• DOLAR 32.374
  • EURO 35.033
  • ALTIN 2326.03
  • ...
28 Şubat’taki kayıplar telafi, zararlar tazmin edilmedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Batman Memur-Sen Kadın Komisyonu, 28 Şubat 1997 yılında ülkede yapılan post modern darbenin yıl dönümü münasebetiyle şube binasında bir basın açıklaması yaptı.

81 ilde eş zamanlı düzenlenen basın açıklamasına Kadınlar Komisyonu Başkanı Nebahat Doğu Kurt ve komisyon üyeleri katıldı.

Komisyon adına açıklamayı yapan Nebahat Doğu Kurt, 28 Şubat’ta yaşanan mağduriyetlerin ve mağdurların görülüp hakların ödenmesi gerektiğini söyledi.

Milletin iradesinin, kamu görevlilerinin emeğinin, ekmeğinin, hak ve özgürlüğünün gasp edildiği 28 Şubat darbesi üzerinden 24 yıl geçtiğini anımsatan Kurt, “Binlercesi haksız soruşturma ve kovuşturmalarla mahkûm edildi. Öğrenciler okullarından, kamu görevlileri memuriyetten, işçiler işlerinden ihraç edildi. Şirketler yeşil sermaye kumpasıyla ekmeklerinden edildi.” diye konuştu.

“İade-i itibar yapılmalıdır”

Hala mağduriyeti süren birçok insanın olduğunu vurgulayan Kurt, “Hala geçmişteki kayıplar telafi, zararlar tazmin edilmedi. 28 Şubat mağdurlarının haklarını tahkim, hukukunu tanzim ve zararlarını tazmin etme iradesi; adaletin, aklın, inancın, ahlakın gereğidir. Bir tek kişi dahi dışarda kalmaksızın herkesin hakkının tastamam verilmesi için en yüksek düzeyde çabanın ve hassasiyetin gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Vesayet dönemindeki ‘haksız-hukuksuz cezaların’ affedilmesi yerine ‘yok hükmünde kabul edilmesi’ düzenlemesi yapılmalıdır. Mağdurların haklı oldukları, özgürlüklerinin ve onurlarının ihlal edildiği ortaya konulmalı, hukuki kapsamda iade-i itibar yapılmalıdır.” dedi.

“Komisyon oluşturulup zararlar karşılanmalı”

Mağdurlara manevi tazminat ödenmesi gerektiğini belirten Kurt, şöyle devam etti: “Eğitim hakkından mahrum edilenlerin maddi ve manevi zararlarını belirlemeye yönelik komisyon oluşturulmalı, komisyon tarafından yapılan çalışma sonucunda belirlenecek kişilere ‘vesayet tazminatı’ ödenmelidir. Dönem soruşturmalarıyla başörtüsü başta olmak üzere inanca dair hassasiyetleri nedeniyle devlet memurluğundan çıkarılanların açıkta geçen sürelere ilişkin maaşları, ücretleri, diğer mali ve sosyal hakları kendilerine emsalleri esas alınarak hesaplanmalı ve güncelleme yapılarak kendilerine ödenmeli ve zararları karşılanmalıdır.
Mağdurların zararların karşılanmasına yönelik kamu bütçesinden karşılanan tutarlar, 28 Şubat darbesinin asli ve fer’i iştirakçilerine rücu edilmeli ve millet adına kendilerinden tahsil edilmelidir.”

“Yetkili ve ilgili herkesi sorumluluk almaya çağırıyoruz”

Söz konusu dönemde eğitim hakları gasp edilenlerin kamuda istihdamlarını sağlamak için durumlarına ve mezuniyetlerine uygun kadroların ihdas edilmesi gerektiğine işaret eden Kurt, şunları söyledi:

“Görevlerine son verilmesine, devlet memurluğundan çıkarılmalarına bağlı olarak farklı sosyal güvenlik kurumlarıyla ilişkilenerek emekli olmak durumunda kalanların emekli ikramiyesi ile emekli maaş kayıpları hesaplanmalı ve ödenmeli, emekliliklerine ilişkin hukuki konumları düzeltilmelidir. Af, göreve dönüş veya sosyal güvenlik primlerinin ödenmesi ve iadesi gibi iş ve işlemlerle ilgili olarak hak düşürücü süre veya zaman aşımı süresi uygulanmamalı, söz konusu iş ve işlemler ilgililerin başvurusuna ihtiyaç olmaksızın doğrudan tesis edilmelidir. Bu iradenin tesisi ve teşkilinde yetkili ve ilgili herkesi sorumluluk almaya çağırıyoruz.”(İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir