• DOLAR 32.324
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2308.233
  • ...
Askerler doğmamış bebekleri terörist diyerek öldürüyordu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hama il merkezinde 2-28 Şubat 1982'de gerçekleşen katliamın görgü tanıklarından Nacih Aziz, katliamın 39. yılında şahit olduğu vahşeti anlattı.

62 yaşındaki Aziz, hafızalarından silemediği katliamda, yakınlarından 20 kişiyi kaybettiğini söyledi.

Yaşlı adam, "Hama asil at besiciliğiyle ünlüdür. Rejim güçleri at ve koyun barınaklarına girip hayvanları da infaz etti. Katliamdan hayvanlar dahi kurtulamadı." diyerek yıllar önce yaşanan vahşetin boyutlarını gözler önüne serdi.

Hama katliamının tanığı Aziz şahit olduğu vahşeti unutamıyor: Askerler doğmamış bebekleri terörist diyerek öldürüyordu

Rejime bağlı askerlerin kent merkezine girdikten sonra erkekleri bir araya toplayıp, silahlarla tarayarak katlettiğini belirten Aziz, "Rejim askerleri, katliamın ardından caddelerdeki cesetleri odun gibi kaldırıp bir yerde topluyordu. Hama merkezdeki Hadir bölgesinde eski Halep yolu üzerinde 4 büyük ceset yığını vardı. Sivil savunma merkezinin arkasında da en az 40 noktada ceset yığınları vardı." dedi.

Aziz, rejim askerlerinin toplu infazlarla şehri kana buladıklarını anlatarak "Askerler, Hama'da eski Halep yolu üzerinde o dönem yeni yapılan Zeyd bin Sabit Camisi'nde namaz kılan sivilleri toplu infaz ettikten sonra cesetlerini ateşe verdiler. Ayrıca zihinsel engelli 2 kadını tarayarak infaz etmelerini unutamıyorum." ifadelerini kullandı.

Rejim güçlerinin Hama'ya saldırmadan önce kenti günlerce abluka altında tuttuğunu belirten Aziz, bu sürede sakladıkları gıdalarla hayatta kalabildiklerini dile getirdi.

Anne karnındaki bebeklerin katledilmesi

Cesetlerin üzerine basarak kaçtıkları günleri anlatırken gözleri dolan Aziz, "Hamilelerin karnını açan askerler, doğmamış bebekleri terörist diyerek öldürüyordu. Öldürdükleri kadınların da kollarını keserek altınlarını çalıyordu." dedi.

Aziz, katliama imza atan rejim yetkililerinin yargılanmamasından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.

"Kaçamayanlar infaz edildi"

Hamalı yaşlı adam, hafızasına kazınan o korku dolu günlerde katliamdan kurtulma hikayesini şöyle anlattı:

"Allah bizi korudu, evlerin arasına kaçarak kurtuldum. Katliamın 12 ve 13. gününde rejime bağlı istihbarat ve askeri birimler, sivillerin evlerinde aramalar yapıyordu. O sırada kaçan kaçtı, yakalananlar da infaz edildi. Hama'daki katliamdan kaçan sivilleri çevredeki köylüler korudu. Nereye baksan cesetlerle doluydu. Nitekim havanın soğuk olması Allah'ın bir hikmetiydi. Soğuk hava insanları olası bir salgından korudu."

Bu haberler de ilginizi çekebilir