• DOLAR 32.603
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2498.603
  • ...
Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinden çiğ keçi sütüne rekor fiyat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine üye hayvan yetiştiricilerinden alınacak çiğ sütü fiyatı ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkman, yağ oranı yüzde 4,1 ve üzerindeki sütler için referans alım fiyatının 4 TL 80 kuruş olarak belirlediklerini söyledi.

Birliğin amaçlarından, görevlerinden bir tanesinin de üyelerinin, üreticinin ürettiği ürünün değerinden satılmasını sağlamak olduğunu belirten Türkman, “Birlik olarak bunun için gayret göstermekteyiz. İlk göreve başladığımızda yani 2019 yılında, Gaziantep genelinde toptan çiğ keçi sütü fiyatı 1 TL 50 kuruş ile 1 TL 60 kuruş arasında satılıyordu. 2019 yılı sonunda fiyatlara müdahale etmemiz gerektiğine karar verdik. Bu anlamda önce 2 TL 50 kuruş ve nakliye fiyat açıkladık. Sonrasında 2020 yılı başında taban fiyatı 3 TL ve nakliye olarak açıkladık. Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak 2020 yılında 3 TL 25 kuruş ile 3 TL 50 kuruş ve nakliye bedeli süt toplayana maliyeti 3 TL 75 kuruş ile 4 TL arasında olarak sütleri topladık. Dolayısıyla ilk yıl çiğ keçi sütü fiyatının yüzde 100’ün üzerinde artmasını sağladık.” dedi.

“Keçi yetiştiricileri için önemli olan sütün değerinden satılmasıdır”

2021 yılında artan başta yem fiyatları ve girdilerin üreticiyi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Türkman, “Üreticinin başta yem olmak üzere artan giderlerini karşılayabilmesi ve üretimi severek devam ettirebilmesi için keçi yetiştiricileri için önemli olan sütün değerinden satılmasıdır. Gaziantep İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2021 yılı toptan çiğ keçi sütü yağ oranı yüzde 4,1 ve üzerindeki sütler için referans alım fiyatımız 4 TL 80 kuruş ve nakliye bedeli süt toplayana maliyeti 5 TL 10 kuruş, yağ oranı yüzde 3,6 ile 4,1 arasında olan çiğ keçi sütü referans fiyatı 4 TL 50 kuruş nakliye bedeli süt toplayana maliyeti 4 TL 80 kuruş şeklinde olacaktır.” ifadelerini kullandı.

2 yıllık süreçte toptan çiğ keçi sütü fiyatının 1 TL 50 kuruştan 4 TL 80 kuruşa yükseldiğini ifade eden Türkman, “Yani iki yıllık süreçte çiğ keçi sütü fiyatını yaklaşık yüzde 220 civarında arttırarak olması gereken yere getirdiğimizi düşünüyorum. Birliğimiz çiğ keçi sütü sözleşmesi yaptığı üyelerden bu fiyatlardan süt alacaktır. Üreticilerimizin, üyelerimizin bu referans fiyatlarını dikkate alarak sütlerini değerlendirmelerini bekliyoruz. Üyelerimize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını dilerim.” diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir