• DOLAR 32.338
  • EURO 35.221
  • ALTIN 2247.08
  • ...

DOGUNSİFED Başkanı Aziz Özkılıç, 31 Ocak 2020’de sona eren işverenlere yüzde 6’lık teşvik indirimi uygulamasının yeni bir düzenlemeyle 31 Ocak'a kadar uzatılmasının iş dünyasını sevindirdiğini söyledi.

Sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artırmak amacıyla 6 puana kadar ilave prim indiriminden yararlandırma, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulaması 31 Ocak'a kadar uzatıldığına ilişkin Cumhurbaşkanı imzalı karar resmi gazetede yayımlandı. Buna göre 51 il ve 2 ilçede uygulanan ilave 6 puanlık sigorta primi teşvikinin süresi 24 Şubat 2021 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan kararla 31 Aralık 2021 tarihine kadar uzatıldı. Diyarbakır, 6 puanlık teşvik uygulanan iller arasında bulunuyor.

2013’te başlayan ve 2021 yılı sonuna kadar uzatılan işverenlere yüzde 6’lık sigorta teşvik indirimi uygulamasıyla ilgili konuşan Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGUNSİFED) Başkanı Aziz Özkılıç, 6486 sayılı kanunla 51 il ve ilçelerinde uygulanan 6 Puanlık Sigorta Primi’nin işveren hissesi desteğinin hazine tarafından karşılandığı hatırlatmasında bulundu.

Çalışan asgari ücretlinin işverene maliyeti 3 bin 989 TL

Özkılıç, "2020 yılında asgari ücretin yüzde 15,03 oranında zamlanmasıyla bir işçinin işverene maliyeti 430 TL artmıştı. 2021 yılında ise asgari ücretin yüzde 21,56 oranında zamlanmasıyla bir işçinin işverene maliyeti 707,50 TL artmıştır. Asgari ücretli bir çalışan için işverenin maaş dâhil yaptığı toplam ödeme 3 bin 989 TL olmuştur." dedi.

SGK prim desteğinin yeni bir düzenleme ile devam ettirilmesinin iş dünyası için çok önemli olduğuna vurgu yapan Özkılıç, bu gelişmenin ülke genelinde özellikle bölge iş insanları için büyük moral olacağını belirterek, "Sigorta prim teşvik desteği bitmesi ile ülke ve özellikle Diyarbakır ekonomisinde meydana gelen gelişmelere bakıldığında, 31 Aralık 2020 tarihinde sona eren ilave 6 puanlık sigorta primi teşvikine ve hatta yeni teşvik uygulamalarına her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulduğunu gösteriyordu." ifadelerini kullandı.

"Talebimizin olumlu karşılanacağından emindik"

İlave 6 puanlık sigorta prim teşvik süresinin 2021 yılının sonuna kadar uzatılmasının Diyarbakır'da üretim ve istihdam artışı için büyük önem arz ettiğinin altını çizen Özkılıç, "Süre uzatımı ile birlikte işveren açısından, çalıştırılan sigortalı kişi başı maliyetinde 213 TL’lik indirim sağlanacağından istihdam alanında yaşanacak olumsuzlukların önüne geçilecektir. Bu durum iş dünyası ve işveren içinde büyük bir moral olacaktır. Reel sektör, desteklerin arttığı ve risklerin de en aza indiği ortamda sahip olduğu tüm enerjisini üretime, ticarete ve ihracata yönlendirerek ekonomimizin daha da güçlenmesi için var gücüyle çalışacaktır." şeklinde konuştu.

İşverenler olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu yönde talepleri olduğunu hatırlatan Özkılıç, "SGK prim desteğinin 2021 yılı sonuna kadar uzatılması talebimizdi. Talebimizin sayın Cumhurbaşkanı tarafından karşılık göreceğine olan inancımız tamdı. Çünkü bugüne kadar talep edilen hiçbir desteğe hayır demediği gibi, sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde üretim ve istihdamı artıracak bu talebi de olumlu karşılayacağına emindik." dedi. (İLKHA)