• DOLAR 32.597
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2492.057
  • ...
Diyarbakır’ın tarihine ışık tutacak protokol imzalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Ünal Koç ile Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Karakoç arasında imzalanan protokol ile 2021 yılı içerisinde Diyarbekir Şer‘iyye Sicillerinin 6 cildi ile Ahkâm Defterlerinin 4 cildinin transkripsiyonunun yapılarak, fiziki baskısının gerçekleştirileceği bildirildi.

Diyarbekir Şer’iyye sicilleri ile Ahkâm Defterlerinin, 6 asırdan fazla hüküm süren Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik yapısı açısından ciddi katkılar sunacak son derece önemli ve güvenilir bilgi kaynağı niteliğindeki tarihi vesikalardan oluştuğu belirtildi.

Protokol metninde yer alan bilgilere göre, Şer’iyye Sicilleri ve Ahkam Defterlerinin; tarih, hukuk, sosyoloji, ekonomik ve benzeri alanlarda araştırma yapacak ilim adamları için önemli belgeler olduğu ifade edildi.

Diyarbekir Şer‘iyye Sicillerinin asıl nüshaları İstanbul'da Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde bulunuyor. Bu sicillerin tarih aralığı 17. Asrın ikinci yarısı ile 1919 yılı arasıdır. Ahkâm Defterleri ise günümüzdeki Bakanlar Kurulu konumundaki Divân-ı Hümayun’dan çıkan hükümlerin kaydına mahsus defterlerin adıdır. Diyarbekir Ahkâm Defterleri, 1742 ile 1875 yıllarını kapsamaktadır. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir