiz kapanır. Cumhurbaşkanımıza bağlıdır. Sosyal mesafe, maske ve hijyene işyerlerinde dikkat edelim ki vaka sayıları yeniden artmasın." diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir