• DOLAR 32.525
  • EURO 34.889
  • ALTIN 2478.045
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Şırnak, 15-21 Şubat'ta her 100 bin kişide 3,91 ile düşük riskli iller arasında ikinci sırada yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Kabine Toplantısı sonrası duyurduğu, il bazlı normalleşme takviminin 1 Mart’ta hayata geçirileceği açıklandı. Normalleşmeye, mevcut tabloda en yakın illerden olan Şırnak’ta ise lokanta ve kafelerde "normalleşme" heyecanı başladı.

Haftalık vaka sayısındaki düşüşün ardından normalleşme için olumlu sinyal veren kentte lokanta, kafe, pastane, taksici ve halı saha işletmecileri, sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları çerçevesinde normalleşmenin başlaması gerektiğini söylediler.

Paket servis ile gel-al şeklinde hizmet veren yemek ve içecek esnafı, normalleşme dönemine hazır olduklarını belirtiyor.

 

“Bir an önce bir mart ayının gelmesini ve normalleşmeye dönülmesini bekliyoruz”

Kafe işletmecisi Mehmet Ali Bektaş, salgın döneminde esnafın çok zor günler geçirmesine rağmen dört gözle normalleşmeyi beklediğini söyledi.

Bektaş “Temizliğimizi, güzel bir şekilde yapmışız, yapmaya da devam edeceğiz. Bir an önce mart ayının gelmesini ve normalleşmeye dönülmesini bekliyoruz. Vatandaşlarımız, maske, mesafe ve hijyen kurallarına çok dikkat ettiler. Türkiye genelinde 81 il arasında ikinci sıradayız. Şırnak ve Hakkari’de vakalar çok düşmüş. Allah’ın izni ile daha da düşecek. Hep beraber maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat ettiğimiz sürece vakaların daha da düşeceğine inanıyoruz.” dedi.

“Normalleşmeye hazırız”

Kentte vaka sayısının düşmesinin sevindirici olduğunu ifade eden halı saha işletmecisi Soner Som, sahaların kapalı olmasıyla mağdur olduklarını belirtti.

Halı saha işletmelerinin kapalı olmasıyla mağdur olduklarını dile getiren Som “Salgın nedeniyle alınan tedbirler kapsamında halı sahamızı kapattık. Uzun süredir mağdur durumdayız. Sporseverlere bunu bir türlü kabul ettiremedik, anlatamadık. Bir an önce halı sahaların açılmasını talep ediyoruz. Nasıl ki, spor liglerinde maçlar yapılıyorsa halı sahalarda da o heyecanın yeniden başlamasını istiyoruz. Bir halı saha işletmecisi olarak bize düşen bir görev varsa yapmaya hazırız. Ateş ölçer, dezenfektan, maske konusunda gerekli önlemleri alabiliriz. Yeter ki bize böyle bir imkân sağlansın. Biz de bir an önce işletmemizi aktifleştirmek istiyoruz. Bu konuda hazırız.” şeklinde konuştu.

“Kira ve taksitlerimizi ödeyemiyoruz, normalleşmeyi istiyoruz”

Lokantacı Ahmet Deniz de bir yıldır işyerinde müşteri kabulü yapmadıklarını belirterek, “20 yıldır lokanta işletmeciliği yapıyorum. Yaklaşık bir yıldır salgından dolayı restoranlar, kafeler olarak mağdur durumdayız. Kiralarımızı ve taksitlerimizi ödeyemiyoruz. Vaka sayılarına göre Şırnak sondan birinci olmuş. Bundan dolayı hayatın normalle dönmesini istiyoruz. Müşterilerin içeri alınmasını istiyoruz. Sağlık bakanımızın açıkladığı gibi vaka sayısı düşük iller normalleşebilecek. Bundan dolayı iki haftadır çok iyi bir şekilde hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bir an önce "normalleşme"ye geçilmesini istiyoruz. Maskelerimizi takıyoruz, masalara dezenfektanlarımızı koyduk, hijyen konusunda sıkıntımız yok, masalar arası mesafelerimizi ayarladık. Sağlık ekipleri buraya geldiklerinde söyledikleri her şeyi yaptık. Bunun karşılığını da aldık. Şırnak’ta vaka sayıları epey düştü.” şeklinde konuştu.

“Bir an önce kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz”

Şırnak’ta taksicilik yapan İbrahim Koldaş ise hafta sonu kısıtlamalarının gevşetilmesi gerektiğini söyleyerek, “Biz Şırnak ve ilçeleri olarak kısıtlamalardan dolayı mağduruz. Salgında kısıtlamalardan dolayı çalışamıyoruz. Şırnak halkı salgın sürecinde kurallara uydu. Ve Türkiye genelinde Şırnak ve Hakkâri birinci sırada. Vaka sayılarının düşmesinden dolayı normalleşme olmasını talep ediyoruz. Biz taksiciler olarak bu salgından dolayı mağduruz. Şırnak halkı şu anda normalleşmeye hazır. Bir an önce kısıtlamaların kaldırılmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Virüs nedeniyle annemi kaybettim, rehavete kapılmamamız lazım”

Annesini Coronavirus nedeniyle kaybeden Hamit Şevişoğlu ise, rehavete kapılmama ve maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyma uyarısında bulunarak şöyle konuştu:

“Annem, yaklaşık 10 gün önce Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesine yatırıldı. Maalesef virüs nedeniyle vefat etti. Halk olarak epey bilgilenmemiz lazım. Yasak ve kısıtlamalara uymamız lazım. Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmamamız gerekir. Virüs tüm dünyaya yayılmış. Coronavirus nedeniyle milyonlarca insan öldü. Hastaneler doldu taştı. Şırnaklılar olarak kendimizle gurur duyuyoruz. Kurallara çok güzel uyduk, dikkatli davrandık.” (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız